Yüksek kaliteli bir yaşam için, öncelikle yüksek kaliteli bir insan olmak gereklidir. Yüksek kaliteli bir insan olmayı sağlayan sayısız pozitif faktör ile, yüksek kaliteli bir yaşamı tırtıklayan sayısız negatif faktör vardır. Kaliteli bir insan olmanın su basmanı sağlıktır. Su basman nasıl bina demek değil ise, sağlık olmadan da kalite asla olmayacaktır. Ancak, su basman bir bina için temel olmasına rağmen, yeterli değildir. Su basmanın üzerine daha bir çok yapı ve iç dizayn gereklidir. İyi bilinmelidir ki, su basman olmadan binanın sözü dahi edilemez. 

Sağlık olmadan diğer kaliteyi besleyen faktörlerin hepsi de topal olur. Para kazanamayız, gülümseyemeyiz, ibadetlerimizi hakkıyla yapamayız, morallerimiz kaybolur, maddi ve manevi kayıplarımız had safhadadır, çevremizi de üzeriz, üretimde bulunamayız. Doktorlarımıza, ailemize, çevremize ve devletimize yük oluruz. Sağlıklı olduğumuzu varsayalım. Toplam kalite tekmil olmuyor. Çevremizde sağlıklı olup da, teröristlik yapanlar, cinayet işleyenler, hırsızlık yapanlar, yalan söyleyenler, tembeller, vizyonsuzlar, misyonsuzlar, öfkeliler, kinciler, şüpheciler, pimpirikliler, mazeret üreticiler, soruna odaklananlar vb. dolup taşmaktadır.

Subasmanın en temel yakıtı dinamizmdir. Hem bedensel olarak, hem de ruhsal olarak, hareketliliğin yerini hiç bir şey dolduramaz. Çocukluğumuzdan beri devamlı olarak, istikrarlı ve kararlı bir şekilde yapılacak ruhsal ve bedensel eylemler, kaliteli insan subasmanının en önemli faktörleridir. Dinamizm ve hareketlilik olmadan alınan tedbirlerin tamamı eksiktir. Hareketin en önemli yararı, kas ve kemiklerimizi güçlendirmesidir. Kas ve kemikleri güçlü olan bir vücut, en önemli aşamayı geçmiş demektir. Buna bir de dengeli, sağlıklı ve doğal beslenmeyi, pozitif düşünmeyi, iyimserliği, coşkuyu, heyecanı, üretkenliği, yaşama sevgisini, hoşgörüyü, sabırı, istikrarı ve kararlılığı ekleyebildik mi, deymeyin keyfimize...

Hareketlilik olmadan az yiyerek kilo dengesini korumaya çalışmak çok tehlikelidir. Çünkü, az yenildiği ve hareket edilmediği takdirde, kilo kas ve kemiklerden verilir. O zaman vücudun ümmin sistemi (bağışıklık) çöker. Dayanıklılık azalır, vücudumuzun savaşçı askerleri güçsüz kalır. Her türlü hastalığa davetiye çıkarılır. Aynı zamanda vücudumuzun mutlaka alması gereken, yapı taşları niteliğindeki etkin gıdalardan yetersiz kalınması, dayanıklılığımızı azaltır. Kilo ile savaşmak yerine, yağlar ile savaşmak en doğrusudur. Esas problem bel ve basende biriken çok zararlı yağlardır. Üstelik sağlam kas ve kemikleri olan sağlıklı kişinin kilosu da ağır basar. Güçlü kas ve kemiklere sahip olan vücut, uyurken dahi kalori yakar. Bu özellik, sağlam ve güçlü kaslarımızın bize mükemmel bir hediyesidir.

Ne kadar yararlı olursa olsun, tek düze ve aynı gıdalarla sürekli beslenmek, çok tehlikelidir. Bal, ceviz, kırmızı et, tam buğday ekmeği, sirke, soğan, sarımsak, meyveler, hububatların ölçülüsü çok yararlı iken, aşırısı zarara dönüşmektedir. Asıl olan, her gün, ama her gün, düzenli spor ve egzersiz yaparak, nefes egzersizleri yaparak, en faydalı gıdalardan azar azar, dönüşümlü ve dengeli olarak almaktır. Suyu bolca içerek suca zengin gıdalarla beslenmektir. Zihnimizi ferah tutmak da oldukça önemlidir. Kafamıza 40 tane tilki sokup, kırkının da kuyruğunu birbirine değdirmemeye çalışmak, imkansız olsa gerektir.

Belirli bir süre ve odaklanmayı hedefleyen diyet, asla doğru değildir. Doğru olan, sağlıklı ve kaliteli yaşamı, hayatımızın her anında ilke ve felsefe haline getirmektir. Kaliteli yaşam ve sağlık, bayramlık elbise değildir. Kaliteli yaşamın subasmanı nasıl sağlık ise, sağlığın subasmanı da hareketlilik ve dinamizmdir.
Her iki subasmanı hakkıyla ve sağlam yapanlar, üzerine kaliteli yaşamın güzel ve etkili faktörlerini, hırsızlardan arındırarak kucaklarlarsa, bu kişiler asla hasta olmayacakları gibi, yüksek kaliteli bir hayata da kavuşmuş olacaklardır. Uzun vadede, zamanında alınan önlemlerin maliyetlerinin, önlem alınmadığı anda ortaya çıkacak olan sayısız ve sevimsiz problemlerin maliyetlerinden çok daha ucuz oldukları anlaşılacaktır. Üstelik, güzel, neşeli, sağlıklı, coşkulu, üretken, moralli, sevgi yüklü, pozitif, enerji dolu bir hayata kavuşurken, gelecek nesillere yüksek kaliteli bir miras da bırakmış olacaklardır.

Selam, sevgi ve dualarımla...    Yrd.Doç.Dr. SÜLEYMAN COŞKUNER
 
( Kaliteli Yaşamın Subasmanı başlıklı yazı S. COŞKUNER tarafından 25.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu