Yani oyuk eylemi tekrar oturulmayı çağırır. Bu olgu da öz yineli hareketlerin temelidir. Bu kendisini çağıran temel üzerine bindirişler yapılır. Nötr olmuş ikili durum yüklerine dıştan bir kuvvet uygularsanız nötr durumlu yükün biri nötrlükten ayrılıp bir alan içinde gider.

Ayrılan yükün nötr (bileşim) olduğu ilk yerinde geriye bir oyuk ve oyuk alanlı eylem bırakır. Oyuk nötr veya bileşim olmak isteği ile ayrılan yükü, adeta gel yerine otur diye geri çağıracaktır.

İşte bileşimi veya nötrlüğü) bozulmuş olup hareket eden yük üzerine yük geri çağrılana kadar kolektif alanın isteğine göre organizasyonlar modüle ediliyordu. Yük bu bindirişe göre iş görüp, süreci oyuğun geri çağrısına tamamlıyordunuz,

Nötrlük konumu ya da bileşim konumu bozulan ikili durumlar aktif, stresli, gerilimli durumlar olup polar bağ ayrışmasıyla (kutupsal bağ, kutba ait aktif bağ ayrışmasıyla) organizasyon düzenlemesine dönüşüyordular.

Kolektif alan içinde bileşimi yani nötrlüğü kolektif kuvvet bozuyordu. Kolektif alan yüke sündürme gibi bir kuvvet ekliyordu. Yük üzerine eklenen bu kolektif kuvvetle, kolektif alan içinde hareket ediyordu.

Oyuğun çağrısına rağmen yük oyukta uzaklaşıyordu. Ta ki yük üzerine eklenmiş olan kuvvet, sürtünme nedeniyle ortadan kalkınca, yük nötr olmak için gerisin geri oyuğa doğru düşüyordu. Yük oyuğa doğru gel oluyordu.

Kolektif alan, kişilerin o kolektif alan içine gelmesi bağlamında kişiler ekseninde birleşen bir potansiyel kuvvetti. Kişilerin üzerinde bir birim zaman dediğimiz bileşik bir beş parçalı yöneylem yükü vardı. Birleşme eğilimini, nötrlüğü bozulan bileşik zamanlı durum içinde ayrışan beş parçalı yöneylem gerilimi ortaya koyuyordu. Her gerilim mutlaka akar.

Kişi üzerindeki bitişik zamanlı yöneylemler kolektif ortamın kolektif alan kuvveti nedenle bileşimin nötrlüğü bozulur. Bileşiğin parçaları polar gerilimlerine ayrışırlar.

( El Felsefesi Ve Tarihsel Yaratıcılık 5 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 29.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.