ORUCA  ve  ORUÇLUYA  SAYGI  GEREKLİ...

       Selamünaleyküm  gönül dostlarım. Muharrem ayı, Recep, Şaban derken on bir ayın sultanı olan Ramazanı şerifin hazzını duymaktayız. Oruç tutmanın faydalarını  din görevlileri, doktorlar detaylı izah etse de orucu ancak tutanlar hisseder. Şeytanın üç ay boyunca etkisiz kalışı mübarek ayın hürmetiyle oruca bağlıdır. Nefsine hakim olamayanların hataları yine artmaktadır.

       Oruca ve oruçluya saygının gerekli olduğunu vurgulamak istedim. Hatta sözlerin özü olan şiirlerimle de  yansıtmak istedim. Saygının, sevginin noksan olduğu yerlerde huzuru bulmanın güç olacağını her fırsatta izah ediyorum. On bir ay boyunca Elhamdülillah Müslüman olarak helal gıdaları yeyip içmekteyiz
. Bir ay boyunca dini vecibeleri harfiyen uygularsak sevapları da katlarız.

       Her hanede bir kaç oruç tutan olduğu gibi, çeşitli sebeplerden dolayı bu görevi yerine getiremeyip bedelini fakire verenlerde vardır. Bedel ödeme miktarını din görevlilerimiz fetva vererek açıklamaktadır. Sağlığı  sıhhati iyi olduğu halde, zamanı, yaşı da, işi de müsait olduğu halde nefsine uyarak, gaflete dalarak oruç tutmayanların, en azından tutanlara saygılı davranmalıdır.

       Ramazan ayı münasebetiyle bir ay kapalıyız diye lokantaların, lokallerin,
kahvehanelerin  camında takılı levhalar görünce inanın içim rahatlıyor. Orada çalışan personelde bir ay boyunca tatil yaparak istirahate çekilmiş oluyor. Bazı iş yerlerininde açık olması elbette halkımızın ihtiyaçları için gereklidir. Ramazan ayı boyunca gıdalarımızda farklılıklar oluşması doğaldır.

        Bazı kişilerin  ve  hanelerin oruca saygısızlığı da  rahatça fark ediliyor. Özellikle tiryakiler şuurlarına hakim olamayıp elinde içki ağzında sigarayla halkın yoğun olduğu yerlerde çekinmeden sağlığını da hiçe sayabiliyorlar. Onlar için ibadetin, orucun önemi olmadığı gibi oruç tutanlara da saygısızlığı devam ediyor. Atalarımız  ibadetinde, kabahatin de gizliliğini söylemişler.

      On bir ayın sultanını benimsemeyenlerin, kulluk görevini yerine getirmeyip 
 Kuran'ın aydınlığından istifade etmeyip, peygamber efendimizin sünnetlerine
uymayıp, Allah'ın varlığına birliğine, meleklerine inanmayıp nefsi arzularına yenik düşüp şeytanın vesvesesine  kanarak cehenneme zemin hazırlıyorlar. Oysa bir ay oruç tutmakla bile Cennet meyveleriyle ödüllendirebilirler. 

        Oruca saygı oruç tutanlar içinde geçerlidir. Nefsine hakim olup günah işlemekten men etmelidir. Oruçlu iken hakaret etmemeli, isyan etmemeli küfürbazlık yapmamalıdır. Büyüğüne hürmette kusur etmemeli, küçüklerini sevmelidir. Dinimizin yasakladığı ticari işlerden uzak durmalıdır. Sahura kalkıp niyet ettikten sonra orucu bozacak hal ve hareketlere dikkat etmelidir.

       Bu mübarek ay içinde bin aydan daha hayırlı olan Ley leyi Kadir gecesi vardır. Oruçlarını tutup teravih namazlarına iştirak edip, Kuran ha timine devam edip geceyi ibadetle geçirenler cennet kapılarını açık bulacaklardır. Şeker bayramına da huzurlu bir şekilde ermiş olacaklar. Oruç ve oruçluya saygı konusunda daha söylenecek çok sizler var ama sizlerinde fazla vaktini almak istemiyorum. Hakkınızı helal ediniz. Ramazan ayınız, mübarek Kadir geceniz, bayramınız kutlu olsun. Tekrar kavuşmak dileğimle hoşça kalınız.

*****   ORUÇ  KARLI  *****

Recebi, Şabanı gözetliyorum,
Ramazan duygumu özetliyorum,
İnancı artırdım azalmıyor um,
Nefsimi terbiye ediyor  Oruç.

Elhamdülillah ben Müslüman oldum,
Sahura kalktıkça teveccüh  kıldım,
Kuran okudukça huzuru buldum,
Tuttukça hoşuma gidiyor Oruç.

Allah'a  inanan  oluyor arlı,
Maddi ve manevi her yönde karlı,
Şeytana uyanın kalpleri kirli,
Beden zekatını ödüyor Oruç.

Şuura hakimim çıkmıyor olay,
İbadet yapması oldukça kolay,
Eğlence askıda çekilmez halay,
Geçmiş günahları buduyor  Oruç.

Uhrevi aleme zikirle daldım,
Aç, susuz kalmakla amelle doldum,
Farzı uyguladım  sünneti bildim,
Zekiyi  Cennete  adıyor  Oruç.

*****  ORUCA SAYGI  *****

On bir  ayda bir ay sabretme diniz,
Şeytanın yolundan çark etmediniz,
Bin kat sevabını fark etmediniz,
Oruca saygınız  yok mudur  sizin? .

Kafayı gafletle doldurursunuz,
Masaya alkolü koydurursunuz,
Kafirlere ayak uydurursunuz,
Oruca saygınız  yok mudur  sizin? .

Hiç sebep yok iken tutmuyorsunuz,
Fakire de  hayır yapmıyorsunuz,
Sigarayı elden atmıyorsunuz,
Oruca saygınız  yok mudur  sizin? .

Gizlenmek adaptır açıkta yeme,
Küfürlü sözleri sakın ha deme,
Müstehcen şeyleri ortada koma,
Oruca saygınız  yok mudur  sizin? .

Kıyafet erotik göz günah işler,
Kimi sokaklarda kendini süsler,
Rabbıma  sığınır  Zekice eşler,
Oruca saygınız  yok mudur  sizin? .

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Oruca Ve Oruçluya Saygı Gerekli... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 27.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu