Duygular… Neşe, sevinç, mutluluk, aşk gibi iyi duyguların yanı sıra korku, kin, nefret, asabiyet gibi kötü duyguların varlığı da söz konusu. 

Başlığa baktığınızda bir kelime oyunu yapıp konuyu iki tarafa çekebilirsiniz. Ben de öyle yapmayı düşündüm. 

İlk bakış açısı, duyguların hâkimiyetinden kasıt duygular bizim üzerimizde hâkimiyet sağlarsa neler olabilir? Mutlu eden duygular olursa zannediyorum ki pek bir sorun vuku bulmaz. Hani bulan da duymadım ben şu ana kadar ama bilemem tabi ki… Kötü nitelikli duyguların hâkimiyeti kötü… Bir anlık öfkenin esiri olmanın sonucu geçirilecek bir cinnet; katliama sebep olabilir. Yada korku… İnanılmaz korkarsınız hani –Allah muhafaza, evlerden ırak- kalp krizi geçirebilirsiniz… He şimdi aklıma geldi fazla heyecan da kötü bir şey… Yani evet heyecanlanmak güzel ama fazla adrenalin de kalp krizine sebebiyet verebiliyor… 

İkinci kelime oyununun yaklaşım tarzı ise şöyle; duyguların hâkimiyetini biz elimize alırsak ne olur? Yani duygularımız kontrol altına alabilir miyiz, alırsak neticesi neler olabilir? Biz var ya biz istesek dünyayı dize, iyi dilekleri dile getirir hayırlı şeyler isteriz de… Hani “de”si var işte… Burdaki ana felsefe şu olarak düşünülebilir “Eğer güç; yanlış –kötü- ellere geçerse sonumuz kötü olabilir.” Şimdi, duyguları; kimin, ne maksatla kontrol ettiği önemlidir. Birisi vicdani duygularını kontrol altına alıp bunu engellerse mesela düşünün sonu ne olur? Hem onun sonu hem de onun sonunu yazdığını sandığı sonlar… Ama dediğim gibi kötü ellere geçerse… Şöyle bir şey de olabilir; korkuyu kontrol edebilirsiniz. Bu büyük bir avantajdır. Neden? Çünkü korkunun hâkimiyeti altına girmek büyük sorun yaratır. Sorunu ortadan kaldırmak için hâkimiyeti ele almak en güzelidir.

Bir şarkı sözüyle vurgu yapıp bir reklam sözü ile yazımı noktalamak istiyorum “…İşte böyle bir şey, işte böyle bir şey…” Tamamen duygusal… :)
 
( Duyguların Hakimiyeti başlıklı yazı 4harf1kelime tarafından 24.08.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu