M.Ö. IV. yy. da yaşamış olan Sirakuza kralı/tiranı Dionysios (Diyonisos), basit bir aileden yetişmiş olmasına rağmen, cesareti ve kurnazlığı ile devrinin önemli hükümdarlarından biri olmayı başarmıştır.

Döneminde Sirakuza, bölgedeki en güçlü devletlerden biri haline gelmiştir. Demokrasiyi savunan ve zenginlere karşı halkı tutar görünen ama aslında tam bir tiran (despot) olan bu kurnaz devlet adamı, gaddarlığı ile tanınırdı.

Dionysos’un Demokles adında bir nedîmi vardı. Demokles, efendisine durmadan iktidarın nimetlerinden, rahatlığından, kolaylığından bahsetmektedir. Dionysios, Demokles’e bir ders vermek ister. “Senin de bir süre krallığın mutluluğunu tatmanı istiyorum.” diyerek tahtını bir günlüğüne ona bırakır.

Demokles tahta sevinerek oturur. Gel gelelim, tahtın tam üstünde, bir tek at kılına bağlı olarak asılı duran bir kılıç vardır. Her an başına düşecekmiş gibi duran kılıç, Demokles'in tahtta değil mutluluk, devamlı bir huzursuzluk ve endişe ile oturmasına neden olur.

Bu hikâye, ister kral olsun ister köle, bulunduğu konumda her an tedirginlik içinde yaşayan ve her an bir tehditle yüz yüze olan insanları anlatmak için kullanılır. Bu günkü “Demokles’in Kılıcı” deyimi de oradan kalmıştır. (Efsane)
( Demokles'in Kılıcı başlıklı yazı Eğitimci tarafından 29.09.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.