"GÜVEN KONTROLE MANİ DEĞİLDİR"
Ticaret disiplin ister. Takip ister. Hesap ve kitap ister. Güven elbette önemlidir. Ancak güven ile birlikte hesabı iyi tutmak, alınanları, verilenleri ve borçları ufak ya da büyük olsun yazmak ( BAKARA-282: Ey iman edenler! Belli bir vade ile karşılıklı borç alış verişinde bulunduğunuz vakit onu yazın.) Rabbimizin bize buyruğudur.

“GÜVEN KONTROLE MANİ DEĞİLDİR” diye meşhur bir tabir vardır. Bir kişiye olan güvenimiz onun hesabını yazmamıza engel değildir. Ne kadar aldığını ve ne kadar verdiğini bilmemek iyi bir tüccarın hali değildir. Hesap tutmamanın sonu kötü zandır. Çok sevdiğimiz çok güvendiğimiz insanla  bile çakışma ve tartışma yaşayabileceğimiz bir durumdur.

Bir arkadaşım 2 örnek anlattı;

Marketçilik yaptığımız dönemde bize peynir getiren bir peynirci, “Sana olan güvenimden kesinlikle hesabını tutmuyorum.” derdi. Ona: “Eğer bize getirdiğin peynirlerin hesabını tutmazsan bir daha bize peynir getirme, çünkü hesabınızda çıkacak bir eksiklikte, ilk zan besleyeceğiniz yer burası olacaktır.” dedim ve onu hesabı yazmaya zorladım.

Yine güvendiğim birisini pazarcılık yaparken yanımda çalıştırıyordum. Yanında da ufak bir çocuğu yardımcı olarak koymuştum. Bir ara tezgâhı kontrol etmek için geldiğimde, tezgâhı karmakarışık ve elemanı tezgâhın altında yatıyor gördüm. Doğrusu bu duruma şaşırdım. Neden tezgâhı düzeltmiyorsunuz diye sorduğumda ise "müşteriler birazdan tekrar bozacaklar" cevabını aldım.

Bununla ilgili bir örnek daha vereceğim.
Alışveriş merkezinde çalıştığım yıllarda müşterimiz en güvenilir elemanlarımızdan ve işverenin akrabası olan birine ürün veriyor ve parasını almıyor sen benim taksitlerimi ödeyiver diyor...ve biz 5-6 ay sonra müşteriyi taksitlerini yatırmadığını hatırlatmak için aradığımızda durumu öğreniyoruz...!!!

Sıcak paranın döndüğü her görev ateşten gömlek giymek gibidir.çok dikkat ve kontrol gerektirir. Kendinden emin olan ve helal haram konularına dikkat edenlerde bu durumlardan rahatsızlık duymaz aksine memnun olur. Çünkü bir ata sözümüzde derki; "Yarası olan gocunur."..

Bu olayları anlatmamdaki gayem birilerini kötülemek ya da töhmet altında bırakmak değildir. “Balık baştan kokar” diye bir tabir vardır. Bir işi yapıyorsanız suiistimale sebep olacak kapı bırakmamalısınız. Eşeğinizi sağlam kazığa bağlamalısınız.

Bir elemana sabahleyin yarım saat geç kaldığı için tolerans tanırsınız ancak bir süre sonra elemanlar bunu hak olarak görür. Her ay maaşları gününde veya gününden önce  verdiğinizde  bir ay imkân olmadığı için 1-2 gün geç verdiğinizde yada veremediğinizde, tepki ile karşılaşırsınız. Hakkımız verilmiyor diye suçlanmaya başlanırsınız.

Örnekler çoğaltılabilir. Hele hele büyük işler yapıyorsanız her şeyden önce çok sıkı bir muhasebe ve denetleme mekanizmasına sahip olmalısınız. Bir işyerindeki kameralardan tutun. Güvenlik elemanı, barkotlu kasa vb. tüm donanımlarla çalışmalısınız. Sıkı bir denetleme ve kontrol mekanizmasına sahip olmalısınız.

Kâr zarar denge işidir. Bir şubenizde günlük 50.000 bin lira ciro yapıyor olabilirsiniz ama masrafınız kârınızı geçiyorsa, her gün bir miktar zararla o işyeri batar. Bir yerde bir miktar maldan kâr ediyor olabilirsiniz. Ancak elinizde sürekli tampon mallar kalıyorsa bu, sermayenizi eritir.

Tabii ki bahsettiklerimin her biri bir yazının konusu olacak kadar uzunca izah edilmesi gerekir. Ancak kısa kısa hatırlatmalarda bulunmak istedim.

Manuel sistem artık öldü. "GÜVEN YALNIZ BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR". Teknik donanımlardan faydalanmak, sıkı bir denetim mekanizması, kontrol ve disipline sahip olmak beraberinde başarıyı getirir.

Son olarak şunu da söylemek istiyorum. Ticaret gevşekliği, aşırı esnekliği ve hatır üzerine iş yapmayı kabul etmez. “DOSTLUK AYRI,ALIŞVERİŞ AYRI” tabiri boşuna söylenmiş değildir. Her iş, kurallarına göre yapılırsa güzeldir.

Selam ve dua ile Allah'a emanet olun.
Hicabi Çalişkan
( Güven Kontrole Mani Değildir başlıklı yazı HİCABİ tarafından 23.07.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.