Bir Çağdaş Halk Ozanı: Mansur Ekmekçi

 

Şiir, insanlık tarihi kadar eskidir. Şiir, yeryüzünde insanlığın görünmesiyle birlikte başlamıştır.

İnsanlığın ilk göz ağrısıdır. Onun için her insan, özellikle ilk gençlik çağlarında eline kalemi kâğıdı alıp şiir yazar hala.

Duygularını şiirle dile getirir.

Her insan doğuştan şairdir demek mümkündür.

Hayatın hengâmesi içerisinde, ilerleyen yıllarda insanların büyük çoğunluğu şiir yazmayı bıraksa da hayata şiirsever olarak devam eder.

Yani insanlar öldükten sonra da geride kalanlara mesajını mezar taşındaki dizelerle vermeye devam eder.

Eski Türklerin konuşma dili akıcıdır, şiirseldir.

Günümüzde konuşma dilinde artık görülmeyen şiirsel, Türk insanının gönlünde halk türküleri, manileri, tekerlemeleri olarak yaşamaktadır.

Bu nedenle, Türk insanı çağdaş şiir akımlarını beğense de halk şiirini ve ozanlarını ayrı bir yere koymaktadır.

Halk şiirini bestelenmiş, notaya dökülmüş hali de halk türkülerimizdir.

Onun için, bir türkü duyduğumuzda yüreğimiz kıpır kıpır etmekte ve bu nedenle de halk ozanlarına özel bir önem vermekteyiz.

Kutsal bir kavram olan “Baba” sözcüğünü başka şairler için değil, sadece ve sadece halk ozanlar için kullanıyoruz.

Adana ve Çukurova; gerek şiir, gerek ozanlar açısından bereketli topraklardır.

Karacoğlan’ı, Dadaoğlu’nu, Ferahi’i, Deli Boran’ı, Yemini’yi, Yetimi’yi kendi bağrından çıkaran Çukurova, hala büyük halk ozanları çıkarmaya devam etmektedir.

Gün olmuş, Çukurova’da Karacoğlan’ın türküleri yankılanmış.

Gün gelmiş, Dadaloğlu’nun sözleri Toroslar’da yankılanmış.

Devran gelmiş, Ferrahi’nin yanık sesi ve türküleriyle dertlenmişiz.

Zaman gelmiş, Kocaman’la coşmuşuz.

Şimdi o büyük ozanların hiçbiri aramızda değil.

Ama onlara layık yeni ozanlarımız var.

O ozanların başında da Mansur Ekmekçi gelmektedir.

Mansur Ekmekçi, şiirlerindeki sağlam vurgusuyla kendini yörede sevdirmiş, adı anılır ozanlardan olmayı başarmış, değerli bir şairimizdir.

Şiirlerini; alçakgönüllülüğü ve mütevazılığıyla besleyince Adana’nın vazgeçilmez ozanı olmuştur.

Şiirlerindeki sağlam yapıyla dikkati çeken ozanımız, üstelik oldukça üretken bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bugüne kadar dört şiir kitabı, Adana Valiliği’nin basımını üstlendiği 600 sayfalık, 115 ozanı içeren kaynak bir araştırma Antolojisi ile “Güfte’den Beste’ye” adlı bir şarkı sözleri kitabına imza atan Mansur Ekmekçi, bu son kitabında bestelenen ya da bestelenecek şiirlerini bir araya toplamış.

Böylece, bestekârların, sanatçıların ve müzisyenlerin aradıklarını, bu kitapta bulma imkânı sağlayan Mansur Ekmekçi, ayını zamanda genç şairlere de yol gösteriyor, Hece şiirini aşılayarak öğretiyor. Kitabı çıkacak olan şair ve ozanların kitap tashihini yapıyor.  Ozanların şiirlerinde yeni üslubu bulmaları için çağdaşlığı önererek yenilikler katıyor, Bilgisayarda yazılımlarını ve kayıtlarını yapıyor. Müzisyenlere söz üreterek destek veriyor. Mektup, Mail ve Telefonlarla gelen şiirleri dinliyor, okuyor, düzeltiyor ve sahiplerine yenilenmiş haliyle geri gönderiyor. Bu hizmetlerini yaparken maddi teklifte bulunanlara da kızıyor. Kısacası Adana başta olmak üzere Türk kültürüne 25 yıldır hizmet eden bir gönül eridir Hâk ve Halk Ozanı Mansur Ekmekçi. Diğer adıyla “Baba Mansur” veya “Mansur Baba”.

Ozanımız, bu amacını “Sunum” bölümünde şu sözleriyle dile getirmiş: “ŞARKI SÖZLERİ” adlı bu kitabımı hazırlarken; bu alanda şiir ve şarkı üretmek isteyenlere, doğruları ve gerçekleri edebiyat ışığı doğrultusunda paylaşmak istedim.

