ORMANLARIMIZI  TEHLİKELERDEN  KORUYALIM...

       Merhaba dostlar. Bugünkü  konumda duygularımın incisinden insanların ve tüm canlıların sağlığı açısından gerekli olan oksijen deposunu bünyesinde barındıran ormanlarımızla ilgili tehlikeleri gözden geçirip okuyucu hayranlarla paylaşabilmeyi umuyorum. Doğamızın güçlü bir kolu, dağlarımızın yeşil örtüsü olan ormanlarımız için ne kadar söz söylense, şiir yazılsa bence az gelir. 

       İnsan sağlığı ne kadar önemli ise, bence ormanlarımızın varlığı da o çok kadar önemlidir. Dağa çıkıp ovaya baktığımızda gözümüze çarpan özellikler ve güzellikler  nasıl ruhumuzu ferahlatıyor sa, çevremizdeki her boydan ve türden oksijen sunan ağaçlarda o kadar hatta daha da fazla huzur ve güven sunmaktadır. Karların, yağmurların yağmasıyla saçaklar gövdeyi yüceltiyor.

       Ormanlar  sadece sağlığımızı korumuyor. Hayat serüveni içinde ihtiyaç duyduğumuz bir çok araç ve gereçlere barınaklara da desteğini sunmaktadır. Hatta kullandığımız kağıt, kalemler ve bizlerin kültürünü artıran kitapların var olmasında en büyük desteği sunan ormanlarımız için acaba bizler ne derece
duyarlı davranıyoruz. Öncelikle kendimizle  muhasebeye yapmalıyız.

       Sanayi atıklarıyla, şehrin molozlarıyla, hanelerin artıklarıyla kirletilen yeşil ormanlarımız güzelliğini kaybettiği gibi, onlardan sızan zehirli sıvılarla da kurumaya başlıyor.  Tüm atıklar için deniz ve orman bölgesini seçeceğimize bunca verimsiz kullanılmayan meralarımız ver. Derin çukurlar eşerek onların üzerini kapatarak zararsız hale getirebilir. Pis kokuları da önlenmiş oluruz.

        Sanayi ve diğer atıklardan sadece insanlık zarar görmüyor. Onların çevresinde yaşam mücadelesi veren tüm canlılarda maalesef telef oluyor. Dağımızın, ovamızın, çevremizin güzelleşmesi için devletin ve milletin el ele vererek diyalog içinde zaman gecikmeden çaba sarf etmesi gerekmektedir.
 Aksi halde tehlikelere seyirci kalırsak başta sağlığımızı kaybedebiliriz. Özellikle piknik alanlarında yaktığımız ocakları söndürmeden  ayrılmamalıyız.

         Bir kıvılcım koca ormanı yakar diye boşa dememiş atalarımız. Özellikle sigara tiryakilerin  yanan izmaritlerini söndürmeden fırlattığı zaman sıcakların eksisiyle, rüzgarın da üflemesiyle nice yeşil ormanlarımız yanıp kül oluyor. Sigaranın, içkinin ve diğer maddelerin sağlığa zararlı olduğunu şiirlerimle, yazı metinlerimde paylaşmaya çalıştım. Orman konusunu da içerdiği için bir kez daha hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum inşallah vazgeçersiniz. 

        Ormanlığı sadece dağlarda hayal etmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Her  belediye konut dışında olan boş arazilerini ormanlık ve park alanları, piknik ve oyun alanları yapabilir. Bakım yönünden de görevliler oluşabilir, çalışabilir. Ayrıca her mahalle sakini evinin önünde boş yer varsa bir çam veya sedir fidanı dikebilir. Meyve veren ve süs ağaçlarıyla da yeşertebilir.

      Ormanlık alanlarda çöp bidonlarının uygun yerlere konulması bazı tehlikeyi önleyebilir. Akar yakıtlara da  dikkat etmeliyiz. Cahilce davrananları uyaralım. Koruyun şiirimle bazı eksikleri tamamlamaya çalışıyorum. Gazi ol şiirimle de devletin bölünmez bütünlüğünü korumak için yürek coşkusunu vurguluyorum. Ormanlarımız bizim can damarlarımız dır. Vücudun bir organı eksilse engelli durumuna düşeriz. Allah sağlığımızı ve varlığımızı elimizden almasın. Hoşça ve dostça kalınız derken saygılarımı, sevgilerimi, selamlarımı da iletiyorum.
 
*****  KORUYUN  *****

Kökleri çürütür zehirli çöpler,
Duyarsız kalıyor zalimce tipler,
Gübreyle beslenir saçaklar dipler,
Atıkla  ormanı  yok  etmeyelim.

Mermer ocakları molozu çeksin,
Çevreye yeniden fidanlar diksin,
Kozalağı gömsün filizler çıksın,
Katıkla  ormanı  yok  etmeyelim.

Katırdan, keçiden çamları tanı,
Zamanında eğit cahil insanı,
Sakın ha çiğneme kanun yasanı,
Batıkla  ormanı  yok  etmeyelim.

Ağaç güçlendikçe dalıyor zikre,
Kurumuş odunu verin fakire,
Pisliği kepçeyle gömün çukura,
Çürükle  ormanı yok  etmeyelim.

Mecburen yollarda oluyor telef,
Dağlarda erozyon var maalesef, 
Zekinin sitemi gördüğü çirkef,
Pislikle  ormanı  yok  etmeyelim.

*****  GAZİ   OL   *****

Vatana, millete hizmetten kaçma,
Düşmanı sıkıştır yolunu açma,
Bedene girse de  kurşun ve saçma,
Şehit  olamazsan  gazi  olursun.

Ay yıldız bayrağa fedadır bu can,
Allah Allah deriz artar heyecan,
Kanuna, nizama elbet uya can,
Şehit  olamazsan  gazi  olursun.

Yeter ki kurtulsun düşmandan toprak,
Özgürlük sembolü açan gül, yaprak,
Madalya alırsın alkışlanarak,
Şehit  olamazsan  gazi  olursun.

Kahraman arttıkça ülke bölünmez,
Düşman pusudadır baksan görünmez,
Bir karış toprağı asla verilmez,
Şehit  olamazsan  gazi  olursun.

Ailende sana duyarlı bakar,
Zekiden her türlü duygular akar,
Gazide cennetlik makama çıkar,
Şehit  olamazsan  gazi  olursun.

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Ormanlarımızı Tehlikelerden Koruyalım... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 24.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.