"Papa'ya ve tüm yasalarına meydan okuyorum; Tanrı bana ömür verirse, birkaç yıl içinde saban süren çocuğa Kutsal Yazılar hakkında senden daha cok şey öğreteceğim ve Kutsal Kitabı senden daha iyi bilecek" diyerek geleneksel din  anlayışına karşı çıkan araştırmacı bir çevirmendi William Tyndale...
Tyndale, Yeni Ahit üzerine çalışmalar yaparak Kitab-ı Mukaddes'i İngilizceye  çevirmek istiyordu.
...
Sevgili okuyucularım, başlarken konuya vakıf olmayanlar için kısa bir ön bilgi vermek isterim.
Kafalarda "Yeni Ahit" ne diye soru oluşabilir. Ya da yenisi olan bir şey varsa eskisi de vardır denilebilir.
İşin aslı şudur:
Hristiyan inancında; Hz. İsa'ya kadar olan Yahudi inancının da kabul ettiği kutsal metinlerine Eski Ahit; İsa'dan sonra yazılanlara ise Yeni Ahit, diğer adıyla da Kitab-ı Mukaddes yani İncil derler.
Kültür bakımından oluşturacağınız bilgi hazinenizin bir köşesinde kırıntı olarak dursun.
...
Gelelim asıl konumuza:
Efendim; bu araştırmacı Tyndale'nin Yeni Ahit çevirileri Avrupa matbalarında basılıp insanların merakını celb edip okunmaya başlanınca, Kilise ve mezhepler hemen harekete geçmeye başladılar.
XVI. Yüzyılın ilk çeyreğinde bu çevirileri yapıp satan kitapçıları uyaran Londra Piskoposu Tunstall, meydana topladığı kalabalıkların önünde kitapçılardan toplattığı yeni ahiti yaktırdı.
Bu sırada kiliseye sadık olanlar arasında bile bu kutsal yazıların meşaleyle yakılması nedeniyle tartışmalar çıktığı da rivayet edilmektedir.
Ertesinde gelişen süreçlerde açılan mahkemelerde Kardinal tarafından Tyandale kafir ilan edilip kınandı.
Özür dileyip affını istemesi tavsiye edildi. Fakat William Tyndale‘i bunu kabul etmeyince sapıklıkla suçlanıp, iple boğdurularak meydanda cesedi yakıldı.
...
Tyndale zamanın en iyi okullarında okumuş ( Oxford ve Cambridge) reformist bir ilahiyatçı ve yetenekli bir dilbilimci papazdı. İngilizce'nin yanında Fransızca, Yunanca, İbranice, Almanca, İtalyanca, Latince ve İspanyolca dillerinde akıcı şekilde konuşmasıyla dikkat çeken biriydi.
...
Önünüze serdiğim bu vakıalar, dini mezhebi ırkı farketmeden yobazı bol olan toplumlarda her dönem yaşanan hadiselerden sadece biridir.
...
Geçtiğimiz günlerde benzer bir durum Maalesef ki Türkiye'de de yaşandı.
Geleneksel din anlayışına muhalif olan Din araştırmacısı ve yazar İhsan Eliaçık'ın uzun yıllardır piyasada bulunan Kuran Tefsiri kitaplarının toplatılıp imha edilmesi gündeme gelmişti. Eliaçık'ın diyanetin uygulamalarına karşı eleştiri getirmesi sebebiyle, bu kararların alındığı tarafsız çevrelerce belirtilmektedir.
Kuran Tefsiri'nin imhası nasıl yapılacak? İçinde Kuran ayetleri olan bu kitaplar yakılacak mı?
İşte Hristiyan ilahiyatçı Tyandale'ye uygulanan engizisyon mahkemelerinin bir benzeri, aradan 500 yıl geçmesine rağmen bir başka dinin "yöneticileri!" tarafından bir başka ilahiyatçıya uygulanmak istenmektedir.
Zaman geçse de yobazlık baki kalıyor...

Yavuz Yıldızbaş
Araştırmacı-Yazar-Eleştirmen 
( William Tyndale başlıklı yazı Kalemimyazar tarafından 20.03.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.