(Belki de çok tepkisiz bir toplum olduk ulu orta işlenen cinayetlere karşı...Belki de bu yüzdendir çarşaf çarşaf gazetelerin birinci sayfasında eşi tarafından -ne uğruna olursa olsun- sırtında bıçaklanıp  öldürülen kadın resimleri...Biraz utanmak lazım insanlığımızdan, bu memlekette bunların yaşanmasından ar etmemiz gerek biraz. 8 mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yazmış olduğum bir yazımı güne uygun düşer diye yayınlamak istedim tekrar. Belki de tepki olsun diye....)

               Hayatınızda en az bir gün kadın olmanın ne demek olduğunu hiç düşündünüz mü? En azından bugün düşünün! Bir gönderiden bahsedeceğim bugün. Geçen sene paylaşım sitesinin birinde yukarıda tırnak içerisine alınıp sarf edilen cümleler dâhilinde başlıyor.Bir erkek kadın olursa neler yaşar? Ana fikri ile 2 dakika 36 saniye süren minicik bir film. Lakin dünyalar içinde.

                         Cinnet geçiren ülkenin kadınları çocukları bu cinnetten nasiplenmiyor mu? Mardin Bilge Köyü’ndeki olayda katledilenlerin 22’si kadın ve çocuk. Ölenlerin ve hapse girenlerin dışında da mağdur olanlar kadınlar ve çocuklar. Kesilerek hunharca öldürülen, her gün onlarca kez taciz edilen, istismara uğrayan, dövülen, sövülen, kovulan da kadın. 8 MART Dünya Kadınlar Günü! Magazinleşen, ticarileşen bir gün. Oysa bir günlüğüne dahi olsa empati kurup onları; kadınları yani, anaları, ablaları, hanımları anlayabildik mi doğru olarak?

                         Bir sabah uyandığınızda Gregor SAMSA gibi böcekleşme değil de kadının erkekleşmesi, erkeğin kadınlaşması gibi rol değişmesine şahit olsanız ne olur? Okuyun lütfen! Korkmayın sadece bir yazı, kimse erkekliğinizi almıyor elinizden.

Sabah saatleri. Çocuklar kalkmış; birisi ağlıyor, ikisi okula gitme hazırlığında.

Kadın yatakta hala, kitap okuyor, kalkmaya üşeniyor. Çaresiz kalan erkek bir yandan çocuklarla ilgileniyor, bir yandan işe gitmek için hazırlanıyor. Çocuklara doğru koşuyor, onların elbiselerini giydiriyor, kahvaltılarını hazırlıyor. Kadın da tık yok. Adam çocukların kahvaltısını yaptırıyor tek tek. Ara sıra kaçamak halde karısına nazar atıyor.

Kahvaltı masası. Kadın masada yayılmış; hem gazete okuyor, hem kahvaltısını yapıyor, hem de yanında kimse yokmuş gibi davranıyor. Adam yan gözle bakıyor çaresiz bir şekilde ama kadının çok da umurunda! Dışarı çıkınca rahatlayacağını sanıyor adam, aman sende diyeceğim geldi burada. Lakin bir günlüğüne dahi kadın gibi olmak zor olsa gerek bu memlekette!

Adam, araba sürerken bayağı zorlanıyor. Bütün şoförler kadın çünkü! Taksi, minibüs, kamyon, otobüs vesaire vasıtaların direksiyonunda kadınlar var. Adam fark edildiği andan itibaren taciz edilmeye başlanıyor. İlkin korna ile el kol hareketleri ile. Göz ile söz ile. Taciz ediliyor bilumum hal ile. Adam arabayı sürmekte zorlanıyor bu hal ile. Arabadan inip işyerine atmak istiyor kendisini hemen. Aklında zoru var galiba. Çünkü kadınlara orayı da ele geçirmiş. İşyerinde masaya oturur oturmaz taciz ediliyor bayanlar tarafından. Omzuna dokunuyor bir kadın müstehcen bir yüz ifadesi ile. Adamı kokluyor kadın, hissettirerek.

Adam rahatsız; ya biri görürse, ya yanlış anlarsa! Zaten iş yanlış. Başlangıç niyeti kötü. Beti benzi atar ama nafile, katlanacak bunlara.

İşyerinden çıktıktan sonra bir şeyler içmek için gittiği barda hemen yanında bitiveriyor iki üç kadın. Ağız tadıyla bir şey içemiyor ve hemen kalkıyor. Çünkü asılma var kendisine, çünkü tabiri caizse sulanma var kendisine. Oradan da hemen kaçıyor ama kadından kaçılmaz bilmiyor. Yolda onca taciz var 24 saat hem de! Göz ile söz ile el ile. Kadınlar sarkıyor sokakta amiyane tabirle ona. Zor eve atıyor kendisini. Bu hayat hayat mı acaba diye düşünüyor.

Sonra evin içi. Dışı seni yakar içi beni muhasebesince bir hal var mahrem olan yerde. Günlük gazetelere bir göz atmak istiyor lakin evdeki kadın okuduğu gazeteyi yırtıyor, üstünü başını aynı şekilde paralıyor adamın. Nerede kaldın muhabbeti? Sonra yetmezmiş gibi hırsını alamayan adam azmanı kadın, kemerle dövüyor eşini. Kollarından tutup duvara vuruyor, yaka paça yerlerde sürüklüyor kocasını. Şiddet işte; aynada moraran gözüne baktığında adamcağız, kadın hiç de oralı olmuyor. Günlük dayak limiti daha dolmamış ama!

Eve geldikten sonra almış olduğu bir draje dayaktan sonra akşam yemeğini yapmaya çalışan adamcağız birden duvarları yumruklayan kadınını görür mutfakta. Yemek daha tadına bakılmadan beğenilmemiş belli. Kadın masa örtüsünü ucundan tuttuğu gibi savurur. Adamın üzerine bir panter gibi atlar. Mutfağın köşesinde sağlı sollu kroşelerle adam yerde nakavt olur. Kadın adamı bırakır gider. Ve bizim bir günlük rol değişikliği nedeniyle kadın olan adama gibi adamımız kaderine ağlar hüngür hüngür. Çaresizlik diz boyu, gözyaşları sicim sicim.

Ve son perde. Yemek yenmiş yemek öncesi alınması gereken dayak erkek tarafından alınmıştır. Uyku öncesi dayak henüz gerçekleşmemiştir. Kadın gazete okuyor kanepede. Erkek kahve getiriyor, kadın bir yudum içtikten sonra celallenir birden. Belli ki kadın beğenmemiş getirilen kahveyi. Adamın boğazını tutuyor güçlü elleri ile sonra yere atıyor adamı ve en sonunda da çayı üzerine boca ediyor adamın.

Dünyada her üç kadında biri şiddete maruz kalıyor, peki suçlu kim? Biz sadece bir ayna koyduk karşınıza düşünün diye. Ben de bu aynada yansıyanları yazdım sizlere. Düşünün bir zahmet. Bu ayna yalancı diyebilir misiniz? Bu yazılanlar abartılı, taraflı, paraflı Bir ayna istiyorum dışımızı gösteren içimizi anlatan. Sadece bir mim koydum buraya. Gerisi size kalmış.

Ve bir film böyle bitiyor 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ülkemde.


( Bir Günlüğüne Kadın Olmak başlıklı yazı GürhanGürses tarafından 9.10.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu