Bugünkü yazımızda; “Dünden Bugüne Körük Köyü, Geçmişten Günümüze Akdağmadeni, Kuruluşundan Bugüne Doğankent (araştırma eserleri)-Hakkıyla Şiirler ve Verda” (şiir) kitaplarının yazarı, halen Yozgat İl Dernekler Müdürü olarak görev yapan bir yazarımızdan söz etmek istiyoruz.

Kâbene yüz süren kullar aşkına
Menzile uzanan yollar aşkına
Taşkın olup akan seller aşkına
Azabı rahmete çevir Allah’ım

1970 yılında Akdağmadeni’ne bağlı Körük Köyü’nde doğan Hakkı Yurtlu, şiir yazmaya ortaöğretim yıllarında başlamış, şiirlerinde özlem, hasret, doğa ve tasavvuf konularını işlemiş. Köy ve köy hayatı onun için bir özlem konusu olmuş, Şiirlerinde milli ve manevi duyguları terennüm etmektedir.

Pınar olup akar gözden yaşlar
Cehennemden bizi koru Allah’ım
Ahiretle hayat yeniden başlar
Sonumuzu hayra döndür Allah’ım

Şair, araştırmacı-yazar Hakkı Yurtlu, son eseri “Verda” şiir kitabının önsözünde yer alan “Kalemden Şiire…” makalesinde şu duyguları dile getiriyor. “Duyguların yoğunlaştığı anda, kalemle kağıdı ittisal ettirerek, kalemi kelama dönüştürmektir şiir. Her şair gördüğü olayı, etkilendiği durumu, anında deklanşöre basarak fotoğraf çekiyordur aslında… Evet fotoğraf çekimidir şiir yazmak. Bazen de bir teselligâhtır şiir. Meşhur tabirle; “İçimizi dökmektir” şiir…”

Birkaç kağıt, bir de kalem
Söyleyin başka neyim var
Teselligâhım, meşgalem
Şiirsiz günüm bana dar

Ve makale şu cümlelerle sona eriyor; “işte bu noktada” şiir bir kelamdır. Şiirin güzelliği kelamın güzelliği, çirkinliği de kelamın çirkinliği gibidir” İslami düsturda olduğu üzere şiir doğruyu ve güzeli içerdiği sürece güzeldir. “Sonuç itibariyle, şiir duyguların sanatsal ifadesidir. Görülen manzaranın içinde bulunan ahval ve şeraitin resmedilmesidir (şiir)”

Yanlışa dur derim, kötülüğü sil
Yaz bunu unutma, haddini de bil
Daim doğru söyle, şaşırmasın dil
Ağardı saçlarım döküldü tel tel

Şiirlerinde “Kul Hakkı” mahlasını kullanan şair Hakkı Yurtlu, yöresel şiirlerinin yanı sıra dini-milli-manevi ve tasavvufi şiirlerde yazarak geniş bir kesime hitap etmeye çalışmaktadır. Dili sade, anlatımı yalın ve anlaşılır haldedir. Yer yer aldığı kültür ve eğitim gereği, Arapça, Osmanlıca sözcüklere de başvurduğu olmuştur.

İyi ki doğdun bak, şen oldu hane
Hakk’ın takdiridir sözler bahane
Bilirsen hak emri, hayat şâhane
Kısmetinle geldin, hoş geldin verda

Araştırmacı-yazar Hakkı Yurtlu yöresinde yaptığı araştırma ve incelemeler onu tarihe taşımış, çıkarmış olduğu araştırma kitaplarıyla adını duyurmuştur. Eserlerini hazırlamak içi köy köy dolaşan Yurtlu, bir çok kaynağa da ulaşarak notlarını makale ve yazılarla paylaşmış, ilçelerin tarihine ışık tutmuştur. Yöresel deyimleri, atasözlerini aşiret ve Türk soylarını da inceleyerek, isim, kabile, aşiret, soy kütüğü konularında ciddi veriler elde etmiştir.

Meşhur Nevzat Şener, fidancı Sadık
Kafkas’a el olmuş, işte: Kargalık
Bir Oğuz yurdudur oymak “Boyalık”
Civarda adın var, bil Sarıkaya

Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi ile Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedilerinde yer alan araştırmacı-yazar Hakkı Yurtlu, halen Yozgat Dernekler İl Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Bazı makale ve şiirleri çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmış olup, yazı ve şiir çalışmalarını sürdürmektedir.

Gün oldu aktı gözden yaşlar,
Gün oldu yerinden oynadı taşlar
Gün oldu çatıldı yine kaşlar
Senin kahrın çekilmez be gönül

Alıntı ve şiirler; yazarın son çıkardığı “Verda” isimli eserden olup hemşerimiz Hakkı Yurtlu’ya bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz.
Yazarın Yozgat kültürüne yeni eserler kazandırmasını temenni eder, çalışmalarından dolayı şahsını ve kalemini kutlarız.

Ahmet SARGIN
Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Derneği Başkanı
( Hakkı Yurtlu Ve Verda başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 23.12.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu