CENNETTEN GELEN NEHİRLER

 Nehirlerin Cennetten gelmesi ne anlama geliyor?" Cennetten gelen nehirlerin sayısı bazı kaynaklarda üç, bazı kaynaklarda dört, bazılarında da beş olarak geçer. Meselâ, "Öyle taşlar vardır, bağırlarından nehirler çağlar"1 âyetinin tefsirinde Nil, Dicle ve Fırat gibi nehirlere dikkat çekildikten sonra, "Şu üç nehrin kaynakları cennettendir" hadisi kaydedilir. Başta Sahih-i Müslim olmak üzere hadis kitaplarında cennetten gelen dört nehirden söz edilir. Bu hadisin meali şöyledir: "Seyhan, Ceyhan, Fırat ve Nil, cennet nehirlerindendir."

 Ahmed bin Hanbel`in Müsned`deki hadis de şöyledir: "Dört nehir cennetten fışkırmıştır: Fırat, Nil, Seyhan, Ceyhan." Fahrüddin er-Raz", Mü`minûn Suresi`nin 20. ayetinin açıklamasında İbn Abbas`tan (r.a.) şu bilgiyi aktarır: "Cenab-ı Hak cennetten beş nehir indirmiştir: Seyhan, Ceyhan, Dicle, Fırat ve Nil."

 Sahih-i Buhar"`de geçen "İsrâ" hadisinde şöyle bir olay anlatılır: Miraç Gecesi`nde Peygamber Efendimiz(a.s.m.) Hz. Cebrail`le birlikte yüce âlemlerde gezerken Sidretü`l- Münteha`ya gelirler. Hz. Cebrail, Peygamberimize: "İşte bu Sidretü`l-Müntehâ`dır.

 Bu ağacın dibinden dört nehir kaynıyordu. İki nehir zahir, iki nehir de bâtın idi. Resulullah, "Ey Cebrail, bu dört nehir nedir?" diye sorar. Cebrail (a.s.), "Bâtın" nehirler cennette bululan iki nehirdir. Zahir" olan nehirler de Nil ile Fırat`tir."5

 Bu hadis-i şeriflerden çıkan sonuç şudur: Fırat, Dicle, Seyhan, Ceyhan ve Nil nehirleri cennetten geliyorlar, asıl kaynakları Cennettir.

 Bu büyük nehirlerin çıktığı yerler her ne kadar dağlar olsa da, bu nehirlerin kaynağı olması mümkün değildir. Çünkü bu dağlar bütünüyle suyu kesseler ve konik birer havuz olsalar bu hızlı ve çoklukla akan suyu ancak birkaç ay dengeleyebilirler. Ayrıca bu kadar su giderine, toprağın altına ancak bir metre kadar nüfuz eden yağmur suları da yeterli olmaz. Demek ki, bu nehirlerin kaynağı, âdi, tâbii ve tesadüf" bir iş değildir. Belki çok hârika bir şekilde Cenab-ı Hak onları sırf gayb hazinesinden akıttırıyor. Bir hadiste geçtiği gibi, üç nehrin her birine her vakit cennetten birer damla damlıyor ve ondan bereketlidir.

 Evet, faydaları, görevleri, gelir ve giderleri sayısız hikmetlerle dolu olan bütün bu ırmakların, çayların ve büyük nehirlerin Cenab-ı Hakk`ın rahmet hazinesinden çıktığı çok açıktır. Yine Mısır`ın çölünü Cennete çeviren Nil nehri güneyden Cebel-i Kamer denilen bir dağdan sürekli küçük bir deniz gibi tükenmeden akıyor. Altı aydaki gideri dağ şeklinde toplansa ve buzlansa, o dağdan daha büyük olur. Halbuki o dağdan ona ayrılan yer ve depo, altıda bir bile olamaz. Nil nehrinin geliri ise, sıcak bölgede, çok az gelen ve susamış toprak çabuk yuttuğu için mahzene az giden yağmur, elbette o geniş dengeyi muhafaza edemediğinden o mübarek Nil gayb" olarak cennetten çıkıyor.......

 

KAYNAK

GOOGLE DA BAZI SİTELER.

RESİM: NİL NEHRİ

( Cennetten Gelen Nehirler başlıklı yazı Nilüfer Sarp tarafından 10.10.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.