Ağır geçen kışın ardından,baharın ilk müjdeleri,Nisan sonlarına doğru, sokaklarımıza ses verir bakırı ,gümüşe çevirir yanık sesleri. Kalaycı geldi kalayciii!

Çocukluğumun, uyukumu bölen sabahlarına yol aldı yüreğim.
Yatağımdan kalkar cama doğru koştuğumda çingenelerin mahallede yaktıkları odun ateşinin dumanına bakardım ;bahçemizdeki pembe sarmaşık güllerine yayılır kalaycıların ateş yaktıkları duman . Harelenir güneşin yeni doğmuş sabahlarına.

Çok eylenirdim çingenelerin mahallemize geldiği günlerde bir yandan kaplar kacaklar kalaylanır bir yandan yanık sesleriyle şarkıları ,türküleri beni çok sevindirirdi.Bizim çocukluğumuzda hep bakır tencereler vardı.Babannem her yaz ,mahalleye gelen kalaycılara tüm kapları kalaylatırdı.

Bakır kaplarda yapılan yemeklerde tat vardı; vede sağlık saçardı.
Herşey daha mı güzeldi ..! Çingeneler çok çalışkan misafir göçebeler.Alın teriyle ekmeklerini çıkarmayı çok ta iyi bilirler !Çok taktir ederim göçebeleri...

Günlük yaşarlar hayatlarını ,yarına Allah kerim derler,bir tabak yemekleri bir somun ekmekleri çıktımı ,doğru evlerine ya
da çadırlarına koşarlar ,bir darbuka yeter ,başlarlar çalmaya
göbek atarlar,şakkadak,şakkadak işte hayat.Yaşamaktır hep günlük hayat ilkeleri çoşmak çoşturmak.

Soğuk demezler ,sıcak demezler kışın kardelen ,yazın güneş çiçekleri onlar,güneşi de çok severler.Ben çok sıcak bakarım
onların göçebe ,doğal yaşam tarzlarına.Çiçekleri çok severler çiçek satarlar romenler,takarlar karanfilleri kulaklarına,yazmaları başında ,allı güllü etekleri,her mahallenin neşesi.

Sokaklarımızın köşe başlarının renkleri onlar çiçekçi çingenelerimiz,biraz yaklaşınca yapışırlar,birde tatlıdır dilleri,abla alsana abla ya 5 lira olsun demet, al ya ablam; hadi bir tabak yemek te benden olsun derim ! Sevgiler
Romenlerimize bol kazançlar .

Yarın bir tabak yemek sizden olsun mu ?
Oya
Gedik
( Kalaycı Geldi Kalayciii! başlıklı yazı Oya GEDİK tarafından 10/11/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.