Kitabın önsözü yazılmamış ancak arka  kapağındaki parağraflar kitabın  özetini sunuyor okuyucularına:

"Etkili iletişim becerisi,her bireyin özel hayatında ve öğrenim sürecinde olduğu gibi meslek hayatında da kendini ifade edebilmek,anlatabilmek,karşısındakini anlayabilmek,çatışmaları önleyebilmek ya da yönetebilmek,çıkan problemleri çözebilmek için,kısacası kendisiyle ve sosyal çevresiyle anlaşabilmesi için ihtiyaç duyduğu temel beceridir."

Çağımızın  en büyük sorunu, bence ne çevre sorunu ne gıda ne ekonomi ne de petrol  sorunudur,iletişim sorunudur. Kitapta  iletişimin  birçok tanımları yapılmış:

"İnsanın olduğu her yerde kişiler,gruplar ve türler arasında karşılıklı gerçekleşen,mesajların değiş-tokuşu sürecidir."
"Duygu,düşünce,fikir,bilgi ve kültürü kapsayan  anlamların semboller yardımıyla aktarıldığı bir süreçtir."
"İletişim bir bütündür;kelimelerden,ses tonundan ve beden dilinden oluşur.Kelimeler "ne"söylediğimizle,ses tonu ve beden dili"nasıl"söylediğimizle  ilgilidir.İletişimin amacına ulaşamamasının nedeni genellikle söylenenler değil,söyleme biçimidir.Etkili iletişim kurmak küçük çaplı bir mucizedir."

Düşünce yazıları,olay yazıları  gibi okunmamalıdır bunu olay yazılarını( hikaye,roman) sevmediğim için söylemiyorum bunlar bir olay döngüsü içinde başlar,biter veya yarım   bırakılır yazarının tercihine göre.Düşüncelere gem vurulamaz bu tip yazılar dikkatli okunmalı,notlar alınmalı,gerekirse tartışılmalı ve yeni fikirlerin ortaya çıkması sağlanmalıdır.

İletişim,öğrenme için bir yol,bir araç,bir köprüdür.Hayatımız boyunca  öğreniriz,öğretiriz,etkileriz,etkileniriz,yönetiriz  ve yönetiliriz.

Peki kimler okumalıdır bu kitabı,bana kalırsa sadece iletişim fakültesi öğrencileri değil bütün öğrenciler hatta herkes okumalıdır çünkü  konuşmaya ve dinlemeye geniş yer verilmiş  hepimizin ihtiyacı olduğu.

Bankaların logolarında neden en çok yeşil renk tercih edilir?

Devlet başkanlarının lacivert takım elbise seçmelerinin nedeni nedir?

Türk kültüründe yeni doğan bebeklerin yüzlerinin sarı örtü ile örtülmesinin nedeni nedir?

Taksi durağındaki taksiler neden hep sarı renklidir?

Gıda sektöründe yer alan firmaların logoları neden kırmızıdır?

Süt,yoğurt,peynir gibi gıda maddelerinin ve temizlik malzemelerinin ambalajlarının  beyaz olması neyi çağrıştırmaktadır?

Futbol takımları,okullar,hastahaneler,reklamlar vs.neden  hep bir renk gözümüze çok çarpar,hiç düşündük mü?Her rengin taşıdığı bir anlam vardır,kimi beyazı çok sever kimi siyahı kimi de bunları sevmeyip başka bir rengi sever,nasıl ki her hareketimiz karşımızdakine bir sinyal gönderiyorsa giydiğimiz elbise, okuduğumuz gazete,bindiğimiz araba da birer  sinyal gönderir.

Sevmek mi güvenmek mi deseler,ben güvenmek derim,güveni kazanmanın yollarını da şöyle sıralamış Meltem Soylugüzel,"Etkili İletişimin Gücü"adlı eserinde:
*Hikayenin iki tarafını da anlatın.
*Sözlerinizi yerine getirin.
*Sır tutun.
*Değerlerinizde tutarlı olun.
*Düşüncelerin keşfedilmesini ya da açığa çıkmasını teşvik edin.
*Başkalarının çıkarlarına öncelik tanıyın.

Propaganda konusundaki şu benzetmesi  çok hoşuma gitmişti:

"Politik grubu bir trene benzetecek olursak,ideoloji bu trenin yakıtı,aktif üyeler bu trenin vagonları,lider ise bu trenin lokomotifidir.Hedef  kitleyi de garda bekleyen yolcular olarak kabul edersek,gara giren bir trende gözler öncelikle lokomotife odaklanacaktır."

Herşey değişime tabi,erkekler için imaj kırıcılarda;yırtık,sökük,rengi atmış ve kirli giysiler,kolye,küpe gibi aksesuar söylense de, yeni nesiller için bunlar imaj kırıcılar değil,bilakis imaj yapıcılar,küpe takan erkeklerin sayısı az değil.

Kadınlar için ise mini etekler,dekolte elbise ve bluzlar,şeffaf giysiler,açık renkli giysiler içinde koyu renk sütyen giymek ile derin yırtmaçlar gibi...

Erkek olsun kadın olsun dövme,hızma ve halhal gibi aksesuarlar kaçınılmaz hale geldi  örneğin sevgililer,birbirlerinin isimlerini veya resimlerini dövme yaptırıyorlar görünen yerlerine,aşklarını ispatlarcasına bu ise moda oldu.

Sonuç olarak iletişimin temeli  güven, saygı,açıklık ve doğruluktur,sağlıklı bir iletişim kurmanının  yolu ise anlatmaktan çok dinlemekten geçer bu yüzden önyargılı olmamamız gerekir.


( Etkili İletişimin Gücü başlıklı yazı berberce tarafından 19.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.