1 Deniz Şehitleri Günü Kutlu Olsun

Bu gün Denizcilik tarihinizde önemli günlerimizden biridir.

Tarih 4 Nisan 1953... O günlerde NATO tarafından Ege Denizi’ndeki tatbikattan sonra, savaş gemilerimiz Gölcük Deniz Üssü’ne dönüyorlardı.

Dumlupınar Denizaltımız, Çanakkale Boğazı’ndan giriş yapıp ilerlerken, karşıdan gelen İsveç bandıralı Nabolant adlı şilep, 17 mil hızla Boğaz’a girmişti. Saat 02.00 sıralarında, iki gemi Nâra Burnu önlerinde büyük bir hızla çarpıştılar.

Kaza sırasında, sancak tarafından ağır yara alan Dumlupınar kısa sürede batarken denize saçılan 5 denizci kurtarıldı. Bu arada 85 metre derinliğe gömülen Dumlupınar denizaltısıyla, deniz yüzeyine gönderilen telefon şamandırası aracılığıyla irtibat kurmaya çalışılıyordu.

Denizaltıdan ilk “Alo” sesi, 22 arkadaşıyla Dumlupınar’ın kıç torpido bölümünde bulunan Astsubay Selâmi Özben’den geldi. Kurtarılmayı beklediklerini söyleyerek, “Kurtulamazsak da Vatan sağ olsun!” diyerek, arkadaşlarıyla duâlar okuyordu.

Bir süre sonra aşağıdan gelen sesler iyice anlaşılmaz ve giderek duyulmaz olmuştu. Özben, güçlükle “Oksijenimiz azalıyor, dayanamıyoruz...” mesajını verdi.

Öğleye doğru telefondan kısık bir ezân sesi duyuldu. Bir ağızdan; “Vatan sağ olsun!” diyen kahramanlarımızdan, bir daha ses çıkmadı.

Dumlupınar denizaltımızda 10 subay, 37 astsubay ve 34 er şehit olmuştu. Dumlupınar denizaltımızın battığı ve 81 denizcimizin şehit olduğu 4 Nisan tarihi, bu vesile ile Deniz Şehitleri Günü ilân edildi.

Tüm denizcilerimize ve Türk silahlı kuvvetlerimizin şehitlerini saygı ile anıyoruz.

Tüm şehitlerimizin mekanı cennet olsun diyor,ruhları şad olsun.

Bu vatan'ın aziz  şehitlerimize daima minnettar kalacaktır.


M.Ali Ünsal


( Deniz Şehitleri Günü Kutlu Olsun başlıklı yazı M.Ali Ünsal tarafından 4.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.