DAVETİYE  ve  DÜĞÜNLER...

         Duygulu yürekten merhaba sizlere. Saygıdeğer gönül dostlarım. Bu günkü paylaşımım da hayırlı işlere imza atmak istiyorum. İlkbaharın gelince insan oğlunun duyguları da çiçek açmaktadır. Beyninde yaşattığı, sevgiyle kuşattığı güzeli gün  yüzüne çıkarmak ister. Özellikle gençlerimizin okuyup istikbaline kavuştuğu zaman dinimizce evlenmeleri uygun görülmektedir.

         Vaktini aşırıp da bazı nedenlerden dolayı evlenemeyenlerin veya gönlüne göre münasip birini bulamayanların yalnızlık içinde hayat sürmeleri elbette sıkıntılara yol açmaktadır. Her görevin zamanında yapılması uygundur.
Maddi ve manevi sıkıntılar yüzünden evlenmek isteyip de evlenemeyenler için bir çok hayırsever derneklerin bulunduğu gibi! bu konulara ışık tutan televizyon programları da var. Yeter ki sizin yuva kurmaya eğiliminiz olsun.

         Konu  başlığımda belirttiğim gibi davetiye ve düğünleri bu mevsimde hatırlatma düşüncesiyle içeriğini paylaşma gereği duydum. Her yörenin kız isteme adetleri, gelenekleri farklı olabilir. Ülkemizin bir çok yöresinde hala görücü usulu ile evliliğe adım atanlar var. Söz kesilip, nişan takılınca  düğünle birlikte nikahta kıyılır. Kalabalık halkın önünde verilen sözler geçerli olur.

        Yakın ve uzak çevrelerin oluşması için elbette davetiye hazırlanarak yanın da hediye ile dağıtılması gerekiyor.  Hediye konusu yakın çevreler için geçerlidir. Daha önce nişan, düğün bahanesiyle hediye alan aileler kendi düğünlerinde bu görevi yerine getirmeye çalışırlar. Eskiden davul, zurna eşliğinde düğün çağrıları yapılırdı. Bazı kırsal kesimlerde bu adetler devam etmektedir. Bir köy yerinde davul, zurna sesinin geldiği istikamete gidilir.

        Teknolojinin hızla arttığı dönemde her şey çok kolaylaşmaktadır. Birbirini seven çiftlerin uzlaşa bilmeleri için iletişim kolaylığı vardır. Konuşma adabına da uymak gerekir. Kırıcı sözlerle karşınızdakileri incitirseniz her şey muallakta kalır. Bir eşya yüzünden nişanların atıldığına, davetiyelerin yırtılıp düğünlerin iptal oluşuna şahit olmaktayız. Dünür olacak şahıslar çocuklarının mutluluğu için bazı fedakarlıkları sabırla göğüslemek zorunda kalabilirler.

      Söz kesme, nişan, düğünler genelde bahar mevsimi içinde  veya  bahar mevsiminden sonra yazın ve güzün yapılmaktadır. Okulların kapanışını fırsat bilenler, oğlan çocuğu olanlar da okulların tekrar açılmasına kadar  boşluğu değerlendirerek çocuklarını sünnet ettirirler. Her Müslüman erkeği için sünnet gereklidir. Müslüman kızı yabancı uyruklu birine gönlünü kaptırsa bile onun sünnet olma, inanç şartını koşup, gereği yerine getirildiği zaman evlenebilir.

       Davetiye bastırılıp dağıttıktan sonra düğün esnasında bir çok zorluklarla birlikte unutkanlıklar da yaşanabilir. En yakın çevreniz aklınıza gelmeyip size zaman çerçevesinde gücenebilir. Bu hazırlıklarda düğün sahiplerine destek olmak lazım. Bazı pürüzlerin aşılması içinde kolaylıklar sağlamak gereklidir. Bazı satıcılar  bunlar bu kıyafet ve eşyaları alacaklar diye gereğinden fazla fiyat söylememesi gerekir. Dünürlerin de her an uyumlu olmaları gereklidir.

       Davetiye ve düğünler hakkında daha söylenecek söz çok ama en iyisi tüm sözlerin özü olan şiirlerimle eksik kalanları bağlama gereği duyuyorum. Allah her haneye hayırlı evlatlar, hayırlı damatlar, hayırlı gelinler nasip etsin. Onlardan oluşacak yavruların da vatana, millete faydası dokunsun. Her çiftin Rabbım sevgi gücünü artırsın, bir yastıkta kocatsın. Varlığı, dirliği, birliği asla bozulmasın. Yaradana kul, Resule ümmet olsunlar. Hoşça ve dostça kalınız.

******  DAVETİYE    *****

Isparta adeti  gelin kız bakar,
Seçenek yaparken sevgiler akar,
Damat onaylarsa ortaya çıkar,
Tasarım, resimdir her davetiye.

İlde, ilçelerde  böyle yapılır,
Çocuğun isteği her an tutulur,
Fotoğraf  çekilir  içe  katılır,
Havlu, gömlek, atlet bir davetiye.

Özel, tüzel günde olur ihtiyaç,
Mevlit, yemeklerde doyurulur aç
Tedavi durumda randevu, ilaç,
Broşür, tel, ilan, pano davetiye.

Yakına, uzağa ulaşır zarflar,
Diyalog önemli geçerli laflar,
Yerini alıyor  çalgılar, tefler,
Milleti topluyor her davetiye.

El kadar yazının hizmeti büyük,
Zekinin üstünden kalkıyordur yük,
Sünnetliği giyer mutludur küçük,
Festival tören de var davetiye.

   *****  DÜĞÜNLER  *****

Okullar kapandı telaşe sardı,
Böyle düşünceler önceden vardı,
Her iki tarafta planlar kurdu,
Bahar, yaz mevsimde artar düğünler.

Salon kiralarken zorluk çekilir,
Zarflar hazırlanır kartlar bükülür,
Helvalar karışır, pilav dökülür,
Bahar, yaz mevsimde artar düğünler.

Sarraflar vitrini rengarenk süsler,
Davuldan, zurnadan çıkıyor sesler,
Dünürler geleni doyurur besler,
Bahar, yaz mevsimi artar düğünler.

Gelinler, damatlar dikkati çeker,
Konvoylar çoğaldı dönüyor teker,
İkramlar içinde kolonya,şeker,
Bahar, yaz mevsimde artar düğünler.

Ispartalı  Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Davetiye Ve Düğünler... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 10.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.