İttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrıştırılacaktı. ve bu ayrışma isimlendirilecekti. Kültürel yaradılışlı ayrışmalar içinde sofra düzeninde ayrışma vardı. Giyecek düzeninde ayrışma vardı. Renk düzeninde ayrışma vardı. Amulet düzeninde ayrışma vs. olacaktı.



Diğer bir yaratılış ta ittifak içinde geno tip ve feno tip olarak ilahların melezine insan adı verilmesiydi. Ve insanlar ilahlardan ayrıştı. Böylece tarihte ilk kes insan yaratılmıştı. Bileşim içinde ayrışan kültürler de "uygarlık" söylemli adı altında verilen isimle tekrar bileşim çevrimine girilecekti.



İlahlar, gruplar ittifak içine zaten yalıtıma totem kültürün ayrışması ile geliyorlardı. Fakat bu ayrışmanın öncesi kıt kaynaklardan yararlanışı yasası olan grup haline getiren çabaydı. İmleci düşmanlık düzeyinde ve doğa sağlama yapacak kolektif bütünleş işe uygun bir bilinci yalıtma sureti ile ayrışan yaratılıştı. Ve çok farklı nedenle ilk inşa kalıbıydı.



Oysa ikinci tür yaratılışın taşıyıcısı üreten grubun totem mesleğiydi. Grubu ittifak içine getiren süreç, üreten grubunu dışa açan üretim hareketiydi. Çok köklü değişmelerle yalıtıma grup travmalarını içerir. İkinci yaratılış ittifakı, zihinlere kazılı retçi totem kültür dirençlerini içeren bütünleyiş ile bileşici bir anlam, ayrışmanın isim almasıydı.



Şimdi gelelim dördüncü yaratılışa. Dördüncü yaratılış köleci tip ilk yaratılıştı. Köleci tip yaratılış, kolektif alandaki “tüketen kolektif ortaklaşış üzerinde mülk sahibi olarak ayrışmaya” verilen isimdi.



Köleci dönem, dördüncü ve şimdilik son yaratma, ayrışma ve isim vermenin tarihsel bir dönemeç anlatımıydı. Bu dönem İbrahim milleti, Emevi, Abbasi, Saman Oğulları, Tulun Oğulları, Selçuk Oğulları, Osman Oğulları gibi mülk, saltanat sahipleri üzerinde isim alan bir ayrışmaydı.



Köleci sistem ilkin efendi-köle ya da mülk sahibi-mülksüzler diye isim alıp, monarşiler veya Türklerdeki gibi Kara budun, Ak budun, Bay erki, Bey erki” olarak ayrışmıştı. İsim olarak söylenen ayrıştırıcı; tasnif edici ve köleci algıların pekişmesi, gelişmesi için de birçok köleci anlatım ve algıyı oluşacak mana kavramlar ortaya konmuştu.



Bu yeni tip yaratılma nedeniyle en güzel isimler El 'in ismiydi. Bu güzel isimlerle El, isimler sultanıydı. Bu bağlamla El mülkiyetçi bir azametin ve yoksulluğun ortaya koyduğu sefalete acıyan merhamet edip lütuf eden isimlerle; El hikmetti. El rızktı. El haliktı. El mülk ya da El melikti. Yani saltanatı ve mülkü sürekli olandı vs.



"El melik" bağlamıyla, yardım eder durumda olmakla El; acıyandı (El rahman). Bağışlayandı (El gaffardı). Mülkünü-saltanatını gözetirken mülke olacak tasallutları duyandı (El semi). Görendi (El Basir). Bilendi (El Alim). Yine mülkiyet düzleminde dilediğine bolluk verendi (El basır).



Yine mülkiyetçi esas düzleminde El, dilediğine darlık verendi (El kabıd) vs. isimlendirme ve yaratılış ayrılmalarıyla El; El olacaktı.
( El Felsefesi Ve Tarihsel Yaratılış 10 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 5.11.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.