İz bırakmak isteyenler iz bırakanların yolundan gitmelidir. İnsanlığa yön ve yol gösteren buluşlar uzun, gayretli ve sabırlı çalışmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yine insanları aydınlatan fikirler büyük deneyimler sonucu oluşmuştur. İşi severek yapmak, görev aşkıyla dolu olmak başarıyı getirmektedir. İlim adamı işine âşık olursa işte o zaman üstün başarılar gelecektir.

İnsanların ölüm anındaki fizyolojik ve psikolojik değişimler üzerinde araştırmalar yapan bir doktorun bir başkasının üzerinde deneyini yapamayacağı bilinciyle kendi üzerinde yapmaya karar verir. Bileğini keser ve not almaya başlar. Önce acıyı not eder. Sonra bulanık görmeye başladığını, bedeninin uyuşmaya başladığını, kalp atışlarının yavaşlamasını not eder. Susadığını yazıyor fakat artık tükenmek üzeredir. Artık elleri kalemi tutamaz olmuştur. Son olarak zor bela şu cümleyi yazar. “Kalkın ve Yürüyün..!”

Değişim için bir reçetemiz olmalı ve bu reçeteye uymamız gerekli. Öncelikle değişimi zihnimizde canlandırmakla işe başlamalıyız. Vazgeçmeden devam etmeli, plan,program yapmalı, sonucu izlemeli, başarıda kendimizi ödüllendirmeliyiz.

İnsanoğlu doğuyor, büyüyor ve sonunda ölüyor. Önemli olan insanlığa yararlı olmak, hayırlı işler yapmak, kalıcı eserler bırakmak ve hayırla anılmaktır diye düşünüyorum. Yaşarken çevresiyle olumlu ilişkiler kurması sevgi ve saygı içerisinde ilişkilerini sürdürmesi gerekir.

İnsan, kendisinde var olan yetenekleri ortaya çıkarabilmelidir. Bunu erken yaşlarda yapması gerekir. Atalarımız “Demir tavında dövülür” derler. Gençliğini boşa harcayanlar yaşlandığı zaman iş işten geçtiğini anlıyorlar, fakat yapacakları bir şeyleri de kalmıyor. “Gençken bir fidan dikmeyenler, yaşlanınca gölgesinde oturacakları bir ağaç bulamazlar.” denilmektedir. Beceri ve değerlerimizi daha küçük yaşlarda keşfederek, bunları geliştirmeye başlamalıyız. İnsanda karakter gelişiminin ilköğretim yaşı öncesi olduğunu düşünecek olursak, bu işe çok erken yaşlarda başlamanın önemini de anlamış oluruz. Uzmanlar çocuklarda karakter oluşumunun 0–6 yaşlarda oluştuğunu söylemektedir.

İnsan bilmediğini bilenlerden sormalı, başarılı olmuş kişileri örnek almalıdır. Başarıya giden yol inançla, azimle, sabırla, plan ve program dâhilinde yapılması gerekiyor. Gelin başarılı örnek kişileri ve neler yaptıklarını hatırlayalım.

Ampulü bulmak için binlerce deney yapan EDİSON’u, ömrünün her gününe sayfalarca yazı düşecek kadar çok kitap yazan İmam-ı GAZALİ’yi düşünelim. Ömrü boyunca yüze yakın roman yazan BALZAC’ ı, beş yüze yakın şaheser yapan büyük usta, mimarların şahı Mimar SİNAN gibi büyük şahsiyetleri aklımızdan hiç çıkarmayalım. Onları kendimize örnek alalım.

Başarılı olmak için iyi arkadaşlara, dostlara ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Atalarımız: “Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyelim” diye boşa söylememişler. Bilginin, çalışmanın ve okumanın önemini erken yaşlarda kavramamız gerekiyor. İnsan bir işin en iyisini öğrenmeli, yapmalı ve yaptığı işte en iyi olmalıdır. Bunun için tüm gayretini göstermelidir.

Başarmak istiyorsak çalışma ortamının çok iyi olması gerekir. Zamanın, mekânın ve şartların en uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Çocuğumuz başarılı olsun istiyorsak gelin Kayseri eski müftüsü merhum Abdullah SARAÇOĞLU Hocamızın altın değerindeki şu sözlerine kulak verelim. Başarı için annenin ketesi, babanın kesesi, hocanın nefesi, öğrencinin de hevesi olmalıdır diyor.

GAZÂLİ’ye göre; Başarıya ulaşmak için; öncelikle problemi bilmek, teşhis etmek, çözüm reçetesi çıkarmak ve planı uygulamak gerekir.

Dumas FİLS: “Para iyi bir hizmetçi, kötü bir efendidir” diyor. Yattığımız yerde şans ayağımıza gelmez. Çalışmamız şansı doğurur. Emek olmadan yemek olmaz sözü ne kadar doğru söylenmiş. Başkalarının yardımıyla değil, kendi alın terimiz ve bilek gücümüzle başarılı olmak ve ayakta kalmak zorundayız.

Kutsal Kitabımız KUR’AN-I KERİM: “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.” buyuruyor. Eğitimci yazar Ali Erkan KAVAKLI: “Yarın, rahatını feda edebilenlerindir.” Charles DİCKENS: “Ne kadar çok çalışırsan, o kadar mutlu olursun ” demiştir.

Sevgili Gençler! Hedefimiz büyük olmalı ki, büyük işler başarabilelim. Hedefimiz, gayretimiz, sabrımız, fedakârlığımız küçük olursa asla büyük işler başaramayız. Her insan başarılı olmak ister. Mutluluk ve huzurun başarıdan geçtiğini unutmayalım. Hedefimizi belirleyip bu hedefe doğru emin adımlarla gitmeliyiz. Başarınca kendimize, ailemize ve insanlığa yararlı işler yapmak tek hedefimiz olmalıdır. Hedefe ulaşılmışsa başarıda kazanılmış demektir. Başarıya giden yolda para, mal, mülk, mevki makam, şan, şöhret birer amaç değil araç olmalıdır.
( Yaptığımız İşi Sevmek… Görev Aşkı… başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 4/27/2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.