Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 3.06.2022
Okunma Sayısı : 3239
Yorum Sayısı : 3

KASTAMONU’NUN  ÜSKÜDAR  KAZASI  / ÜSKÜDAR  VİLAYETİNİN  BEYKOZ  İLÇESİ

Tarih  12. 04.2016’da  değerli  arkadaşım  ve hemşerim  Mehmet  Ali  Işık ile bir  başka  arkadaşımızın  hastanede  yatan  annesini  ziyaret  ettikten  sonra  bir  belediye  otobüsü  ile  Kadıköy’e  doğru  yol  almaya  başladık.  Amacımız  Kadıköy’de  toplanıp  güzel  bir  vakit  geçirmek...

Neyse efendim, biz otobüste Mehmet Ali ile aramızda konuşurken hemen arkamıza yaşlı bir vatandaş  oturdu (  Yaşlı  dediysem  bizden  yaşlı yani.  Yoksa  biz  de  yaşlıyız tabii  ki.)  ve o da muhabbetimize dahil oldu. Baktım adam hoşsohbet biri merakla sordum: ‘’ Abi memleket nere?’’ Adam cevap verdi: ‘’Kastamonuluyum.’’

Sanki Kastamonu’yu çok bilirmişim gibi ( Hayatımda hiç görmedim maalesef) yine sordum: ‘’ Kastamonu’nun neresindensin’’ Yaşlı adam gayet ciddi bir şekilde cevap verdi ‘’ Üsküdar Kazasındanım.’’ Şaşırdım tabii ki. Hani gitmedim, görmedim ama Kastamonu’nun Üsküdar diye bir kazası yoktu bildiğim  kadarıyla.

Devam ettik konuşmaya.

-Abi ! Kastamonu’da Üsküdar diye bir köy ya da mahalle mi var yoksa?

Adam yine gayet ciddi:

-Öyle bir köy ya da mahalle yok. Ben şimdi İstanbul’un bir ilçesi olan Üsküdar’dan bahsediyorum.

Ağzım bir karış açık kaldı. ‘’Adam tozutmuş anlaşılan’’ Diye düşünüyordum ki Mehmet Ali girdi devreye:

-Hocam ‘ Sen Üsküdar’ın Kastamonu’ya bağlı bir ilçe olduğunu bilmiyor muydun yoksa?

Mehmet Ali’nin yüzüne baktım, şaka yaptığına dair en ufak bir iz yoktu. O da gayet ciddiydi.

Adam devreye girdi tekrar:

-Eskiden bazı nüfus cüzdanlarında ‘’ İli: Kastamonu- İlçesi: Üsküdar’’ Yazardı.

Gayrı ihtiyari ‘’ Ohaaa’’ Dedim. Kastamonu nireee, Üsküdar nire. Olacak iş mi?

Adam da Mehmet Ali de ısrar ediyorlar ,hatta 1930 yılına kadar filan Üsküdar’ın Kastamonu’ya bağlı olduğunu söylüyorlardı.

‘’Yahu olamaz’’ Diyorum ama dediğim gibi gayet ciddiler. Hatta Mehmet Ali ‘’ Bir tarihçi olarak senin bunu bilmen lazım’’ Dedi.  Ben de ‘’ Her halde işlediği bir suç sebebiyle cezalandırılmış Üsküdar. Yoksa aralarında yüzlerce kilometre var’’ Dedim ama kafam da takıldı elbette bu ‘’ İli: Kastamonu, İlçesi: Üsküdar’’ Olayına.

Eve gelir gelmez başladım internetten araştırmaya ki ‘’Aman Allah’ım’’ Bu konuyu bilmeyen sadece ben kalmışım galiba bu memlekette.

Yok yok heyecanlanmayın. Olay aslında doğru ama o kadar karmaşık bir olay değil.

Öncelikle hemen belirteyim: Üsküdar 1930 a kadar değil ama 1924 yılına kadar Kastamonu’ya bağlıymış.

Belki şaşıracaksınız ama bizim  Üsküdar 1924'de İl olmuş. Anadolukavağı, Gebze, Kartal, Pendik, Şile, Beykoz ,Kandıra, Üsküdar iline bağlıymış. Fakat bu vilayet olma durumu sadece iki yıl sürmüş. 1926 da ise yepyeni bir düzenleme daha yapılmış ve İstanbul iline bağlanmış. Sonraları ise pek çok ilçesi bağımsız ilçeler olmuş. Yani aslında Kastamonu’nun bir kazası olma durumundan tam anlamıyla 1926 yılında kurtulmuş.

Şimdi gelelim Üsküdar’ın Kastamonu’nun bir kazası olması durumuna.

İşte bunu anlamak için Osmanlı Devletindeki Devlet idari birimlerine bakmak lazım.

