Balıkesir’in, İzmir-Bursa ve İzmir-İstanbul ana yol güzergâhında bulunması sanayi ve ticari birçok avantajlara da sahip olmasını gerektiriyor.

Ne var ki, ne sanayi açısından ne de ticari açıdan istenildiği seviyede olduğunu söylemek bir hayli zordur.

Bütün imkânlara sahip olmasına rağmen, sanayi alanında bir hayli geridir. Birkaç orta ölçekli fabrika dışında dişe dokunur bir sanayi kuruluşuna sahip değildir.

Böyle olunca da Balıkesir’li binlerce genç insan, iş ve aş için, ya il dışına gitmekte ya da çok düşük ücretlerle(onu da bulabilirse)  çalışıp geçinmeye çalışmaktadır.

Çevre illerimize baktığımızda birçoğunun Balıkesir’den daha çok gelişmiş, üretim ve istihdam alanı haline geldiğini görürüz. Bursa, Manisa gibi.

1970’li yıllarda Manisa’nın kalkındırılmasıyla ilgili bir toplantıya katılmıştık. O toplantıda bazı konuşmacılar, Manisa’nın gelişemeyeceği tezini ileri sürüyorlardı.

 Nedenleri de şöyleydi. Bir sanayi şehri olan İzmir’in, Manisa’ya çok yakın olduğu, bundan dolayı yatırım yapacakların Manisa yerine İzmir’i tercih edecekleri tezine dayandırıyorlardı.

Aynı zamanda İzmir’in denizinin ve limanlarının bulunması, buna karşılık Manisa’nın denize kıyısı olmaması en büyük dezavantajı olduğu ileri sürülüyordu.

Fakat görüldü ki, 1980’li yıllardan itibaren, ileri sürülen bütün bu tezler çürüdü. Bu gün Manisa, Vestel vb. gibi büyük kuruluşlar sayesinde,   bir üretim ve istihdam alanı olmuştur.

Birçok yatırımcı yatırımlarını İzmir yerine Manisa’ya yapmayı tercih eder duruma gelmiştir.

Çünkü Manisa’nın ileri gelenleri ve halkı, yatırımcıları Manisa’ya yatırım yapmaları için büyük teşvikler uygulamakta ve yardımcı olmaktadırlar.

Kısacası Manisa halkı her türlü yatırıma sahip çıkmakta ve yardımcı olmaktadır.

Bu tip özendirici ve teşvik edici çalışmaları Balıkesir ve biz Balıkesirliler de yapabiliriz.

Balıkesir coğrafi konumu ve ulaşım açısından Manisa’dan hiç geri olmadığı gibi büyük avantajları da vardır.

Niçin Balıkesir de bir çekim ve üretim merkezi olmasın?

Balıkesir, son zamanlarda bütün dünyada önem kazanan Bor madeni yönünden oldukça zengindir. Eğer Bor’un işleme tesislerini Balıkesir’e kazandırabilirsek, Balıkesir’in çehresi bir anda değişecektir. Çünkü bununla birlikte birçok yan sanayii ve ticari alan da oluşacaktır.

 İşte bu nedenledir ki, Bor işleme tesislerini Balıkesir’e kurdurmak için bütün kişi, kuruluş ve toplum kesimlerinin üzerine düşen görevi yapması gerekir.

 Ayrıca ilimiz gıda sanayii bakımından da her türlü olanağa sahiptir. Bu gün Bisküvi ve Gofret denilince hemen herkesin aklına Karaman gelmektedir.

Niçin Balıkesir’in de böyle markaları olmasın?

 Balıkesir sebze, meyve, süt ürünleri, zeytincilik yönünden de oldukça zengindir. Türkiye’nin hatta Avrupa’nın her türlü sebze, meyve vb. türü konserve, Süt ve süt ürünleri sanayi kompleksleri niçin burada kurulmasın?

Ne yapılıp edilip böyle sürükleyici tesislerin Balıkesir’e kazandırılması gerekir. Böylece İlimizin de üretim ve istihdam yönünden problemleri kısa bir süre sonra çözüme kavuşturulabilir.

Yeter ki bizler Balıkesir için beynimizi, enerjimizi ve mesaimizi esirgemeyelim.

Eğer herkes üzerine düşeni en iyi şekilde yapacak olursa, Balıkesir de en kısa zamanda gelişebilir, bir istihdam ve üretim merkezi haline dönüşebilir.                                 

( Balıkesir Üzerine Düşünceler başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 13.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu