İlkler unutulmaz oluşla hafızalarda kalır. Bu kabil hafıza tutuşlar, bu türden yeni karşılaşmaların ön envanterleri olurlar. Yeni süreçli salınımılar da, bu ilk hafıza oluşlara göre kırpmalar yapılır.

 

Ön deneyimler bizim kişisel öğrenmelerimiz içinde olan kimi konularda başarmamıza kimi konularda da başarısız olmamıza denk düşerler. Bir duruma dek edinilen ön deneyimler, kişilerin yeni hafıza tutmaları içinde kişiye ön envanterli zemin olmanın kolay anlamalarına kaynak olurlar. Ön deneyimler farklı ortamlarda oluşlar karşısında az çok bir kılavuz oluşturlar.

 

İlk hafıza tutuşlar, ilk öğrenme ve öğretme kalıplarını oluşmalarından ötürü; yeni bir süreç içinde yeni sürece yapacağı yansımalarından kaynaklı durumla yeni süreci biçimler. Yeni süreci bu kategorik duruma göre ölçme değerlendirme yaparlar. Sonraki karmaşan ittifakı oluşlar, ilk hafıza tutuşlu envanterlere göre fazla eksik ya da denklik oluşlarıyla öğrenilir ve öğretilirler (kırpma ve ulamaları yapılırlar).

 

Yani yeni karşılaşmalardaki içerikler karmaşıklaşsa da, bu ön envanter; bir biçimde öznel oluşla, hep çağrışımla belirir ve akılda canlanırlar. 

 

Bu beliriş, göz önüne getirilen, ya da göze alınan bir yol haritası olmakla; bir pusula olma özelliğini hep gösterir. İlk ittifakların ilk biçimleri de hep göz önüne alındı. İlk kez ikili ittifak yapmakla sentez olanlar kendi iç süreçlerini, hafızalarına aldılar. Yeni kıyaslar için seçme ayıklama olucu ön eşiklerini yaptılar.

 

Yine birlikte ittifaka katılan totem grupların, ittifaka geliş yönleri de; her bir grubun diğer ittifakı olan grubu tanımlamaları bağlamında, ittifakilerin hafızalarında referans olan bir hafıza, canlanmasıdırlar.

 

Aşağı yön, yukarı yön kavramları ittifaklar içinde altı kalın kalın çizilen anlama ve kavramalar için askı kavramlar oldular. Yönler, gruplarla eşletildi. Yönler grupları çağrışır oldu. Gruplar da yönleri akıl içine çağrışır oldular.

 

Birinin anılmasıyla, diğerini bilmeydi bu. Yukarılı, gök yerli dendi mi Akad’lı olan çoban gruplar akla geliyordu. Kuzeyli, güneyli gibi. Aşağı yerden, ya da karabaşlar dendi mi Sümer’i gruplar akla geliyordu.

 

Aşağı yerli, gök yerli olma söylemleri ittifakı süreci anlama anlatma kalıplarını oluşacaktılar. İttifaklar, İlahlar; ittifakı oluşun bu ön envanterleriyle hafıza edilip, ifade edilecekti. Yön kavramı ilahları ve ittifakları anlamada kullanılan kalıp kavramlardı. Gökte oturanlar, aşağılılar gibi.

 

İttifak; aşağı yer olan toprak parçası Sümer ya da Sinear bölgesindeki insanlardan ve yukarı olan gök yer topraklarında oturan Akad bölgesi totem grup insanlarının ittifaklarından oluşuyordular.

 

Aşağı ve yukarı yerlilik, tarımcı olan aşağı yerlerin totem temsilcisi olan ilahları ile çoban olan yukarı yer ilahların aralarındaki temaslarını beyne çakan somut ve soyut oluşlardı.

 

Bu aşamada, ne yerde; ne gökte insanlar yoktu. Yerde ve gökte sadece "totemi aitlikler" vardı. Temas eden bir araya gelenler işte bu totemi aitlikler olan İLAHLARDI. Bu aşamadaki aşağı yerliler yukarı yerliler demek aşağıda gelen ilahlar gökte gelen ilahlar demekti.

 

İttifak ve ittifakı yapanlar kutsanıyordu. Bu tarz olan coğrafya tanımlı yön kavramları totemileri ve totemilerin ilk kez buluşma yaptığı temas dönemlerini de, ifade eder. Melezler dilin de bu öğrenme akitleri kulaklara küpe kutsal öğrenmelerdi.

 

Melezler ilahlar değildiler. En az iki ilah grubun görünüş ve suretlerinden olmakla ortak soy temsilcisi olan ilk jenerasyondular. İlahların çocukları, ilahların tohumlarıydılar.

 

Eğer bir anlatım “o zamanlar ilahlar ve ilah çocukları insanlarla birleşiyorlardı diyorsa (köleci dönem içindeki dille söylersek; insanlarla evleniyorlardı diyorsa); ittifak içinde tapınak buluşması olan yeni kuralla birlikte, eski totem geleneğin gerileyerekten de olsa, hala devam ettiğini gösteriyor demekti.

 

İttifak içindeki totem grup temsilcilerinin her biri, ittifakı grup gözünde; melezler gözünde; melezden olan insanlar gözünde; İLAHTILAR. İlah ulamı; sözcük ve kavram sal tanım oluşuyla, çokluk ifade eder. İlah kavramı hem, her bir totem gruba aiti kişileri söylemekle çoklukturlar. Hem de ittifaka katılan bir kaç grup olmanın, gruplar temsilciliği olmakla çoklukturlar.

 

İlah, ittifakı kavramdır. İlah ittifak içinde hem her bir totem grubun, kendi totem mesleği oluşla mesleki bir tekilliktirler. Çoban ilahı gibi. Hem de ilahlar grupların birbirine göre olan her bir totem grup mesleklerinden ötürü (çoban ilahı, buğday ilahı, dokuma ilahı, demir dövme ilahı gibi) bir kaç grup mesleği; bir kaç ilah temsilciliği olmakla çoklukturlar.

 

Yani ilahlar o grubun totem mesleğini yapar olmakla tekildiler. İttifak içinde her bir grubun totem mesleğini yapan başka başka ilahların olmasıyla da çoklukturlar. Bereket ilahı, çoban ilahı, sulama ilahı, dokuma ilahı, maden işleme ilahı, balıkçılık ve deniz ilahı, gruplar arası tapınak buluşmalarını düzenleyen aşk ilahı gibi ilahların her biri bir totem grup; her biri bir totem grup işi olmakla; totem grup mesleği temsilci sembolizmidirler de.

( Yerin İlahları Göğün İlahları 1 başlıklı yazı Bayram KAYA tarafından 9.01.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.