İstanbul'da yaşayanlar isyan ediyorlar, meyve ve sebze çok pahalı diye.  Yalnız İstanbul değil, yurdun her köşesinde meyve ve sebzenin yanına yaklaşılmıyor el yakan fiyatları yüzünden...

Nasıl pahalı olmasın   bu organik!  toprak ürünleri?

Genç kuşak köylerdeki ekili alanlarını bırakıp şehirlere göç edince  ekili-dikili bağ ve bahçeleri  nadasa bırakılmış artık tarım yapılmıyor. O genç kuşağı şehirlere iten sebeplerin başında  toprağı işlemede kullanılan  mazot, benzin, tohum, yem gibi temel maddelerin pahalı olması. Böyle olunca elde edilen ürün kârlı olmuyor zarara sebep olacak bir işle kim uğraşır? Onlar da asgari ücretle iş bulup  şehirlerde yaşam savaşı veriyorlar.

Az bir kesimin yıllarca uğraş verdiği sebzecilik ve seracılık da artık yüz güldürmüyor, bu kişiler de işlerini bırakma eğiliminde. Bazıları daha çok ürün alma amacıyla fazla hormon kullanınca genetik yapısından uzaklaşan zararlı ürünler elde ediyorlar ki tüketicilerde uzun vadede hastalıklara sebep oluyor.

Üreticiler, meyve ve sebze  toptan toplama merkezi olan hal aracılığı ile ürün  satışını gerçekleştirmekte,  örneğin 1.- TL fiyatla verdikleri ürünün büyük kentlerde 5.- TL gibi bir fiyata satışa sunulduğunu gördüklerinde isyan bayrağını kaldırmaktalar.

Fazla emek istemeyen nohut, kuru fasulye bile ekilmiyor onları da dışarıdan alıyoruz. Üretici  mazot masraflarıyla başa çıkamıyor.

Dış ülkeden getirilen meyve ve sebze ile bakliyatın daha ucuz fiyata geldiği düşünüldüğünde;

Bu işte bir terslik olduğu aşikardır.

Mazot, yem, tohum fiyatları devletin ekonomi politikası, buradaki çarpıklığın üretici lehine düzeltilmesi gerekiyor.

Toptancı hal komisyoncuları satın aldıkları ürünleri belli bir kar yüzdesi ile büyük kentlere sevkiyatını yapmaları sağlanmalıdır, alınan ürün fiyatının ikiye katlanmasıyla oluşan (ilk basamak)  çarpıklığa  izin verilmemelidir.

Büyük kentlerdeki toptancı hallerinde  ve son satıcı tarafından uygulanan yüksek kar sonuçta biri beş yapmaktadır.

Sonuç: kabzımalların ve al-sat uğraşçılarının  yüksek kar hırsı meyve-sebze fiyatlarını yaklaşılamaz duruma getirmektedir.

Ülkemiz sosyo-ekonomik bakımdan dar gelirliler, orta durumdakiler ile varsıl kesimlerden oluşmaktadır.

Ve her kesimin ülkemizde sağlıklı ve mutlu yaşam hakları vardır. Bu hakkın oluşturulup süreğenleşmesinde herkesin payına düşen sorumluluğu üstlenmesi gerekir.

BEN, BEN diye diye bu hallere geldik,  bir zaman sonra "BİZ" diyeceğiz ama iş işten geçmiş olacak,

Düşünürsek;

Haksız sayılmam, değil mi?

Selam ve saygı ile,

Yurdagül Alkan.

( Meyve Ve Sebze Neden Pahalı başlıklı yazı Gülalkan tarafından 10.12.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.