HACI MUHAMMED HİLMİ KUTLUBAY
Hacı Muhammed Hilmi Kutlubay Hz.leri Gaziantep ili Nurdağı ilçesi eski adı Muhacir Atik, yeni adı Nogaylar köyünde 1936 yılında dünyaya gelmiştir.
Babası Hacı Muhammed Bilâl-i Nadir Hazretlerinin dizinin dibinde yetişmiştir. Vefatına kadar babasının yolundan ve izinden ayrılmamıştır. Babasından aldığı manevi bilgiler ışığında babasının Cevahir’ül-İslâm Kitabını üç defa bastırmıştır.Ayrıca yaşadığı süre zarfında 29 tane büyüklü ve küçüklü kitap ve çok da risale yazmış ve bastırmıştır
Bu kitaplardan “Ehl-i Sünnette Birleşelim” adlı beş bölümden oluşan kitabı 52 vilayette ücretsiz olarak dağıtmış. Ayrıca “Ayet ve Hadislerin Işığı Altında Ehl-i Sünnet Görüşünde Birleşelim” isimli kitabını da Avrupa ve Asya’daki Türk Devletlerinin bir kısmına ücretsiz olarak göndermiştir.

Hacı Muhammed Hilmi Kutlubay Hz.leri Zuhuratiye-i Geylâniye kitabını 25 sene önce bastırmış ve 15 sene kadar önce bu kitabı yeniden düzenleyerek kitabın bir kısmını da tablo halinde hazırlayarak basıma hazır duruma getirmiş, fakat o zaman basma imkanı bulamamıştır.
Hilmi Kutlubay Hz.leri evlatlarına rahatsızlığı anında Temmuz/ 1999 ayında bir gün Babası Bilal Nadir Hz.lerinin bu kitabı ve Ümmül Hadis kitabını bastırmak istediğini söylemiştir.Ayrıca kendinin yarım kalan kitaplarını da bastıracağını söylemesi evlatları tarafından onun bu sözleri vasiyet olarak kabul edilmiştir
Bu doğrultuda gerek Bilâl Nadir Hz.lerinin , gerekse Hilmi Kutlubay Hz.lerinin yazdıklarına hiçbir şey eklemeden ve çıkarmadan düzenlenen bu eserleri evlatları tarafından ümmeti Muhammedin istifadesine sunulmuştur.
Hilmi Kutlubay Hz.lerinin yazdığı bu kitapların iki tanesi Babası Bilal Nadir Hz.lerinin yazdığı ve basamadığı kitaplardır.
Hilmi Kutlubay Hz.lerinin bunun yanı sıra video ve teyp bantları o kadar çoktur ki , sayısı evlatları tarafından da bilinmemektedir.
Hacı Muhammed Hilmi Kutlubay Hz.leri Danacık (Hamidiye) köyünün çevresinde bulunan Ashab-ı Güzinden Ökkâşe bin-i Mahsen Hazretlerinin medfun olduğu tepeye 7 kilometreden su getirmiş , ayrıca Gaziantep ili içerisinde bulunan Karşıyaka semtinde “Hacı Baba Cami”adı ile anılan büyük camii şerifi yaptırmıştır.
Yaşadığı Danacık (Hamidiye) köyü camisinin bir kısmını bitirerek ibadete açmış, ayrıca köyün çevresinde bulunan Pazarcık, Çarpın, Tandırlı gibi daha pek çok köylerin de camilerini ya yaptırmış yahut da delil olarak katkıda bulunmuştur.
Köyündeki ilk okul ve sağlık ocağı gibi sosyal tesislerine de en büyük katkıda bulunarak sosyal konularda da halka ve devlete de yardımcı olmuştur. Bütün bu çalışmalarında hayatı boyunca ne sergi ile ne makbuzla, ne imâ ile ve ne de başka usullerle para toplamamış ve bu gibi şeylere şiddetle karşı çıkmıştır
Yaşadığı bölge halkı arasında çıkan huzursuzluk, küskünlük ve kan davası gibi olaylarda halkın barıştırılması ve huzurun tesisinde çok büyük rolü olmuştur.
Vatanına, milletine, bayrağına ve dinine bağlı yeni nesiller yetiştirilmesi yolunda evlatlarına ve çevresindeki insanlara her daim nasihatlerde bulunmuştur. Şimdiye kadar hiçbir siyasî görüşün içinde yer almamıştır.
Hacı Muhammed Hilmi Kutlubay Hazretleri 19 – 20/Aralık / 1999 günü Pazar-ı Pazartesi’ye bağlayan gece saat 23.30 da Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Kabri Şerifi; Nurdağı İlçesi, Hamidiye (Danacık) köyündedir.
Rabbim cümlemizi şefaatine nail eylesin. (Amin)
( Manevi Mimarlarımız-3 başlıklı yazı Mehmet Dal tarafından 12.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.