Halk arasında insanların birbirlerine hitap etme şekilleri çok önemlidir. İnsanlarımızın halen nasıl hitap edeceğini bilmiyor. Ağzından çıkan sözlerin nereye varacağını düşünmeden rast gele konuşuyoruz. İster istemiz de insanların yürekleri inciniyor. Karşısında ki kişi hakkında da olumsuz düşünmeye başlıyor.

Çoğu zamanda insanların birbirlerine hitap etmede yapmış oldukları hataları bilmedikleri bir gün sonra sorulduğunda ne söylediklerini hatırlamadıkları ortaya çıkmaktadır.Yani halen insan olarak nerede nasıl konuşucağımızı bilmiyoruz.

Peki böyle bir ortamda insanlarımızın birbirlerine kalplerini kırmadan nasıl hitap etmesi gerektiğini izah etmeme gerek var mı. Hangi çağda olmamıza rağmen halkımızın eğitim düzeyinin yükselmediği, eğitime harcanan emeklerin boşuna olduğu da ortaya çıkmıştır.

İsterseniz şöyle bir tarama yapalım. Bir kahvede veya mahalle de oturuyorsunuz. Bir kaç kişinin muhabbetine rast geldiğinizde oturup dinleyin. Bu muhebbetlerden bir kaç tane örnek verdiğimde bana hak vereceksiniz.

--Memur yine Laz olduğunu belli ettin
--Ne yaptım ben şimdi
--Sana kurnaz ol diyorum halen bildiğini okuyorsun
--Arkadaşım senin maksadın ne olduğunu biliyorum ben böyle işlere gelmem
--Amma Laz kafalısın, zaten sizin kafanız öğleden sonra çalışmaz
--Doğru söylüyorsun

Şimdi burada iki kişinin muhabbetinden ne anlıyorsunuz. Bir tarafta kendini kurnaz zanneden ve karşısında ki kişiye yaptırmık istediği bir konuyu yaptırmaya çalışıyor. Karşısında ki kişi ise dürüst olduğundan oralı olmuyor ama diğer kişi karşısında aptal duruma düşmüş oluyor.

Acaba aptal durumuna mı düştü. Burada hitap şekline muhatap olan kişi eğer tavrı sert olsaydı o kişinin ağzının payını verirdi. Bunun akabinde kavga olayları da olmuştur. Ancak hitap konusu bizzat kendim olunca muhabbetin devamında bakalım nasıl davranmışım.

--Memur yahu bu lazların kafası öğleden sonra niye çalışmıyor.
--Çalışmaz olur mu çalışıyor
--Çalışıyorda niye dediğimi anlamadın
--Bizim Lazların kafası öğleye kadar süper çalışır öğleden sonra ancak sizin gibilerin ayarına iniyor o yüzden anlamamış olurum

Tabii bu lafların peşinden gülüşmeler. Ben bu hitap şekillerini hoş gördüğümden hiç umursamaz işi gırıgır şamataya çeviririm. Maksat orada bulunanlar arasında tatsızlık çıkmazsın.Arada fitnebazlar yok mu var tabii.

--Yahu memur sen polissin seninle böyle dalga geçiyor niye ağzının payını vermiyorsun

Bu tür laflara çok karşılıştım. Genellikle verdiğim cevaplarla ve takındığım tavırlarla birazcık olsun ders vermek amacıyla başlarım nasihatlara.

--Kardeşim takındığın tavır çok yalnış muhabbet esnasında polislik olmaz beni şu an bir vatandaş olarak göreceksiniz. Sizler her şeyi polislik mesleğine yakıştırma yapmaya kalkışırsanız bu işin altından kalkamazsınız....

İşine gelen dinler işine gelmeyen dinlemez. Hemen farkına varırım. Nasihatlarınmdan bile alınan insanlar gördüm bu dünyada. Halbu ki hatalarını kabul edip sen haklısın teşekkür ederim diyeceğine yine de tavır alıyorlar. Bu tür insan topluluğuna hiç bir şey anlatamazsınız.

İşte böyle bir durum varken insanlardan çok ama çok ricam olacak. Yukarıda vermiş olduğum örnekte olduğu gibi muhabbetleri hep tatlıya bağlamaya bakın yoksa yürekler hep kırık kalır.


06.06.2010
( 233 Hitap Şekillerimiz başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 6.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu