YUNUSLARI YORAN YOL

     Dini ilimlere kafa yormaya başladığım günlerde bize şunu söylerlerdi."Kur'an insanlık için indirildi".Bugünde aynı tekrarlar devam ediyor.Yıllar geçip bu konu üzerinde epeyce kafa yorduktan sonra, Kur'anın hayvanın altındaki hayvanlara indiğini gördüm.Çünkü hiç bir hayvan benim yavrum dişi oldu diye toprağa gömmez.Hayvan alemini ve "insan alemi"ni incelediğimiz zaman aslında birbirinden hiç farklı olmadığını görürüz.Bir hayvan, karnını doyurmak, çiftleşip üremek, yavrularını yetiştirmek ve tehlikelerden korumak için yaşar.Bizim sınırlarımız vardır, onların sınırları idrarla işaretlenir.Bu sınır içine girenlerle ölümüne savaş yapılır.Al sana vatan sevgisi.Yani vatan sevgisi dediğimiz şey genetik ve mecburi bir sevgidir.Her canlıda vardır. Birilerinin dediği gibi bazı insanlara özel bir sevgi değildir.
         Kur'an biz hayvanların hayvanlıktan insanlığa geçişini sağlayan bir eğitim kitabıdır.Hayvanlar eğitilirken ya yiyeceklerle yada çeşitli objelerle eğitilir.Kuranda insanı sevapla ve cennet nimetleriyle eğitir.Manevi yolculuk, hem çok çileli, bir o kadarda zevkli bir yolculuktur.İbadetlerin önemi bu bağlamda artar.Bu yolculuğun olmasa olmazı haline gelir.Duyguları disiplin altına almak için bu ibadetlerin mütemadiyen yapılması gerekir.Şayet bu ibadetleri eğitim vasıtası değilde borç ödeme olarak algılarsak bu manevi yolda alacağımız bir karış yolumuz yoktur.Bu günkü dünyamızda ibadet edenlerin kötü hasletlerden temizlenemediğini, oruç tutanların akşam gırtlağına kadar nasıl tıka basa yediğini, kurban kesenlerin etleri buzluğa koyup sene boyu nasıl tükettiğini gördüğümüzde olayı daha iyi anlarız.Kur'anın zahiri boyutundan batıni boyutuna ulaşamasak yaptığımız hiç bir şeyin ehemmiyeti önemi kalmaz.Batıni boyuta ulaşınca da geri kalan hiç bir şeyin önemi kalmaz.Dinimiz, dilimiz, ırkımız her ne olursa olsun her insan sonsuz ruha(Allah) sevdalı olarak doğar ve o sonsuz ruhu arzular.Kur'ani terimleri içselleştirdiğimiz zaman insan olmaya başlarız. Günümüzde şöyle sakat bir tabir var "akıl her şeydir".Maalesef akıl çift taraflı çalışır.Bir tarafı buzdolabı üretirken diğeri nükleer silah üretir.Aklın yetmediği yerde kur'an girer devreye.
          Çocuğumuzu bakkala gönderince aklımızın onda kalmadığı, bakkalı açık bırakınca aklımıza zerre tereddüt gelmediği,  hiç kimsenin aç ve açık kalmadığı, insanın bin Kâbe'den daha hayırlı  olduğunu bildiğimiz bir dünyada buluşmak dileğiyle..
Kur'an kılavuzumuz, gönderen sevdamız olsun.
Cennet Cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver sen anı, bana seni gerek seni    (Yunus Emre)
( Yunusları Yoran Yol başlıklı yazı çiftci baba tarafından 26.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.