Sevgi üretimi, sunumu ve sevenlerle paylaşımı kaliteli yaşamın en önemli faktörlerinden birisidir. Aile içerisinde, arkadaşlık ortamında, ikili ilişkilerde, grupsal etkinliklerde, komşuluk ilişkilerinde, çalışma hayatında ve toplumsal düzenin ve barışın sağlanmasında; mutluluk, huzur ve kalite tablosunun temel çimentosu sevgidir. Sevginin üretilmesi ve usulünce çevreye sunulması, kandilin yağına veya otomobilin yakıtına benzer. Zamanında takviye edilmediği zaman, insanı anında yarı yolda bırakır. Sevgi yayıldıkça sermayesinden sürekli harcar. Sürekli olarak üretilmeye devam edilmesi gerekir. Hatta iflas edilmemesi için, kullanımından daha fazla üretilmesine ihtiyaç vardır.

Ne var ki, insanlarımızın nefsi ve gururu sevgi sermayesini hovardaca harcarken, nedense yatırım yapmaya pek yanaştırmamaktadır. Çünkü, sevgi sermayesi hesabına yatırım yapmak, yüksek kaliteli bir emeği gerektirmektedir. Sevdiklerimiz tarafından üretilen ve paylaşılmak üzere ortama arz edilen sevgi hesabını kullanmak, herkese çok kolay gelmektedir. Taraflardan birisi sevgi üretimi ve sunumunda cömert davranırken, diğerinin cimri ve yeteneksiz davranması, ilk başta adaletsizliğe yol açarken, sevgi sermayesi hesabı iflasa doğru gitmekte ve iyi niyetli tarafın da yaptıklarını gözden geçirmesine sebep olmaktadır.

Orta okuldaki havuz hesabı problemlerini hala hatırlarız. Havuzun dibindeki borudan akan su, üzerine dolan sudan fazla olursa, havuzun en kısa sürede boşalacağını hepimiz iyi biliriz. Sevgi sermayesi hesabının, söz konusu havuzdan pek fazla farkı yoktur. Hesaba yatırılan sevgi faktörleri, harcanan sevgi faktörlerinden daha az olursa, iflas kaçınılmazdır. İflastan sonra da, altın değerinde üretilen bahane ve mazeretlerin, yakalanan suçluların, sorunun çözümüne hiç ama hiç katkıları olmayacaktır. Konkordato ilan edilecek, aksi halde bizden sevgi alacağı olan icracıların hücumları, kaliteli yaşamımızı adeta param parça edecektir.

Peki, sevgi sermayesi hesabı nasıl doldurulur?
1. Karşılıksız ve kaliteli sevgi üretimi ve sunumu ile
2. Muhatabımıza güvenerek, bunu her ortamda ispat etmekle.
3. Tatlı dil, güler yüz, naiflik ve nezaket ile sevgi hesabımızı doldurmakla.
4. Muhatabımızı affetmekle, hoş görmekle, iyilik ve işbirliği yapmakla.
5. Aramızdaki farklılıkları ayrıştırıcı olarak değil, sinerji üretiminde bir fırsat olarak görmekle.
6. Muhatabımızın önceliklerine ve hassasiyet gösterdiği olaylara saygılı olmakla.
7. Yüksek kaliteli bir empati sürecini yönetebilmekle.
8. Muhataplarımıza özel önem ve değer vermekle.
9. Onları takdir edip onurlandırmakla.
10. Emir vermeden, iş tarif etmeden, işgüzarlık yapmadan; örnek olmakla, destek olmakla, katkı sunmakla ve paylaşmakta.

Zira, yüksek kaliteli bir sevginin;
- Aşamayacağı hiç bir dağ yoktur.
- Üzerine köprü kuramayacağı hiç bir nehir yoktur.
- Giremeyeceği hiç bir kalp yoktur.
- Başaramayacağı hiç bir görev yoktur.
- Çözemeyeceği hiç bir problem yoktur.
- Fırsata çeviremeyeceği hiç bir kriz yoktur.
- Barıştıramayacağı hiç bir küslük yoktur.
- Yapamayacağı hiç bir işbirliği yoktur.

Ancak, tek bir şartla...  Sevgi sermayesi hesabımızın doluluk oranı, her hal ve şartta yüksek miktarda olmalıdır.  Bize sunulan sevgiler hovardaca harcanır ve yerine kaliteli yenileri konularak hesabımızın bakiyesi yüksek tutulmaz ise; hele hele adaletsizlikle, kibirle, gururla, inatla, haklılık mücadelesiyle, değer vermemeyle, enayi yerine koymakla ve düşüncesizliklerle bulandırılırsa, iflasımız kaçınılmazdır.

Sevgi sermayesi hesabımızın sürekli dolu tutulmasının en önemli yolu, sevgiye yüksek kaliteli değer ve emek vermektir. Emeğin içine sevgi çimentosunun orantılı bir şekilde karıştırılmasıyladır. Her kaliteli eylemin kaliteli bir bedeli olduğu gibi, kaliteli bir sevgi sermayesi hesabının da, yüksek kaliteli sevgi üretilmesi, sunulması, paylaşılması ve çoğaltılmasıyla mümkün olacağı asla gözden uzak tutulmamalıdır.
23. Temmuz 2013 Saat: 14.00 BUCAK

Selam, sevgi ve dualarımla...   Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER

( Kaliteli Yaşamda Sevgi Sermayesi Hesabı Analizi başlıklı yazı S. COŞKUNER tarafından 23.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu