HER TÜRDE ARZULANAN ŞİİRLER  VAR ...

     Saygıdeğer gönül dostlarım : Bu günkü söyleşim şiir üzerine olacak.
Hürmetlerimi sunarken sizlere de sevgiler, selamlar iletiyorum. Sözlerin özünü oluşturup mısralara dökmek büyük bir emek istemektedir. Kültür birikimi, yeteneğin, ilhamın olmadıkça şiirler yazmakta zorluk çekersiniz.

    Şair, yazar olabilmek için uzun bir ömür gerekli. 42 yıllık sanat hayatım da 
her ne kadar şair ve yazar olarak anılmaya çalışsam da kendimi yeterli olarak görmüyorum. Okumanın yaşı olmadığı gibi yazmanın da yaşı küçükten başlayabiliyor. Şöhret meraklısı olup kart bastırıp üzerine şair ve yazar filan diye yazdıranlar lütfen bir daha düşünsünler. Halkımın onayını alması gerekir.

     Sevgiliye mektup yazar gibi yazı metinleri yazıyorlar, daha sonra da buna
şiir diyorlar. Şiir eğer mektuba benzeseydi sözlerin özü, sözü de olamazdı.
Şiir türleri saymakla bitmez. Ama içten gelen duyguları coşkun bir dille anlatıp okuyucu hayranlarla paylaşabilmek bence en güzeli, Yorumlar  mutlu ediyor. Sahneye çıkıp şiir okuyup alkış alkışlanınca daha da mutlu olunur.

     Sanatkar önce hobi olarak düşündüğü sanatı akışına göre geliştirerek kitaba da dönüştürebilir. Şiir üzerine yazılmış bir çok kitaba rastlayabiliriz.
Sayfaları karıştırdıkça aradığımız özelliği bulamayınca da verdiğimiz bedel konusunda  ayrıca harcadığımız zaman konusunda da pişmanlıklar duyarız.

     Şiir ruhları okşayan müziğin de merdiven basamağıdır.  Bestekarlar önce
etkilendiği, anlamlı sözlere bakarak, sonra notaya dökerler. Sanatçıların söylediği şarkılar, türküler, oyun havaları, arabesk, poplar ve diğerleri  şairlerin eseridir.  Günümüzde üçüncü sınıf muamelesi gören şairlerimize çok haksızlık yapılmaktadır.  Eserlerinden sınırsız servet kazananlar söz yazarını unuturlar. Aslında  övgüye söz yazarından başlanmalıdır.

     Bu konu basitçe anlatılacak gibi değil daha sonra paylaşmayı umuyorum.
Şiir yazarken imla hataları da kaçınılmaz oluyor. Bazen şiveleri bile sözler arasına sıkıştırıyoruz. Sırası gelmişken küçük bir anımı sizlerle paylaşayım.

     Şiirlerimi dikkatle takip eden bir hayranım  gucuk konulu bir şiire kafayı takmış ve bana da mesaj atarak durumu bildirdi. Ben bu konuyu yöremizde  küçük çocuklara gel seni bir gucuk yapayım seveyim, öpeyim deriz ben de bu duyguları aynen işlemiştim. Okuyucu hayranım Türk dil kurumu sözlüğünü araştırmış gucuk diye kelimeye rastlamamış.  Bana galiba bu şive dedi.

    Bu arkadaşın eleştirisinden memnunluk duyarak çocuklar için yazdığım şirin başlığını kucaklama olarak değiştirdim. Şair ve yazarlar eleştirilere daima açık olmalı. Güncel konuları da işlemeli, tarihimizi de işlemelidir. Kendimi edebiyat süpermarket olarak kabul ediyorum. 

      Çünkü binlerce adet yazdığım şiirler, metinler içerisinde okuyucuların aradığı her konuyu rahatlıkla bulacaklarından eminim. Yeter ki eserlerimi gazetelerden, dergiden, İnternet den  takip etsinler. Beş adet kitap, on beş sayı dernek bülteni yayın yapsam da, bir çok antolojilerde yer alsam da  paylaşım için yeterli değildir. Allah gönül dostlarını kimseye muhtaç etmesin.

     Googleye Ispartalı Zeki Çelik yazarak profili tıklayarak 2000 civarında ki şiirlerime ulaşabilirsiniz.  Konuyu şiirlerle bağlıyorum. Sağlıklı, mutlu kalınız.

*    Ş İ İ R    *

İçinden geleni güfteye döker,
Harfleri dağıtır notaya  çeker,
Mızrabı vurdukça dilinden akar,
Aşığın  akordu,  sazıdır  ŞİİR.

Kimi serbest türde, kiminde kıta,
Kafiye  tuttukça  düzelir  hata,
Duygulu haliyle  bağlar hayata,
Heceli, manalı,  yazıdır  ŞİİR.

Edebiyat, Kültür  bunda aranır,
Ruhuna haz verir pürüz taranır,
Başarmak isteyen fazla direnir
Türkçenin uyumlu, gözüdür ŞİİR.

Mısraya dizilir  uzun  metinler,
Anılar  dillenir  dolar  sütunlar,
Ahengi  artırır  fonlar,  ritmler,
Kurulan cümlenin, özüdür ŞİİR.

Sevip, sevilince  taşar  hislerin,
Kulağa hoş gelir müzik, seslerin,
İlham kaynağıdır tüm  bestelerin,
Zekinin  sanatı  sözüdür  ŞİİR.

*  Ş İ İ R   V A R   *

Özümün içinde bir şeyler kaynar,
Kaş, göz harekette, dil, damak oynar,
Güzeli görünce şımarır, şirner,
Duygu üzerine şiirler yazdım.

İrade sağlarım kesin kararım,
Pişmanlık duymadım olmaz zararım,
Vatana, millete artar yararım,
Vurgu üzerine şiirler yazdım.

Hain teröristler, azdıkça azdı,
Dağlarda barındı şehre de sızdı,
Şehitler geldikçe vatandaş kızdı,
Kaygı üzerine şiirler yazdım.

Küçükler eğitim alması lazım,
Önünde hürmetle durması lazım,
Doğruyu, yanlışı bulması lazım,
Saygı üzerine şiirler yazdım.

Dünya ekseni de o yöne eğik,
Zekinin yüreği  yufkadır,boğuk,
Kimi güler yüzlü, kimizi soğuk,
Sevgi üzerine şiirler yazdım.

Ispartalı  Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Her Türde Arzulanan Şiirler Var ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 14.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.