Fatih Sultan Mehmet eskiden Konstantinopolis adını taşıyan İstanbul şehrini 29 Mayıs 1453 tarihinde fethettiğinde 19 yaşında idi.
Türk askeri surları aşıp İstanbul'a girdiğinde Bizanslılar ‘dan büyük bir halk kütlesi son mukavemet merkezi olarak Ayasofya Kilisesi’ne dolmuşlardı.
Türk askerleri sıkıca kapatılmış olan Ayasofya’nın kapılarını zorla açarak içeri girdiler. Sultan, kendisini iki ay uğraştıran bu insan kütlesine karşı, insanlığın üstünde bir merhamet ve şefkat gösterdi. Bu arada ayaklarına kapanan İstanbul patriğini yerden kaldırmak âlicenaplığını gösteren cihangir, şu sözlerle patriği teselli etti:
“Ayağa kalkınız. Ben Sultan Mehmed, hepinize söylüyorum ki, şu andan itibaren artık ne hayatınız, ne hürriyetiniz hususunda gazab-ı şahanemden korkmayınız!”
( Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'da Ne Dedi? başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 7.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.