1 Davranış Modellerinden--karşılıklı Lık İlkesi

Düğün yapıyorsunuz, oğlunuzu evlendiriyorsunuz, ne mutlu size...

Davetlilerinizden Hüseyin bey ve hanımı en şık kıyafetleriyle  düğününüze şeref vermişler, ne güzel!

Takı merasiminde de  size uygun gördükleri değeri öğlunuzun boynundaki kurdeleye iğnelemişler :-)

Altı-yedi ay sonra Hüseyin beyler de kızlarını evlendiriyorlar. Düğün davetiyesini aldınız, gitmemezlik yapamazsınız. Önceden verilmiş bir randevunuz varsa bile iptal edeceksiniz, bu düğünde bulunacaksınız, bulunmalısınız...

Her şey karşılıklı...

************

Komşularım çok iyi insanlar, Anadolu kültürü ve gelenekleri yaygın.

Kokulu bir şey pişirdiklerinde, (yaprak sarması veya börek gibi) çok sık olmasa bile bir tabakta bize getiriyorlar. Gelenleri afiyetle yedikten sonra boş bu vereceğiz tabağı? Yakışır mı öylesi...

Biz de de mutfak var, en kısa zamanda o tabağa konulabilecek bir şey yapıyoruz örneğin, kısır, börek, pilav üstü vs...Tabak komşuya dolu olarak iade ediliyor.

Sen bana, ben sana...

Her şey karşılıklı...

*************

Toprak öyle cömerttir ki, BİR ekersin  BİN verir Ama bakarsan...

Çapalayacaksın, gübreleyeceksin... Zamanında suyunu vereceksin. 

Sen ona verince emeğini ve gerekli hayati ihtiyaçlarını, o da sana fazlasıyla verir ürününü...

Toprak bile biliyor:

Her şey karşılıklı...

***********

Yüz yüze tanıştığım arkadaşlarım, dostlarım  bilirler ki; Biz bakkallara toptan gıda vs. ürünler satmaktayız... Zincir mağazalar ile geniş çaplı süpermarketler önümüzü kesmekte... Bakkallarımız zor durumdalar...

Süpermarketler ve büyük mağazalar kanunu 2002 den bu güne kadar Başbakanımızın önüne 12 defa gönderildiği halde her defasında sümen altında kalmıştır. Osmanlı'dan beri ülkemizin vazgeçilmezlerinden olan esnaf kesimi görmezden gelinmiştir.

Bir başka ifade ile Büyük mağazaların ve süper marketlerin gelişmelerine yardımcı olunmuş öte yandan bakkallar başta olmak üzere tüm esnaf kesimi gözden çıkarılmıştır.

Vergileriyle bütçeyi destekleyip  işsizliği azalttıkları halde gözden çıkarılan sözünü ettiğimiz esnaf topluluğu, Ülke nüfusunun % 10 u  civarındadır. Bu kesimin piyasada mevcudiyetleriyle, üreticiler, nakliyeciler, toptancılar ve esnaflar ile bu iş yerlerinde çalışanlar geçimlerini sağlamaktadırlar.

Madalyonun tersini okursak, bu gidişle  tüm bu sektörlerden nemalananlar işsiz kalarak "işsizliği" körükleyeceklerdir.  Ayrıca umumi bütçemiz de oldukça yüklü vergi gelirlerinden yoksun kalacaktır.

Öz olarak, esnaf kesimi "hiç" olarak görülmektedir, hatta piyasadan silinmeleri istenmektedir. Başka izahı olamaz.

Gör bizi, görelim sizi...

Bizleri görmeniz için henüz zaman bitmedi,

Oy zamanı tüm esnaflar olarak OYLARIMIZLA görelim sizi...

Ne demişler:

Her şey karşılıklı...

Selam ve saygılarla...

Yurdagül Alkan.

 

( Davranış Modellerinden--karşılıklı Lık İlkesi başlıklı yazı Gülalkan tarafından 10.09.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.