Cumhuriyet bayramında doğdum. Yaş günümü kutladığımda iki güzel gün renklenir yaşamımda. Yıllar geçsede, yaşlansamda, benimle yaşar o güzel bayram. Atılan havai fişekleri benim doğduğum güne aittir ve şahittir. Yükselirken ve dorukta patlarken, yaydığı ışık insanlara güzel şeyleri hatırlatır. Ne bombadır o, ne insan öldürür. heyecanın ta… kendisidir. Tarihe şahit, dünyaya ahittir. 


Bir zamanlar gelenek haline gelen, her zaman tören yeri olarak kullanılan hipodromda, rahmetli halam ile geçiş törenini izlerdik. Elimden tutar, kiraz dudaklım der ve öperdi. Askerlerin geçişini göremezsem, zorlansa da sevgiyle beni yukarı kaldırır ve çıkardığım seslerdeki coşkumla sevinirdi. Paraşütle atlayan gençlerin, cumhuriyet aşıklarının yumuşak düşüşü beni etkiler, sanki onlarla havadan yere düşerdim. Uçakların sesleri, benimde doğuşumu kutlar gibi, göz kırpardı sanki, çıkardığı farklı renklerde ki dumanında… Tören biter, bir pastaneye gider, yaş pasta alır ve üzerine cumhuriyet çocuğu, iyi ki doğdun yazılır, eve gelinir ve üzerindeki mumları tek tek söndürürdüm. Mumlar söndükçe cumhuriyet yeniden doğardı. Alkışları, kalbimde hissederdim. Onlar aşk doluydu. İçimden iyi ki cumhuriyet bayramında doğmuşum derdim. Hediyeleri alır, koşarak odama giderdim.


Doğduğumdan beri, ne çok hükümetler geldi geçti, ne darbelere şahit oldum. Onlar tarihe karışırken, ben ise yaşlandıkça, cumhuriyet gençleşti sanki… Askerliğimi yedek subay olarak yaptığım yıllarda giydiğim yeşil yedek subay elbisesi ile Anıtkabir törenlerine katılmıştım bir keresinde… Yakın tarihimize damga vuran kimler yoktu ki orada. Bazen ulaşılmaz gibi gelen ve konuşamadığım liderler yanı başımda selam duruyordulardı benim gibi. Selam verirken sanki beni de kutluyorlardı. Her doğum günümde ortaya çıkan, o yeşil elbise bir hatıra olarak sakladığım güzel tecrübe olmuştu. Ancak, askerlik yerine mühendis olmuş, o yeşili çizmiş ve yaşamıştım tuvallerin izlerinde. Yaşayanları hep sevmiş, yürüdükleri her yerde, cumhuriyeti korudukları ve muhafaza ettikleri için saygı duymuşumdur. 


Ben yaşadıkça cumhuriyet de yaşayacak inşaallah. Her kutlama, benim doğum günüm olacak. çifte bayrama devam edeceğim. Al bayrak selam duracak, geçmişine sadık. kan rengine düşmüş hilal ve yıldızın, milyonlara karışan sessizliği, kalplere nakış nakış işlenecektir. Cumhuriyet bayramınızı bu vesile ile kutluyorum, eğer sizde isterseniz benim yaş günümü tebrik edebilirsiniz… Saygıyla.


Saffet Kuramaz 


( Cumhuriyet Bayramında Doğdum Ben başlıklı yazı safdeha tarafından 29.10.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.