Osmanlılarda Devlet önceliklere Eyaletlere ayrılıyor. Eyaletler sancaklara ( Sonraları Liva deniyor ki bu günkü karşılığı il-vilayet ) Sancaklar kasabalara, kasabalar ise karyelere... ( Köy)

Osmanlılar Kastamonu ve havalisini Candaroğullarından aldıktan sonra burayı merkezi Kastamonu olan bir eyalet yapıyorlar ki daha sonraları bilindiği gibi bu eyalet bir şehzade yönetim birimi  oluyor.  ( Biz ona kısaca şehzade sancağı diyoruz.) Mesela Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan Kastamonu’da sancağa çıkmış.

Şimdi...Kastamonu eyalet. Peki bu eyaletin sancakları hangileri? ( Yani illeri ) Başta tabii ki Kastamonu Merkez.  Diğerleri: Sinop, Çankırı, Bolu, Düzde, Adapazarı, İzmit, Zonguldak, Bartın... Hepsi Kastamonu’ya dahil. Ancak şöyle bir durum var: Bu saydığım illerden sadece Bolu, İzmit,Çankırı ve Sinop sancak. Yani il.

Şimdi isterseniz Kastamonu Eyaletine Bağlı iller ve ilçelere bakalım.

Nereden bakalım: Rumi 1266 Miladi 1850 tarihli Başbakanlık Arşivindeki devlet salnamesinin 70 ve 72. Sayfalarına bakalım. ( Osmanlıca olan bu metinde geçen bazı yer isimlerini hemen tanıyacaksınız. Bazı yer isimlerini ise ben de bilmiyorum.) Ben  bildiğim  yer  adlarının  altını  çiziyoruzm.
(Not: Salname yıllık demektir.)

EYALET-İ KASTAMONU :

LİVA-İ KASTAMONU MERKEZ:

Kastamonu maa nevahi-i Azdavay,Boyalı,Sırt Araç,Eflani Daday,Çekelne,Zani,Hasalay,Cide,Devrekani,Küre-i Cedid,Göl maa Daday,Küre-i Nuhas,Nahiye-i İnebolu,Sorgun-i Kastamonu,Taşköprü maa Kevni,Yörükhan, Araç,Nahiyei-i Gökçeağaç maa Akyürük Merküze

LİVA-İ İZMİD

İzmid maa nevahi-i Ayvacık ve Bağçelik ve Yeni köy
Nahiye-i Karamürsel, Yalakabad
Nahiye-i Pazarköyü maa Görele ??? ( Giresun- Görele diyor ama sanırım bir yanlış okuma söz konusu. O kadar da değil yani)
Adapazarı maa Sapanca, Akhisar ve Geyve, ab-ı Safi Sançayır, Taraklı Yenicesi, Dodurga, Hendek nam-ı diğer Pazarsuyu, Şeyhler

´Nahiye-i Kandıra
´Kaymaz
´Şile
´Beykoz namı diğer Yoros
´Kartal maa Aydos ( Aydos  bugün Sultanbeyli  İlçesi  sınırları  içindedir.)
´Gekbuze (Gebze)
´Taşköprü, Beşdivan
´Ağaçlı
´Akabat

LİVA-İ BOLU

Bolu
Nahiye-i Dörtdivan,Çaka,Gerede,Mudurnu
Nahiye-i Kıbrıscık,Pavli,Düzce maa Konapa,Gümüş maa Efendi,Üskübi,Akhisar-i Bolu,Bender Ereğli,Alaplı maa Somako,Hisarönü nam-ı diğer Filyos,Yılanca.Devrek,Derkâne maa Seki,Divan.Mengen

Liva-i Viranşehir
Viranşehir,Şahabettin,Korukavak maa Kızılbey,Yenice-i Eflani,Aktaş,Oğlakdere,Taraklı,Borlu nam-ı diğer Zağferenbolu,Tefen,Gölpazarı-i Borlu,Eflani,Borlu,Ovayüzü,Keçinos,Ulus,Zernene,Amasra,Bartın nam-ı diğer Onikidivan,Çarşamba-i Bolu,Perşembe-i namı diğer Yedidivan,Yörkhan-ı Taraklı

Üsküdar nerede peki? Beykoz Üsküdar’a bağlı olduğuna göre, bu salnamede ise Beykoz’un da Kastamonu eyaletine bağlı olduğu belirtildiğine göre demek ki bazı Kastamonuların dediği gibi ‘’ Üsküdar’a kadar Kastamonu’’ Değil, Üsküdar da dahil Kastamonu.

Evet..Bu günlük de bu kadar.

Velhasılı kelam sizin de karşınıza ‘’Kastamonu ilinin Üsküdar kazasındanım’’ Diyen biri çıkarsa şaşırmayın benim gibi.

( Kastamonu’nun Üsküdar Kazası / Üsküdar Vilayetinin Beykoz İlçesi başlıklı yazı Sami Biber tarafından 3.06.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.