Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 2.03.2018
Okunma Sayısı : 1107
Yorum Sayısı : 0
Unutkanlık, dalgınlık, plansızlık, iletişimsizlik

     Bilgi, plan, sistem, düzen, görev bölümü ve organizasyon muhteşem bir güçtür.
İnsan olmanın, insan kalmanın, insanca kabul görmenin bir gereğidir.
Aça da gerekli toka da. İşçiye de gerekli, işverene de işsize de. Diriye de gerekli ölüye de. Zira ölenleri kabristanda rastgele defnetseydik kimse yakınını bulamazdı.
1000 insanın defnedileceği bir alan da100 kabirle dolardı ayrıca.
     Sıraladığımız bu kavramlarla hiç ilgisi olmayan aç bir topluluğa bir yıl yetebilecek gemi dolusu yiyecek maddesi gönderseniz, sistematik dağıtımı beceremez, birbirlerini ezer öldürürlerdi.
İş arayanın da bir düzeni, planı yoksa, arayışla ömrünü tüketirdi.
Şöyle etrafınızı bir gözlemleyin. Plansızlık, unutkanlık, dalgınlık insanları nasıl olumsuz etkiyor. Öyle bir toplum yapısı oluştu ki, zamanımızın büyük bir çoğunluğu aramakla geçiyor. Sabah uyanan güne çorabını aramakla başlıyor. Telefonunu arayıp bulsa da şarjının çok düşük olduğunu fark ediyor.
Akşamdan ekmek ve kahvaltılık almayı da unuttuğu için, "işyerinde kahvaltı yaparım" düşüncesiyle şarj cihazını da yanına alarak otobüse koşuyor. Fakat Otobüs kartının bakiyesinin yetersiz olduğunu fark edince dolmuş durağına koşuyor.
Ve işe geç kalıyor. Telefonunun şarjı bittiği için ve önemli telefonları da her ihtimale karşı bir kağıda yazıp cüzdanında saklamadığından iletişim sorunu yaşıyor. İş yerine ulaştığında da amirinden fırça yiyor.
    Bu bir senaryoydu tabi, daha da uzatıp genişletebilirim. Özet olarak mesajın alındığını umuyorum. Unutkanlık o kadar yaygınlaştı ki, bazen insanlar işine gelmeyen konuları unutmuş gibi imaj verse de, kolu takma yaratılsaydı, otobüste unutabilecek kadar dalgın insanlar da var.
     Çanta, kalem, cüzdan, ajanda, bloknot taşıma alışkanlığı azaldı.
Caddelerde bazen gençler görüyorum.
Cep telefonu, cüzdanı, işyeri-ev anahtarı, sigara paketi ve çakmağını avucunda taşıyor.
Bu ne maharet, bu ne eziyet yahu. Birine selam verecek, başını kaşıyacak, ayağı kaysa tutunacak, bir dost görse tokalaşabilecek bir el ortada yok.
"Niçin küçük de olsa bir el çantası taşımıyorsun" diye sorduğumda:
"Dalgınım, efkârlıyım, unutkanım abi, bir yerde bırakırım, böyle daha garanti" diyorlar genelde.
     Bir kâğıda veya cep telefonumuzun not defterine en azından şu başlıklar altında tarihsel notlar alıp, alarma bile bağlayabiliriz.
Ziyaret etmem gerekenler, alışveriş listem, ödeme/faturalarım, tahsilatlarım, izlemem, okumam gerekenler, düşüncelerim, aramam gerekenler, cevaplamam gereken mesajlar, toplantılarım, seyahatlerim, iade etmem gerekenler, hazırlamam gereken yazı/makale/raporlar....gibi herkesin ilgi, bilgi ve görev alanına göre özelleştirilebilecek bir şablon hazırlamak bizi unutkanlık ve zaman kaybından kurtarır. Bu bir robotlaşma, takıntı, titizlik örneği değil, olması gerekendir.
Daha detayları var da, ben özetledim.
Planlı, organize bir yaşam bize zaman kazandırır ve o zamanı insani olarak kendimize, dostlarımıza, ailemize, çevremize ayırabiliriz. Fena mı olur sizce?
02.03.2018
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis
( Unutkanlık Dalgınlık Plansızlık İletişimsizlik başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 2.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.