KÜSKÜN KIRMIZI

 

Şiirler- Burhan Garip Şavlı- Payda yayıncılık([email protected])

 

110 sayfalık kitapta 72. sayfaya dek şiirler var, 73. sayfadan 110 sayfaya dek Süphan dağına yapılan bir gezi anlatılıyor. Gezi yazısında bile şiirsel bir anlatım göze çarpıyor. Kitabın ilk şiiri Ayna adını taşıyor ve şairimiz aynaya sesleniyor; “Körelir kirli ışıklar/Bir gözün içerde kalır/Bir gözün dışarıda” diyor. İkinci sayfadaki “Ağlama Güzelim” adlı şiirindeki mesaj karamsar kişilere ders olmalı: “Üzülme solan nakışlara/ Dünya dediğin bin renkli kilim/Her sabah yeniden dokunur/Ağlama güzelim.”

            Şairimizin sıcak, sade, içtenlik kokan bir anlatımı var. Aşk ve özlem anılarla harman edilerek dile getiriliyor. Düşünce ve duygularını dudak büktüren söz oyunlarına başvurmadan, dolambaçlı yollara sapmadan anlatıyor. Doğayla, doğadaki ağaç ve çiçeklerle bütünleşiyor:

            “Ağlayan Ağaç”

            “Amasra’da/Ağlayan bir ağaç gördüm/Tepede, denize bakar/ Dönmeyen bir gemiyi bekler gibiydi/ İki gözü iki çeşme.”

            Menekşe, mimoza, gül, gelincik gibi çiçekler şiirlerine konu oluyor.

            İnce bir hüzün, unutulamayan anılar, geçmişe, çocukluğa özlem, kaybolan çocukluk dizelerde kendini gösteriyor. Güzel söyleyişler şiirlerinin akıcı olmalarını sağlıyor. Söz gelişi, güneşin doğuşunu bakın nasıl anlatıyor: “Her sabah/ Yeni bir haber gibiydi/ Güneşin doğuşu”

            “Neler becermiş bir görsen/Zaman ellerimde, gözlerimde.” (Bağbozumu)

            “Esma’nın basma entarisinde/ Kuşlar vardı/Seksek oynadığı zamanlar/ Uçarlardı.”       “Geçip giden zaman/ Kırılan yeşil dallar gibidir/ İçimde” (Geçen Zaman)

            “Dönüp durduğun/Uzanıp uzanıp varamadığın/ Bir masal kuşudur mavi/ Gelip avucuna konsun istersin.” (Göç)

            “Yitik sevgiler de çocuğum/Yitik Uçurtmalar gibidir/ Acısını uzaktan yaşarsın/ Hasretin insana neler ettiğini/Gün gelir sen de anlarsın.” ... gibi ilginç söyleyişler anlatımı zenginleştiriyor, okuyanı duygulandırarak şiirlerin düzyazıya dönüşmemesini sağlıyor.          

            Yeniden eski günleri yaşamak, kır çiçekleri toplayıp sevgiden sepetler örmek isteyen şairimizin başarısını kutluyorum. Onun Murat Özmen’e adadığı ve doğanın kirlenmesini vurguladığı “Bir Mavi Gökyüzü” şiiriyle sizleri baş başa bırakmak istiyorum:

            “Sarılar sarı

            Kırmızılar kırmızı değil

            Yeşile hile kattılar

            Karalarla

            Bütün beyazları kirlettiler.

            ***

            Bir mavi gökyüzü kaldı tepede...”

 

Erhan Tığlı

( Küskün Kırmızı başlıklı yazı ERHAN TIĞLI tarafından 10.01.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu