1 Uyduruk Kına


                                          ****Hüznün ve mutluluğun bir arada yaşandığı gündür ;kına geceleri.. Gelinin baba evinde kalacağı son gece yapılan kına gecesi ise en duygu yüklü olanıdır. hüzünlü, yanık bir ezgi ile söylenen ağıtlar bu eğlence gecesinin olmazsa olmazıdır.

                                          Kına gecesinde söylenen kına ağıtları, tıpkı ölüm ağıtları gibi belli bir tören unsuru taşıyan ağıtlardır. Yalnızca kadınlar tarafından, geline kına yakılırken ve genellikle sazsız, çalgısız söylenir. Kına gecesinde amaç gelini ağlatmaktır.  Kına ağıtlarında ağırlıklı tema ayrılık ve gurbettir.

                                          Başka bir tanımla ;Kadınlar arasında, düğünden bir gün önce gelin için yapılan bir tür bekarlığa veda partisidir.

                                         Kına elbisesi (bindallı);Gelin kemeri (bindallı üzerine takılan gelin süsü) ve ya gelinliği ile katıldığı bu merasim gelin'in babası evinden tertiplenir.****
             
                             

                                        Literatür bilgileri bu !! Terk edip gitmişsiniz aylar öncesi sabaha karşı sessizce baba evinizi dinleyip gönlünüzün sesini.. Teslim etmişsiniz bekaretinizi sevdiğinize.. Örf  ve anane asılı kalmış duvarlar da..
               
                                       Bekar değilsiniz ki ; ne kına gecesi bu !! Hakkınız mı yani ? Avuçlarınıza değil başka yerinize yakılmalı kına !!!
             
                                      Giyersiniz arsızca;,asalet,temizlik,bekaret sembolü gelinliği !!! Çıkarsınız şimdi ortaya hiç bir şey olmamış gibi ; sadece altın ve takıları toplamaya !!!
 
                                      Haydi başka kapıya... Uğurlar ola !!!
( Uyduruk Kına başlıklı yazı KENAN KOÇ tarafından 26.04.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.