SAVAŞ + BARIŞ ve BARIŞÇI  ŞİİRLERİMİ YORUMLARKEN...

      Merhaba gönül dostları: Konu başlığımda belirttiğim gibi bundan on  yıl önce yazdığım şiirleri yorumlama gereği duyuyorum. Çünkü dünyanın bazı bölgelerinde o gün için olan savaş ve barış çabaları, bu gün içinde gelişiyor. Bizler şair ve yazar olarak hassas insanlarız. Her olayı süzgeçten geçirerek konunun derinliğine ineriz. İnce ruhlu olmazsak hoş görüyü sağlayamayız.
      Savaş söylentileri bile stres yaratmaktadır. Basit bir sorunu abartıp daha da büyütüp olay çıkarmak, bu olayı genişleterek savaşa sürüklemek kolaydır.
Ancak savaşın oluşumuyla yapılan tahribatların düzelebilmesi yıllarca sürer. Bunca yaraların sarılabilmesi içinde barışçı kişilerin kalıcı  barış sağlaması önemlidir. Savaşın her türü korkunçtur. Tarihi incelersek kolayca algılarız.
     Türk milleti olarak komşu ülkelerle bazı sorunlar yaşasak da savaş ortamı yaratmamak için demokratik kurallar çerçevesinde diyaloglarımızı sürdürdük.
Çok şükür ülkemizin birlik ve beraberliği sayesinde huzur ve sükunet hakim.
Bazen istenmedik olaylar da yok değil. Ülkemizin gündeminden düşmeyen terör olayları sadece bizi değil bir çok dünya ülkelerini tedirgin etmektedir.
     Komşu ülkemiz Suriye'de iki yaklaşık iki yıldır süren iç savaş bizlerinde huzurunu kaçırmaktadır. Zaman zaman bizleri de o savaşın içine çekmek için bilerek veya yanlışlıkla saldırılar gerçekleşmektedir. Göz önünde gerçekleşen tüm dünya ülkelerinin de seyirci kaldığı bu savaş da hükumetimizin çabaları yetersiz kalmıştır. Savaşta sadece insan kaybının olduğunu yansıtmak yanlış.
     Milyonlarca insan tedirgin olduğu gibi, yüz binlerce vatandaş yerinden ve yurdundan uzaklaşıp mülteci durumuna düşmektedir. Felaket getirir savaş derken haksız da değilim. Dostluğu yitirir dediğimde isabet oldu. Çünkü daha düne kadar iki ülkenin liderleri eşleriyle birlikte ziyaretler yaparken bu günkü manzara düşündürücüdür. Keşke savaş olmasaydı da dost kalınsaydı.
    Ülkeyi bitirir, yokluklar getirir derken de sözümün doğruluğunu  kanıtlamak kolaydır. Büyük, küçük şehirler harabeye döndü köylerde, ilçelerde halkı da panik içinde. Kimin kimi öldürdüğü belli değil. Devlet gücünü havadan, karadan bombardımanla göstermeye çalışıyor. Oysa kendi vatandaşları aç susuz perişan halde, huzurlu, güvenli barınak, sığınak arıyorlar bulamıyorlar.
    Türk milleti olarak mültecilere misafirperverliğimizi her zaman her yerde gösterdik. Lakin barışın sağlanmasını istemeyen çıkarcı gizli odaklar huzur bozmak için istenmedik olayları geliştirmektedirler. Daha düne kadar özgür olan sığınmacılar kendi içlerindeki karışıklığa yenik düşerek Hatay Reyhanlı da ki acı olay karşısında bir çoğu çareyi ülkesine dönmekte aramaktadır.
    Savaş ortamında sadece insanlık kayba uğramıyor. Yeşilliklerle birlikte içindende yaşayan irili, ufaklı canlılarda telef oluyor. Tarım arazileri de her türlü maddeden etkilenip verimsiz hale geliyor. Savaş tahribatlarını anlatmak çok zamanımızı alır. En iyisi biz barışçı yaklaşımlardan söz ederek şiirlerimle sizi baş başa bırakıyorum. Suçu lisan işlediyse affola. Hoşça ve dostça kalın.

SAVAŞ  

Tüylerimiz diken diken,
Artıyor gözyaşı döken,
Huzur bulmaz acı çeken,
Felaket getirir savaş.

Pusuda bekliyor düşman,
Katılan oluyor pişman,
Boşa gidiyor çalışman,
Dostluğu yitirir savaş.

Hiçe sayıldıkça canlar,
Sele döner akan kanlar,
Yok nice insanlar,
Ülkeyi bitirir savaş.

Uçaklar bomba yağdırır,
Deniz, karadan saldırır,
Kimini şaha kaldırır,
Yokluklar getirir savaş.

         BARIŞ

Savaş bizim neyimize,
Ne geçer ki elimize,
Sahip çıkın ilimize,
Beynimizde barış olsun.

Aldatmasın şeytan, cinler,
Bitsin düşmanlıklar kinler,
Aklı olan bizi dinler,
Dilimizde barış olsun.

Düşmanlar hedef almasın,
Bomba, mermi boşalmasın,
Özgürlükler kısılmasın,
Ülkemizde barış olsun.

Komşu görevini yapsın,
Soframdan lezzeti tatsın,
Savaşa kapı kapatsın,
Türkiye'de  barış olsun.

       BARIŞÇI

Ezelden beri böyledir,
Büyüklerim söyler bana,
Demokratik bir ülkedir,
Türk halkı barıştan yana.

Savaş soğuk duş gibidir,
Zarar veriyor her yana,
Barış uçan kuş gibidir,
Türk halkı barıştan yana.

Israr eden bela bulur,
Kabusu yaşatır sana,
Düşman olan pişman olur,
Türk halkı barıştan yana.

Devletin gücü yeterli,
İnanıyor  Yaradana,
Fark etmez yabancı, yerli,
Türk halkı barıştan yana.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Savaş + Barış Ve Barışçı Şiirlerimi Yorumlarken... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 5/18/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.