Kültür adına, edebiyat adına, söz sanatı olan şiirin müzikle birleştiği o ana şarkı, duygu ve makamın birlikte o anla yoğrulduğu tılsıma da müzik diyoruz. Şiire güfte, müziğe de beste diyoruz. Şiir ile müziğin (Güfte ile Beste) bir elmanın iki yarısı olduğunu da unutmuyoruz. Halk olarak şarkısız bir yaşamı asla düşünmedik ve düşünemiyoruz. Müzik, ruhumuzun gıdası ve yaşamın da gerçeğidir. Ben de sanatçılarımızın bu güfteleri besteleyip, gönül sofranıza sunmaları için “ŞARKI SÖZLERİ” adlı bu kitabımı hazırlayarak ruhumdaki güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim. ” şeklinde ifade etmiş.

 

MANSUR EKMEKÇİ KİMDİR?

01 Mart 1960 Muş doğumlu olan Mansur Ekmekçi, ilkokulu Midyat’ta, ortaokulu ve lise tahsilini Adana’da bitirdi.

Şiirleri; yurdun birçok yerinde mevcut kültür ve edebiyat dergilerinde, Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi ile Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi olmak üzere 18 Antolojide, 31 Kültür, sanat ve edebiyat dergisinde yayımlandı. , Hürriyet, Milliyet, Sabah, Türkiye, Cumhuriyet, Zaman, Posta Gazeteleri dâhil Mersin’den Manisa’ya, Kars’tan İstanbul’a kadar yurdun muhtelif yerlerinde çıkan 100 den fazla gazetelerde yayınlanmıştır. 30’dan fazla televizyon ve radyo programlarına konuk edilip, yurdun birçok şölen ve etkinliklerine katılarak 2 Özendirme, 4 Birincilik, 1 Üçüncülük 2 şilt, 5 madalya, 9 plaket, 11 katılım, 13 onur Belgesi ile 28 Teşekkür Belgesi’ne layık görülmüştür. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan imtihan neticesinde Halk Şairi kimliğiyle kayıt altına alınmış, Çukurova Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Erman Artun nezdinde Elif Can Altınsoy tarafından Âşık Mansur Ekmekçi bitirme tezi hazırlanmıştır.  Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü (Onur Ödülü) ne ve Bursa Belediyesi 21 Gündem tarafından “Türk Şiirine Hizmet Ödülü” ne layık görülmüştür. İstanbul Kültür Üniversitesi 4–6 Ağustos 2008 TUDOK 2. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Konseyi’nde Seren Sağlam tarafından Stant tanıtımı yapılmış ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi tarafından araştırma konusu yapılmıştır.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Adana Tüm Müzisyenler Derneği (ATM), Çukurova Edebiyatçılar Derneği (ÇED), Çukurova Halk Ozanları Derneği (ÇOKDER), Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD), Söke Yazarlar ve Şairler Derneği, Ceyhan Şairler, Ozanlar, Yazarlar Derneği (ŞOY-DER) Hacı Bektaş Veli Derneği, Tunceliler Derneği ile Adana/Muşlular Derneği üyesi olan Ekmekçi’nin 20 kadar şiiri sanatçılar tarafından bestelenmiş kaset ve Cd.lerde okunmaktadır.

Evli ve 4 çocuk babası olan Ekmekçi üç dil bilmektedir. Salihli/Bizim ECE, Mersin/Maki, Kosova/Bay Edebiyat Dergisi, Çukurova Lobisi Dergisi, Ceyhan Köprü Gazetesi’ nin Adana temsilcisi olan Ekmekçi, 25 yıllık devlet memurluğu görevini ifa ederek emekliliğe ayrılmıştır. Muhtelif Gazetelerdeki köşe yazılarını sürdürmektedir.

Gerek Türkiye genelinde, gerek Çukurova Bölgesi’nde mevcut kültür ve edebiyat adına yaşanan her ne var ise, bu alandaki çalışmalara verdiği desteklerini gururla sürdürmektedir.

YAYIMLANAN KİTAPLARI:

Hercai (1999) / İnsanoğlu (2000) / Ne olursan ol, Önce İnsan Ol (2002)/ İnsan Dergâhı (2003) / Yaşayan Çukurovalı Âşıklar ve Geleneğe Tabi Halk Şairleri Antolojisi.2006 / Güfte’den Beste’ye (2010) ve baskıya hazır kitapları ise İnsan Mayası ile Tekerlemelerdir.

 

 

Münevver Düver

Araştırmacı, Yazar

05.06.2010-A D A N A

( Bir Çağdaş Halk Ozanı Mansur Ekmekçi başlıklı yazı MünevverDÜVER tarafından 7.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.