Sınıfta yaşları birbirinden farklı öğrenciler var. Derslerine çalışmamışlar belli ki, sözlüye hazır değiller. Yüzlerinde ki korku tüm okulu sarmış. Sözlü sırası bu sınıfta gelmiş. Sözlüden kaçış yok. Müfettişler, öğretmene,

 

-Dünyada nasıl yaşanır öğrettin mi? Her şeyi anlatın mı?

-Evet. İşte notları…

 

Müfettişler notlara bakmışlar. Çok yüksek notlar var içinde. Bir kaç kırık not da… Ama görüntü güzel görünüyor…

 

-Çok başarılı bir öğretmensin bu notlara bakıldığında.  Öğrencilerinize soru soralım, izninizle. Bakalım ne kadar bu gerçekçi…

 

-Sevgili öğrenciler, size soru soracağız. Korkmadan ve çekinmeden ne biliyorsanız cevap verin. Siz söylemeseniz de, biz sizin bu sorudan ne anladığınızı veya nasıl yaşadığınızı tecrübelerimizle tahmin ederiz zaten. Şimdi söyleyin bakalım… Siz Niçin okula geliyor ve eğitiliyorsunuz?

 

Sınıfta bir suskunluk var. Başlar eğik ve el kaldıran da yok. Müfettişler arkada oturan bir genç çocuğa soruyu yöneltiyor. Çocuk, heyecanla ayağa kalkıyor ve cevap veriyor,

 

- Annem babam okula git dedi ve geliyorum. Bazen öğrendiklerim hoşuma gidiyor ama okul çok sıkıcı. Mecburen geliyor ve öğreniyorum. Geçmek için iyi not almaya çalışıyorum. Ailemin böylece mutlu olduğunu görüyor ve vazifemi iyi yaptığıma inanıyorum. Ancak, öğrendiklerimi değil, öğrenmediklerimi merak ediyor ve sonucu ne olursa olsun bunları tecrübe ederek yaşıyorum.

 

-Peki, ya sen (Orta yaşlı birisidir bu)

 

Biraz düşünceli ayağa kalkıyor. Başı eğik ve müfettişlere bakamıyor.   

 

-Efendim, ben merak ettiklerimi de yaşadım ama mutlu değilim. Neyi öğrenmek istedimse, başaramadım. Nereye ait olduğumu anlayamadım. Artık ailemde benden bıktı. Ne halin varsa gör dedi. Öğretilenler, bana ağır geliyor. Ama öğreneceğim şeylerde bıkkınlık verdi. İkilem içindeyim. Notlarım iyi değil. Ama bu beceriksizliğimden değil, çalışmak içimden gelmiyor. Buraya gelmekte hoşuma gitmiyor ama alışkanlık oldu işte…

 

-Peki, sen de otur. Ya sen ( Yaşlı birisidir. )

 

Ayağa kalkarken korkuyla ve ürpertiyle ayağa kalkıyor yaşlıdır ya. Bedeni enkaza benziyor sanki…

 

-Efendim, ben bu öğrencilikten de öğrenemediklerimden de bıktım. Hiçbir şeyin tadı tuzu yok. Aslında öğretmenin öğrettiklerini yaşamak istiyorum ama sağlığım el vermiyor. Kafamda sadece sağlıklı olayım da… diyorum.

 

Yaşlı öğrencinin sözü bittiğinde, dersine geç kalmış, mahcup ve başını öne eğen üç öğrenci içeriye girmek için izin istiyor. Müfettişler meraklı onları süzüyor. Müfettişler, En gencine soruyor,

 

-Söyle bakalım niçin geç kaldın?

 

-Öğretilenleri okumaktan ve düşünmekten yoruldum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Alarm çaldığında anladım ki sabah olmuş. Hiçbir şey yemeden hızlıca okula geldim. Kafama takılanları not ettim. Öğretmenime soracağım.

 

-Ya sen? ( Yaşça daha büyük olanına soruyor)

 

-Öğrendiklerimi ailemle paylaştım. Onlar da bilmiyorlardı. Birlikte yeniden okuduk ve tatbik ettik gördük ki, çok güzelmiş. Onun güzelliğinden uyandığımızda sabah çoktan olmuştu. Ben de hızlıca okula gelmek istedim. Kim bilir öğretmenin daha güzelini bana anlatır da yaşarım ve tatbik ederim dedim.

 

-Ya sen? ( Yaşça en yaşlı olanıydı bu adam )

 

-Efendim, öğrendiklerim o kadar güzel ki, onları her anıma yaydım ve tatbik ettim. Yaşadım. Onları keşfetmenin heyecanı içinde gözyaşlarına boğuldum. Bu bilgileri yaratana şükrettim. Bu ruh hali ile gördüm ki, sabah çoktan olmuş. Okula geldim çünkü bugün farklı bir zikir öğrenirim diye düşündüm. Belki, öğrendiklerimi ve yaşadıklarımı paylaşır ve yaşadığım güzelliği paylaşacak kişilere kavuşurum dedim. Yaşlı olamama ve hasta olamama rağmen hızlıca geldim. Bu heyecanı yeniden yaşamak istedim. Şikâyet yerine, bu bütünlüğe koştum.

 

Müfettişler iyice düşünmüşler ve sonunda,

 

_ Öğretmenim, sen öğrettiklerini yaşamıyorsun. Çok bilgilisin ama öğrencilerine ayna olamıyorsun. Sınıfında, şu kapıdan son anda giren öğrenciler olmasa, öğretme potansiyelin nerdeyse berbat seviye de… O kapıdan içeri girenler ise, sizden değil başka yerlerden, fıtratında var olan aynadan ilham alıyorlar. Yani onda da senin bir katkın yok. Böylece seni öğretmenlikten men edeceğiz ve seni yeniden öğrenci yapacağız… Sınıfa son anda giren yaşlı öğrenciyi senin yerine atıyoruz.

 

Demişler ve sınıftan çıkıp gitmişler… 

( Sınıfa Müfettişler Geldi başlıklı yazı safdeha tarafından 5.12.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.