KİRA SÖZLEŞMESİ
VE YÖNETİM HATALARI
Kira sözlesmesi belirlenen süre içerisinde belirlenen bir bedel karşılığı kullanım hakkının ,mülk sahibinden diger bir kişiye geçmesidir.
Yönetmek ,kamu kaynaklı guce dayanarak ekonomik sosyal asayiş ve güvenlik uygulamalarında belirleyici olmaktır.. İyi bir yönetim huzur kaynağı olacak şekilde uygulamalar gösterirken kotu yönetimler bizzat huzursuzluğa yol açacak uygulamalar ortaya koyar..Ülkemizde özendirmeli, reklama dayalı mülk satışları, satışlardan askeri ve istihbari nitelik taşıyan sınırlamaların gevsetilmesi,enflasyonist ortam kaynaklı yabancı elindeki dovizin aşırı değerlemesi ile durduk yerde ev alamazken ev alabilir hale gelmesi gayrimenkul piyasasında olağanüstü artışlar ve maliyetler ortaya çıkarmıştır..1000 TL ye oturanların 6000 TL kiralar sehir ve muhite gore değişiklik gosterse de 4 kattan aşağı dusmemektedir..
Hukumet buna iliskin %25 kural hapis cezası, arabuluculuk dava şartı gibi hallerle çözüm üretmeye calissada önerileri bizzat kamu huzurunu bozan kural niteligi taşımaktadır.. Mal sahibi ile kiracılar karşı karşıya gelirken bir Çin li sahip olduğu plazadaki kira geliri ile yine cinliye verdigi döviz kirası ile isin kaymağını yerken vatandasa ise bu gidişle hapis cezası düşecektir. . 
Öncelikle tesbiti dogru yapmalıyız Aşırı değerlenme sebep değil sonucdur..Sonuca endeksli kural koyma yanlışa götürür.. Sebebi ortadan kaldırmak gerekir..Sebep ortadan kalmadıkça sonuc aynen devam eder.
Sebep yabancılara mülk satışı nin arz ve talep dengesini bozmasidir..
1-Kira sözleşmelerinin noter de yapılması geçerlik şartı olmalıdır.. Harc nispi degil maktu harc alınmalıdır.. Mevcut yapıda maktu  harc uygulanmaması  mahkemeler ve takip hukuku açısından aşırı yük oluşturan adi yazılı inkara dayalı sözleşmeleri ön plana çıkarmaktadır..
2-%25 kira artıs oranı sınırlamasından vazgeçilmelidir..Toplumda karşılığı olmaz.. Malımı alırken,yanımda olmayan, kiraya verirkende karşıma gecerse toplumsal huzursuzluk kaynağı olur..%25 sınır getirilmesi ölü kanun misalidir..Asgari ücret 5.500 ken 2.750 olan bir kira bedeli asgari 8500 oldugunda  kira 4250 olursa artis oranı %80 olmaz kira bedeli değerini korumus olur.. Yani artıs asıl deger olarak sıfırdır..Sebep sonuç ilişkisi ile değerlendirildiğinde arz ve talep dengesi fiyatları belirler..Turkiye de 2018 seçmen sayisi ile 2023 seçmen sayisi karşılaştırıldığında ve ortalama nufus artis hızına gore toplama bakıldığında; olagan ustu yapay bir artis oldugu gözükür ..Bu durumda insaat arzı ile tuketici talebinde orantısız yabancı mulk edinilmesinin önü kapatılırsa is zaten çözülmüş olur..
3-Vergilendirmen in ,cezalandırma yetkisinde daha da kuvvetli ve her daim ölsende  infaz  edilebilir olmasi sosyal adalet sağlamada bir mekanizmadır..Ama EMİR DEMİRİ, SADECE ASKERDE KESER..Pİ YASADA Emir,Erir...piyasanın kendi koşulları var..
4-Rayic deger konusunda oluşmuş bir bilgi birikimi yerleşik yüksek mahkeme içtihadı oluşmuştur.. Kurulmuş bir kira sözleşmesinde %25 kuralını koydunuz..Peki kurulacak olan kira sözleşmesinde artış nasıl belirlenecek?Rayiç deger gibi oturusmus kavramların, yükselen diger mülk lerdeki deger karsisinda yenilenmesine nasıl anlam yukleyeceksiniz?Anayasal teminat altına alinmis sozlesme hürriyeti nerede kaldı?
5-Noter sözleşmesinin geçerlik hali ile maktu harc uygulamasına evet ama artış oranı sınırlaması "gizli vergi anlamındaki  enflasyon olan  ulkelerde uygulamak imkansiz ..Hele ortada Ekonomik nedenlerle hapis cezasına iliskin meclis onayından gecmis uluslarası sözleşme dururken...
6-100 TL ye 22 litre mazot alıyorduk Simdi 5 litre nin altına düştü.. Oysa enerji piyasasında EPDK yolu ile daha kolay fiyat düzenlemesi yapılabilir.. Ancak ithalat kalemi oldugu icin maliyet hesabını yapan devlet,mülkiyetinde maliyeti olduğunu bilmesi gerekir..
Yabancı satışı durdurulmazsa bir memur emekli ikramiyesi ile ev alabilirsen simdi arabanın saseli lastikli halini alabilir..Ya da 1 sene önce emekli olan ile 1 sene sonra emekli olan arasında bile bir ömrün birikim farklılığını bizzat kamu ikramiye ödemelerinde ortaya açıyor..Kamu duzenleme yapacaksa ilk önce onu kaldırması gerek ..
Kamu düzeni sınır kuralı koyarak ,kamu duzenin bozulmasi na ivme katılmıştır..Mülkiyet hakkinin  uzantisi Sözlesme hürriyeti mi yoksa.kural koyma yetkisinin kullanılması mi?.
Sınır artıs oranı uygulamasının nedensellik bağı içinde sebep değil sonuc olduğunu  Bilmek gerekir..  Sebebide yabancılara satış kolaylıgidir..Bakanlik bunun üzerinde yoğunlaşırsa zaten astronomik artışlar olmaz..Dikkat dağıtıyorlar..Malımız kıymetli olsun ama yabancılara satıldığı içinde degil kanla yıkandigi icin değerli olsun

Torun Halili
( Kira Sözleşmesi Ve Yönetim Hataları başlıklı yazı HALİLİ tarafından 27.04.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.