Kitap alırken  aklınızda bir kitap ismi olur mu?Yoksa tesadüfen bir eser mi seçersiniz?

Ben bazen önceden karar veririm.Alacağım kitaplara.Ama ilk defa isminden dolayı bir kitabı aldım.Kanatsız kuşlar şehri.yazarı Emir Kalkan.Eserinin.ismi şiir adı çağrıştırıyordu..Yayın evi de Ötüken olunca almada sakınca görmedim.

Eserin  ilk başlarında anlatılan mekan bana hiç yabancı gelmedi.Eski evimize yakın Düvenönünden bahsediyordu.Yağmur ve sonrası kuşların yaşam mücadelesi,onlara yardım eden,kuşların hayatta kalması için çalışan insanları anlatıyordu.İki çınar ağacı vardı.Ama biri yok oldu.Yol yapımı için mi yok olmuştu.Hatırlamıyorum.Ama tek çınar hala gençlik yıllarımızın değişmeyen hatırası.O çınarla beraber büyüdük..
İlerleyen bülümlerde ;kanatsız kuşlar şehri yani KAYSERİ de tarihe mal olmuş kişilerin fedakarlıkları,onların hayat öyküleri,şehrin büyümesiyle yok olan güzellikleri anlatıyordu.

Şehri bize yakın kılan hatıralarımızdır.Yaşadığımız şehirde hatıralarımız olmazsa şehir birşey ifade etmez.

Öğrencilik yıllarımızla büyüyen şehir,bizle değişiyor.Caddeler,insanlar,alışkalnlıklar,kişiler,şehrin meczupları ..herkesin tanıdığı simalar.Zamanla yok oluyor.Şehir büyüyor,hatıralarımız bizden uzaklaşıyor.Şehir parselleşiyor,eski evler kayboluyor,caddeler büyüyor,yürekler küçülüyor,şehir belleğini kaybediyor.
Emir Kalkan bu eserini şöyle tanıtıyor;
 
"Şehirler insanlara benziyorlar.
Ya güzel oluyorlar ya çirkin,
Ya suskun ya cıvıl cıvıl.
Ya gizemli ya aşüfte.
İçinde yaşayanların ruhu siniyor şehirlere.
Sevdalı insanların şehri, kendileri gibi güzel oluyor.

Şehri çevreleyen yüksek tepelere kurulmuş bağ evlerinin toprak damlarında, geceleri yıldız cümbüşlerini seyrederek uyuyan çocuklar, yaz günlerinin ılık sabahlarına hep aynı sesle uyanırlar.. yeşil ceviz ağaçlarının, birbirine karışmış gür meyve dallarının arasından süzülüp gelen kırgın, yorgun, ezgin.. buruk bir sevda türküsüdür bu...

Gayrı dayanacak özüm kalmadı
Mektuba yazacak sözüm kalmadı..."

 
Beş şehir Ahmet Hamdi Tanpınar'ın denemesi.Türk edebiyatının temel eseri.Tanpınar'da ki tarih şuuru.Beş şehri tarihi mekanlarını,abide şahsiyetlerini edebi bir dille bugünlere taşıması kültürel mirasımız oluyor.
 
 
 
Tanpınar, eserinin konusunu "Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir." olarak ifâde etmiştir.

Ahmet Turan Alkan da bu şehirleri yazma kervanına Sivas'ı yazarak 6.şehri yazdı.

Yaşadığı şehri anlatan bu güzel eserleri bizlere armağan eden yazarlarımızı saygıyla anıyorum.
( Beş Şehirden Kanatsız Kuşlar Şehrine başlıklı yazı M.Filizman tarafından 11.05.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.