1 Nevruz Üzerine
Baharın gelişinin habercisi olarak bildiğimiz, her sene devlet ve millet hassasiyeti ile karşılayıp kutladığımız nevruz nedir?

Nevruz aslen Farsça bir kelime olup “yeni gün” anlamına gelir. Hayata yeniden başlamak, ilkbaharın ilk gününü karşılamak, toprağın ve tabiatın canlanması, hayat bulup yeniden hayat vermeye başlaması anlamına gelir.

Nevruzu Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ile İran, Hindistan ve Afganistan’ın bazı yörelerinde yılbaşı olarak kutlarlar ve bugünlerde birtakım millî eğlenceler düzenlerler.

Beş bin yıllık Türk tarihine dayanan ve yerine göre bayram havasında kutlanan nevruz Selçuklularda ve Osmanlılarda da kutlanmış, nevruza gereken önem ve özen gösterilmiştir.

Özellikle Türk tarihinde hayat bulup, anlam kazanan ve gelenek göreneklerimizde kökleşen nevruz 21 Mart gününe tekabül etmektedir.

İnsanlar baharın ilk günü anlamına gelen nevruz’u fırsat bilip birtakım etkinlikler tertiplerler. Barışa, kardeşliğe, sevgi ve birlikteliğe vesile olmasını temenni ederler.

Çiftçiler baharın gelmesi ile birlikte topraklarını üretime hazırlarlar. Binlerce taze fidan toprakla buluşturulup eski fidan ve ağaçların budama ve bakımları yapılarak yaza hazırlanır.

Nevruzun gelmesiyle insanlar en güzel yemeklerini yaparlar, en güzel giysilerini giyerler, küs olanların barışması, hasta olanların sağlığına kavuşması için dualar edip çaba harcarlar.

Başlangıcı ve kökü ta Ergenekon’a kadar giden nevruz geleneğine ilk günkü saflığı ve güzelliğiyle sahip çıkmalı, o güzel anlamlı günü hiçbir siyasi emele, hiçbir karanlık gücün tahakkümüne alet etmemeli ve etmek isteyenlere de asla fırsat vermemeliyiz.

Azerbaycan’da, Kırgızistan’da, Türkmenistan’da, Kazakistan’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve geleceğin parlayan yıldızı olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, büyük coşkular, heyecanlar ve kutlamalarla yaşatılmaya çalışılan nevruz bayramı, bütün insanlığın ortak dostluk ve kardeşlik paydası olmalı, nevruz kutlamaları hep bu amaca yönelik olarak yapılmalıdır.

Nevruz bayramı Türk’ü, Kürd’ü, Arab’ı, Laz’ı ve Çerkez’i ile birlikte yaşamak ve bütün insanlığa model olmak zorunda olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birlik ve beraberliğine vesile olmalıdır.

Nevruz, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe vesile olacak olan, kökü Türk tarihi kadar eski olup binlerce yıl öncesine dayanan bir bayramdır. Hepimiz onu sevincin, neşenin ve baharın müjdecisi olarak bayram havasında karşılamalı, kutlamalı ve onu evlatlarımıza bayram olarak miras bırakmalıyız.

( Nevruz Üzerine başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 7.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.