1 Hasan Basri Çantay Panelleri

Geçtiğimiz yıl Aralık ayını Balıkesir’in aydın ve yiğit evladı Hasan Basri Çantay’ı anma ayı olarak ilan eden, kısa adı “Bayşad” olan “Balıkesir yazarlar ve şairler derneği”, bu yılda Aralık ayı boyunca bir dizi panellerle anma programlarını sürdürdü.

İlki yine Kepsut olmak üzere, Dursunbey, Edremit, Savaştepe, Balıkesir Müftülüğü ve son olarak da Balıkesir merkez olmak üzere düzenlenen panellerle Hasan Basri Çantay çeşitli yönleriyle ele alındı.

Bayşad,  2011 yılında ise Balıkesir merkez olmak üzere Kepsut, Bigadiç ve İvrindi ilçelerinde paneller düzenlemiş, Hasan Basri Çantay’ı değişik yönleriyle tanıtmaya çalışmıştı.

Bu yıl İlçe panellerinde panel yöneticisi olarak Bayşad başkanı yazar Mustafa Kuvancı, panelistler ise Yazar Mustafa Sarı, Yazar Dr. Mehmet Özkan, Yazar ve şair Yusuf Akgül ve ben deniz İsmail Sarıçay tarafından çeşitli bildiriler sunuldu.

  Mustafa Sarı Hasan Basri Çantay’ın toplumculuğu, Dr. Mehmet Özkan Hasan Basri Çantay’ın İnanç dünyası ve eserleri, Yusuf Akgül Hasan Basri Çantay’ın edebi yönü, ben deniz İsmail Sarçay ise Hasan Basri Çantay’ın idealleri konulu bildiriler sunduk.

Panellerde Balıkesir halkının kendi öz evladı olan Hasan Basri Çantay’ın yaptıkları, yapmak istedikleri, yazdıkları, eserleri ve idealleri konusunda çeşitli değerlendirmeler yapıldı. 

6 Aralık 2012 akşamı Kepsut ilçesinde düzenlenen panele ilgi oldukça yoğundu.  Panele belediye başkanı Sayın İsmail Cankul Bey ve diğer bazı bürokratların katılması panele ayrı bir güç ve renk katmıştır. Hasan Basri Çantay’ın “Vefalı yurt” dediği Kepsut gerçekten vefalı bir ilçe olduğunu göstermiştir.

7 Aralık 2012 akşamı Dursunbey’de düzenlenen panel de oldukça hareketliydi. Hasan Basri Çantay’ı anma paneline en büyük ilgi Dursunbey’de gerçekleşmiştir. Özellikle gençlerin yoğunluğu panele ayrı bir heyecan katmıştır. Gençlerin yanında Dursunbey halkının, belediye başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz beyin, Milli eğitim müdürünün ve diğer birçok bürokratın katılımı panele büyük bir güç vermiştir.  Panel sonrası sayın belediye başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz Bey başta olmak üzere Dursunbey eşrafı ile öğretmen evindeki çay sohbeti unutulmaz hatıralar olarak gönlümüzdeki yerini almıştır.  Özellikle sayın belediye başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz beyin yakın ilgi ve alakaları üzerimizde derin izler bırakmıştır.

14 Aralık 2012 akşamı düzenlenen Edremit’teki panel salonun büyüklüğüne, güzelliğine ve Belediye başkan yardımcısı Sayın Erol Babacanoğlu ve kültür müdürü Özlem Dağlı’nın da icabet etmesine rağmen katılımcı sayısı istenilen seviyede olmamıştır. Bunun nedeni olarak belki de Edremit halkına yeteri kadar duyurulamamış olması yatmaktadır. Özellikle 2 Eylül 2012 akşamı Edremit Ülkü tepede, Bayşad ve Edremit belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “2.Kaz dağları kültür ve sanat günleri  etkinliğindeki katılım ve coşkuyu unutmamız mümkün değil.

17 Aralık 2012 akşamı Savaştepe paneli de oldukça iyi geçmiştir. Başta Savaştepe kaymakamı Sayın Ahmet Karakaya, Sarıbeyler belediye başkanı Sayın Lütfi Arslan ve birçok bürokratın teşrif ettikleri Hasan Basri Çantay paneli ilgiyle izlendi. Panelden sonraki çay sohbeti ise Savaştepe etkinliğini tarafımızca unutulmazlar arasına kaydetmiştir.

18 Aralık 2012 günü gündüz saatlerinde yapılan Balıkesir müftülüğü paneli de yoğun katılımın olduğu panellerden olmuştur. Taşrada görev yapan din görevlilerinin katıldığı panelde Hasan Basri Çantay çeşitli yönleriyle anlatılmıştır. Müftülük merkez yönetici ve bir kısım çalışanlarının da katıldığı panel zamanın darlığına rağmen verimli geçmiştir.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda panellerin sonuncusu 21 Aralık 2012 Cuma akşamı Balıkesir merkezde düzenlenmiştir. Panel eski Salı pazarında yeni yapılan Karesi AVM’nin o ferah ve güzel salonunda gerçekleşmiştir. Bu salonu Balıkesir’e kazandıran belediye başkanı Sayın İsmail OK’a teşekkür ediyoruz.

Panele Ak parti Balıkesir milletvekili Sayın Tülay Pabuşcu olmak üzere bazı siyasi parti İl başkan ve temsilcileri, Balıkesir kültür müdürü Sayın Abdullah Soykan, Halk eğitim müdürü Sayın Mustafa Canseven, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Bedriye Tunçsiper, Politika gazetesinden Sayın Güzide ve Tarık Sürmelioğlu çifti, Türk ocakları Balıkesir şube başkanı Sayın İsmail Acar olmak üzere, halkımızdan ve gençlerden oluşan büyük bir izleyici grubu katılmıştır.

Balıkesir merkezde panele katılanlar ise, panel yöneticisi Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doc. Dr. Zeki Çevik, panelistler ise Aydın Ayhan, Mustafa Sarı, Dr. Mehmet Özkan, Yusuf Akgül ve ben deniz İsmail Sarıçay’dan oluşmuştur.

Bu panellerle Balıkesir’in yiğit ve kahraman evladı Hasan Basri Çantay’ı tanımaya, tanıtmaya, anlamaya ve anlatmaya yönelik gayret sarf edilmiştir.  

Bu panellerle umarız aydın, vatansever, yürekli, vatan ve milleti için gözünü budaktan sakınmayan, Türk milletinin manevi komutanlarından olan Hasan Basri Çantay’ın tanıtılmasına ve anlaşılmasına katkıda bulunulmuştur.

Dileğimiz gelecek yıllarda daha geniş halk kitlelerini de içine alacak şekilde, Balıkesir’in bu aydın, geniş ufuklu, vatan ve millet aşığı insanını, daha detaylı ve bilinmeyen diğer yönlerini de ortaya çıkaracak şekilde bildirilerle tanıtılması sağlanır.

Yazımızı bu aydın ve yiğit insanın şu sözleriyle bitirelim.  "Bizim yıllarca sayıkladığımız güneşin altında hür ve müstakil yaşıyorsunuz, kıymetini bilin." 

Kendisine vatana, millete ve İslâm’a yaptıkları hizmet hatırlatılınca; “Övünmeye vesile aramadık. Sadece görevimizi yaptık” demiştir.

Mekânı cennet, ruhu şad olsun.

( Hasan Basri Çantay Panelleri başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 24.12.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.