Aforizma, çeşitli konulardaki düşünceleri, kesinlikle bilinmesi gereken kural ve özellikleri birkaç kelime ile öz ve ahenkli olarak anlatan cümle, bir çeşit vecize veya bir slogandır. Sözcüğün kökeni Latince'deki "aphorismus" sözcüğünden gelmektedir.

Aforizma, Batı’ya has bir söyleyiş biçimidir. Bizdeki vecizeye benzer ancak biraz daha uzundur ve felsefidir. Aforizmalarda ileri sürülen fikirler, daha ziyade, başkalarının kabulünü beklemeyen yazarın sübjektif kanaatleridir.

Kelam-ı Kibar ise, büyük, akıllı, veli ve meşhur zatların güzel, veciz ve çok kıymettar olan sözleri ve kelamıdır.

Güzel söz, gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir.

Bu kısa girizgâhtan sonra geçelim esas meseleye. Daha önce birkaç yazımda da söylediğim gibi SÖZlerle alakalı bir kitap çıkarmayı düşünüyorum. Bununla ilgili çalışmalara başladım. Şu ana kadar şahsıma ait 400’e yakın aforizmamı derledim topladım. Bunların daha fazla ÇALINMADAN ve ANONİM olmadan bir kitap halinde okuyucuya sunulması sanırım önemli bir hizmet olacaktır.

İşte bugünkü yazımda bu sözlerimden ikisi üzerinde sizlerle mülahaza etmek istiyorum. Bunlardan birincisi:

“Semer vurman gerekenlere değer yüklersen, neden seni çifteledi diye şikâyet etmeye hakkın yok.”  Bir diğeri de:

“Bu dünya hayatında başımıza gelen bütün büyük belalar, eşek olanlara melek muamelesi yaptığımız için gelmektedir.”

İnsanoğlu Dünya hayatında çok da fazla elemeye tabi tutmaksızın birçok insana haddinden fazla değer verir ve son ana kadar bekler... Çünkü birçok kişide var olan hastalığın adı:

 “Herkesi kendisi gibi sanma” hastalığıdır. Biz her ne kadar böyle düşünsek de insanlar bizi her seferinde yanıltır ve verdiğimiz değerin hakkını vermezler... Ya da biz öyle hissederiz... Aslında bizler kaybetmeyiz kazanırız da... Ancak bu süreç bizim için sıkıntılı olur...

Ben bu sözümde değer verilmeyi hak etmeyen insanlara semer vurmayı mecaz bir anlatımla bütünledim... Aslında yapmamız gereken HERKESE HAK ETTİĞİNİ vermektir... Bu şekilde söylenmiş onlarca güzel söz de vardır. Mesela:

“Hiç kimseye hak ettiğinden bir gram fazla değer vermeyeceksin.” sözünü ömür boyu hafızamda hep tutmuşumdur. Uygulayabildim mi? Elbette ki kocaman bir HAYIR…

Sanırım burdaki sorun FAZLA BEKLENTİ içinde olmaktır. Evet, bizler hayatımız boyunca bir takım insanlara değer verir ve karşılığında her ne kadar “bir şey beklemiyoruz” desek de bir beklenti içinde oluruz. Ama çoğu zaman dilimize yer etmiş olan şu meşhur sözü pek çoğumuz uygulamayız. “İyilik yap denize at; balık bilmezse Halık bilir.”

Soyut bütün kavramlarda olduğu gibi değer de maalesef tek taraflı yapılmaya ve algılanmaya mahkûmdur. Çünkü bu değerlerden hiçbirisi için “karşılık beklenilerek yapılır” maddesi yoktur ve hatta efdal olanının da “o taraflı bile olmamak” olduğu bilinmelidir.

Evet, öte âlemi düşünerek yatırım yapmaya devam edelim ancak aynı delikten defalarca ısırıldığımıza zaman da şahitlik etmesin…

Vesselam…

( Semer Vurman Gerekenlere Değer Yüklersen... başlıklı yazı Z.EFİLOĞLU tarafından 24.03.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.