Aşkımın Tac Mahal’inde

Seyrederim dirileri…

Sorgular vardır halinde

Olmak ister senli benli!


Tac Mahal aşkım mabedi

Küçük kıyamet ayeti…

Yusuf gibi emaneti

Saklıyor kuyunun dibi!

 

Aşkım mabedi Tac Mahal

Bahçesinde güller diri

Işık saçar renk, renk, al, al

Resital sunarmış gibi!

 

Şahane görünüm sanki

Buyur eder emrivaki!

Cennetten yansır bu sevgi

Kalbe girer deli deli…

 

Kalbimden akan gözyaşı

Toprağa çevirir taşı…

Eğdirir kul gibi başı

Mecnunum esme samyeli!

 

Özlemim hala bakışı

Damarımda aşk akışı!

Bitmez, tükenmez yakışı

Odur evveli ahiri…

 

İnanmam aşksız yokluğa

İftarda doymuş tokluğa!

Ne varsa bitmez çokluğa

Aşktır her şeyin sebebi!

 

“Her can ölümü tadacak”

Ayet, teselli katacak…

Saray içinde yatacak

Yaşarmış gibi mazisi!

 

Aşk, kalbin içinde sahi

Mabedi saklar yar dahi…

Kavuşmak için illaki

Sebep ararım, bu belli!

 

Saffet, Tac Mahal ruhumda

Allah yaratmış huyumda

Ölümdür dünya uykumda

Kimi etmez ki tiryaki…

 

Saffet Kuramaz



...


Taç Mahal’ in hikayesi


Hindistan'ın sembolü, mimari hazine ve büyük bir tutkunun anıtı. 17. yüzyılda Büyük İmparator Şah Cihan tarafından hayatının aşkı Mümtaz Mahal onuruna inşa ettirildi.

Taç Mahal’ in hikayesi üzücü ve harikulade bir hikayedir. Eğer var olmasaydı, yapılış hikayesini sadece bir masal olarak hayal edecektik.

300 yıl önce, Hindistan’ da Shah Jahan adlı bir imparator yaşardı. Büyük bir aşkla bağlandığı en gözde eşi çok güzel ve akıllıydı, danışmanlığını yapıyordu ve en sadık arkadaşıydı. Adı Mumtazi Mahal’di ve bu kısaltılarak Taç Mahal oldu. Sarayın gururu anlamına gelmekteydi.

1630 yılında imparatorun sevgili eşi öldü. İmparator öylesine üzüldü ki, tahtını bırakmaya karar verdi. Karısına duyduğu sevginin hatırasına dünyada görülmüş en güzel mezarı yaptırmaya karar verdi. 

Hindistan, Türkiye, İran ve Arabistan’dan en iyi sanatçıları ve mimarları çağırdı ve sonunda plan tamamlandı. 20.000 kişinin çalışmasıyla 18 yılın üzerinde bir zaman süresinde tamamlanan Taç Mahal, dünyadaki en muhteşem yapılarından biridir. 29 metre büyüklüğünde 6,7 metre yüksekliğinde bir platform üzerinde yer alır. Minareler, kuleler dört bir tarafından yükselir. Taç Mahal 61 metrelik yüksekliğiyle havada süzülür. Beyaz mermerden yapılmış ve sekiz köşelidir. Ve 12 çeşit yarı değerli taşla çiçekler işlenmiş, ayrıca siyah mermerle Kuran’dan sureler konulmuştur. 

İnşaat malzemeleri Arabistan, Mısır, Tibet ve Hindistan’ın dabulunduğu değişik ülkelerden gelmiştir. Hükümdar, mezarı, nehrin diğer yakasında ve gümüş bir köprüyle bağlı siyah mermerden inşa etmeyi düşünmüştür. Fakat oğlu daha yapı tamamlanmadan onu, hayatının geri kalanını geçireceği yer olan hapse attırdığı için, sevgili eşinin türbesine sadece uzaktan bakabilmiştir.


( Tac Mahal Aşkım Mabedi başlıklı yazı safdeha tarafından 14.02.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.