Ekim 2008
Doğu Anadolumuzun hakim tepesi Palandökenin eşiğinde bir çanağı andıran şirin bir ovada kurulmuş Dadaş Diyarı Erzurum.

Çifte minareli medresesi, Lala Paşa camisi, Üç kümbetleri, Ulu (Atabey) camisi ve Yakutiye medresesiyle bir canlı tarihi andırıyor. Tabyalara çıkarken dedemin ruhunu hissettim (93 harbinde şehit düşmüş). Kalenin kulesi Erzurum'u temaşa fırsatını sunarken Kongre binasi insanı mücadele günlerine götürüyor.

Alınan kararlara bakılırsa:
Açık, kısa, öz ve anlamlı;

- Vatan bir bütündür parçalanamaz,
- Vatan mudafaasında topyekün bir mücadele verilecektir
- Manda ve himaye kabul edilemez
- Egemenlik milletindir

Daha ne olsun o günün şartlarında bu azim ve kararlılık ortaya konmuş ve ülkemiz bağımsızlığına kavuştuğu halde biz bunu sahip çıkmakta zorlanıyoruz. Bunu herkesin irdelemesi lazım. Eğer ecdımızın yolunda gitmek istiyorsa ki gitmekle yükümlüyüz, tarihimizi gün ışığına çıkatmalıyız. Fazla ileri gidemem 301.madde var.
.........
Abdurrahman Gazi (R.A) mübarek sırtını dağa vermiş, şehri kontrol edercesine, sanki bitişikteki caminin imamı olup hayatı bizimle paylaşıyor, daima dua ve himmetiyle yanımızdaymış gibi geliyor insana...
..........
Alt yapısı ve modern binalarıyla, Üniversitesiyle, park bahçeleriyle ve en önemlisi de göze yansıyan şehir estetiğiyle muasır medeniyeti andıran bir ket görünümünü veriyor.
.........
İnsanı, genel görünüş ve yaşantısıyla, beşeri münasebetiyle, hayata mutluluk katabilecek yapıda olup bir mıknatıs gibi insanı cezb ediyor desen yerinde olsa gerek .

Tatlı esmer bir gençliği var üniversiteden dolayı yerli yabancı oranını tam bilemem ama insanlığa yakışmayan bir davranışlarını görmedim orasını burasını piyasaya sürenler de yok denecek kadar az desem inanın. Böyleleri fiziğinden çok ruhuna önem verirler, romantiktirler birey olarak kendine güvenirler.
..........
Öyle güzel bir trafiği var ki sanki çıkardığı ses motor sesi değil de rüzgar eşliğinde hışırtı yayan yapraklar gibi insanın ruhunu okşuyor, yayalara öncelik geciş hakkı veriliyor şehir içi azami hız limitine dikkat ediliyor. Korna seslerini hemen hemen duymadım...
..........
Diğer şehirlerden önemli bir farkı da dilenci yok denecek kadar az (sadece bir yerde gördüm). İnsanları kanaatkar, esnafı ilgili ve cana yakın. Hizmet içi Eğitim Enstitüsününün yapılmasına her kim vesile olmuşsa Erzurum halkı ona minnetdardır kanaatince. Çünkü bu vesile ile hem Erzurum tanınıyor hem de az da olsa ekonamik bir katkı sağlanıyor.

Cağ kebabından tutun Çivil peynirine kadar... Oltu destekli zinet eşyasıyla sanki dünyaya meydan okuyor.

Madde ile mananın selamlaştığı bir kent.

Selam ve dua ile...
( Dadaş Diyarı Erzurum başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 21.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.