Yüce dinimiz İslam insanoğlunun dünya ve ahiret mutluluğunu temin etmeyi amaç edinmiştir. Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerifler dikkatlice incelendiği zaman dinimizin amacının bu olduğunu gayet açık bir şekilde görebiliriz.

Bu yazımda dinimizin zararlı alışkanlıklardan korunma konusuna bakışını ve bu konu ile ilgili görüşünü sizlerle paylaşacağım. Adı üstünde zararlı olan bütün alışkanlıklardan insan neslinin korunması, bu neslin dünya da ve ahirette mutlu olmasının yollarını açacaktır. Konunun önemine binaen yüce dinimiz çok hassas davranmış ve gerekli her türlü uyarıyı yapmıştır. Günümüzde bütün insanları ve de özellikle gençlerimizi ciddi anlamda etkileyen sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, batıl inanç ve diğer zararlı alışkanlıklar, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği ile ilgili büyük endişelere yol açmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar da alkol ve sigara kullanma yaşı, 15-16’lara kadar düşmüş, eroin ve uyuşturucu hap kullanma oranı da, %5’lere kadar çıkmıştır. Yapılan bu istatistikler ve sonuçları aslında bilimsel bir araştırmadırlar, onun için bu sonuçlar acilen hepimizi harekete geçirmelidir.

Çocuklarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi yardımlaşarak bu ve benzeri tehlikelerden korumaya çalışmalıyız. Millet olarak gelecekte kendilerine milli ve dini bütün hassasiyetlerimizi teslim edeceğimiz gençlerimizin ahlaklı, temiz, dürüst ve zararlı alışkanlıklardan uzak duran bir nesil olarak yetiştirilmesini temin etmemiz lazım. Akli dengeleri bozan ve insanları uyuşturan zararlı maddelerden korumak için, onlara dînî, ahlâkî ve milli telkinlerde bulunmalı, kişisel yeteneklerine göre, ihtiyaç duyulan mesleki bilgi ve beceri ile yetiştirilmelerini sağlamalıyız. Kur’an-ı Kerimde bu konu ile ilgili olarak: “Ey iman edenler! (Sarhoşluk veren) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlara bir son vermeyecek misiniz?”(1) diye hitap edilir. Yine Kur’an’da “Düşünesiniz diye Allah size ayetlerini böyle açıklamaktadır”(2) buyurularak insanın düşünmesi, aklını kullanması teşvik edilmiş ve düşünmeyi engelleyen bütün zararlı alışkanlıklar ise yasaklanmıştır.

Bu bakımdan, maddi ve manevi varlığımızın değişmez varisleri, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi, her türlü zararlı fikir akımları ve alışkanlıklardan uzak tutmamız, onlara dini, milli ve ahlaki yönden yeterli bilgileri mutlaka vermemiz gerekir. Bu konu anne, baba ve büyükler olarak bizim üzerimize düşen ve mutlaka yerine getirmemiz gereken bir görevdir. İnsanların iyilikte birbirleri ile yardımlaşmaları, kötülüklerden de birbirlerini uzaklaştırmaya çalışmaları yüce Allah’ın emri olan hayatî bir zarurettir. Zira bu hakikate karşı ilgisizlik, fert ve toplum huzurunun yok olması sonucunu getirir. Böyle olunca da insanlar, telafisi imkânsız zararlarla karşılaşırlar.

Kaynak: 1-Maide Suresi:90–91

2-Bakara Suresi:269

( Zararlı Alışkanlıklar başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 28.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu