Şiirin Hikayesi:

 

 ………………Benim garipliğim Orhan Veli’den gelir.İlkokul 3. sınıfta öğretmenim şiir yazmamızı istedi.Şiir kim biz kimiz.Birbirimize yabancı.”cep delik,cepken delik, kevgir mi oldun, be kardeşlik” imdada yetişti de öğretmenim alkışlattı beni.Utana sıkıla benim olmadığımı şuradan yazdığımı söyledim.Öğretmenim bir daha alkışladı.Doğruyu söylediğim için.Örnekleyip hep böyle olmamızı istedi.

 ………………İkinci garipliğimse:Ortaokul sıralarında saz çalmak istedim.Kimsenin kılı kıpırdamadı.Öğretmen okulunda istedim hakeza.Öğretmen olduktan sonra bunun acısını çıkardım da o hevesimi de kaçırdım…

………………..Köyden çıkıp şehirde bir öğretmenin sazsızlığını içe atmasının tepkisi bağlama yapmaya yöneltti. İleri sözle inanarak söylüyorum.Dünyanın en güzel sazları benim oyuncaklarım.Çocukluğumda ki bastırık duygu Arşimet’in tası gibi Sukabağımla yüzüyor şimdi.

…………………Balaban’ı sevişimde buna dayanır.Okumamış bir kader kurbanı Nazım gibi dünyanın tanıdığı bir ozanın yanında geçer.Onun çizgisini öne çıkaran usta benim gönlüme taht kurarlar. Şair Baba ve Damdakileri okurken bunları düşündüm.Alın size yeni bir pencere. Mani gibi garip,manidar ozan efem “güzel”leri…

 

Kelepçesi Kolyeden

 

kelepçesi kolyeden

zefirden köstekleşip

kepçesine yol eden

zifirden destekleşip

 

karanlığına perde

yaşadığı her yerde

başı salınca derde

kafirden istekleşip

 

ışık olduğun belde

ayaz poyrazı yelde

damı gurbetin elde

safirden kötekleşip

 

bir can bir cana aşır

karlı dağından taşır

ister gül ister şaşır

kefirden tetikleşip

 

nazımla bala bandı

o ressam balabandı

ozan efem abandı

sefirden betikleşip

 

zifir:zehir,acı,kendir yağı zefir:çizgili,ince,pamuklu kumaş

kefir:mayalanmış sütten yapılan içit sefir:elçi

safir:gök yakut sifir:yağ bulaşığı

280912denizli 

( Bir Romanda İzler-1 Kelepçesi Kolyeden başlıklı yazı Ozan EFE tarafından 9/28/2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.