EMEKLİYE,  YAŞLIYA yapılan SAYGISIZLIKLAR..

   Değerli  Isparta hayranları, bizlerin duygularına ortak olan gönül dostları. İnsanlara,emeklilere insanca yaşayanlara saygı konusunu birinci bölümde işlediğim konunun devamı olan ikinci bölümde emeklilere, yaşlıya yapılan saygısızlıkları üzülerek paylaşmayı uygun görüyorum.Teknoloji devri yayıldıkça 
bazı işlerimiz, alışverişlerimiz kolaylaşsa da  bedava geçinmeyi amaçlayan sokak vampirlerinin tuzaklarına düşüyoruz.
   
     Bizler her ne kadar saf kalpli uysal hareket etsek de, onlar her zaman pusu da bekleyerek bizlerin zayıf noktalarından istifade ederek bir ay boyunca beklediğimiz maaş miktarını bir anda kendilerine yönlendirebiliyorlar. Buna benzer bir örneğe  göz atalım. Kimi kimsesi olmayan yaşlılar, veya emekliler maaş alabilmek için yarı bulanık gözlüğü, elinde bastonuna dayanarak yarı kambur beliyle banka önüne varıyor. 

    Banka   önündeki makinenin ışıklı rakamları gözünü alınca yanındaki gençten yardım istiyor. Yan kesici ihtiyarın güvenini kazanmak için öyle yumuşak  diller döküyor ki yaşlı  vatandaş dualar ediyor. Yan kesici şifreyi de öğrenince işi kolaylaşıyor, el pratikliğiyle hesabını boşaltıyor.Yaşlı emekli vatandaş soruyor oğlum para çıkmadı mı diye. Yan kesici amca bankaya gir sor hesabın da para yok deyince yaşlı vatandaş bankaya girerken yankesici ara sokaklardan izini kaybettiriyor.
 
    Yaşlı emekli vatandaş hayal kırıklığı içinde ağlasa, sızlasa da boş. Bunca birikmiş  borcunu nasıl kapatacak ne yeyip içecek bir düşünün?.  Bankadan parayı aldı diyelim yine ara sokaklardan giderken bu sefer de kapkaççı alıp kaçıyor,  evine geldi diyelim yalnız, çaresizleri etkisiz hale getirip daha beterini de yapıyorlar! . Devletimiz her emekli, yaşlı vatandasın yanına koruma, asker dikemez ki!.. 

   Kötü niyetli cahilleri eğitmek gerek. Hazır para, haram para tez biter. O kötü düşünen genç iyilik yapsaydı yaşlının duası, bedduaya dönmese daha iyi olmaz mıydı?.  Buna benzer saygısızlık olaylarına sıkça rastlamak mümkün. Yüzde doksanı mümin olan ülkede üzülerek söylüyorum yapılan yanlış hareketler haddini aşmaktadır. Teknoloji aslın da eğitimi de kolaylaştırıyor öğrenmek istediğin bilgileri bilgisayardan algılayabiliyorsun.

    Sözüm meclisten dışarı sütü bozuk fikirli,  zarar veren cahillerin eğitimi de zor olsa gerek onlar kendilerini bedava yaşamaya hazırlıyorlar. Her banka içinde korumaların olduğu gibi dışında da bulunması gerekmektedir. Emekli olmak, yaşlı olmak kusur değildir. İnsanoğlunun ömrü oldukça her yaşı tatması hayatın gerçeklerinden biridir. Kalabalık hanede yaşayan emekli, giderler çok olduğundan elbette zorlanmaktadır. 

    Hane içinde yaşayan yakınlarının da duyarlı davranması gerekiyor.Veresi alışverişler emeklinin zararınadır. Her esnafın yanın da kredisi olan emeklinin faizlere dalması huzurun sonu demektir. Beklenmedik acı olaylar yaşandıkça açığını uzun süre kapatamaz. Ömrünün son demlerini sıkıntılar içine sürüklerse Allah korusun kalp krizinden tahtalı köyü boylar. 
 
    Bu durumlara düşmemek için (ayağını yorganına göre uzat)  ata sözünü hatırdan çıkarmamak gerek peşin alışveriş de acil olanları ön plana koymak gerek diye düşünüyorum. Yaşlı, emeklilere saygısızlık sadece maddi boyutta değil manevi davranışlarda da yaşanıyor. Şehir içi yolculuklar da koltuklarda gençler otururken yaşlılar ayakta, duraklarda da buna benzer manzaralara rastlanıyor.

    Emekli veya yaşlılar hiç bir kuyrukta bekletilmemelidir. Analar, babalar çocuklarına bu eğitimi vermelidir. Edep dersini çocuklarına vermeyenler kendileri de zamanla acı manzaralarla karşılaşabilirler. Emekli vatandaşların, yaşlılarımızın, hava, deniz, kara yolculukların da yüzdeli indirimlerden yararlandırılmasını da umut ediyorum.Belediyelerimizin otobüslerin de öğrencilere indirim uyguladığı gibi emeklilerimize, yaşlılarımıza da uygulayabilmelerini ümit ediyorum.

    Saygı, sevgi hoş görü dolu bir dünyada yaşamak her canlının arzusudur. Anlatmak istediğim o kadar çok örnek var ki!  ama yazımı uzattıkça sizin zamanınız yetersiz kalır düşüncesiyle bu bölümü burada noktalayarak bir daha ki bölümde farklı  boyutlara değinme umuduyla selamlar iletiyorum.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi
( Emekliye,yaşlıya Yapılan Saygısızlıklar... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 26.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.