1 Nedir Bu Annelerin Günü Masalı

                                           


Sümbül 
l a l e ,zambak
gül ...
mevsimlik ,kimi yıllık
kimi dallı güllü
kimi çiçekli,kimi dikenli
kimi açar,kimi dökülür
yaprak yaprak !!!

sizler ise ömürlük
meyveli ve gölgelik
ibadet gibi tapılanlar
analarımız,analıklar 
hep var olanlar  !!!!!


               
                                """" Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

                               Bu geleneğin ilk kurucusu Jarvis adında duygulu bir genç kızdır. Jarvis, Amerika'nın Philadelphia şehrinde yaşayan orta halli bir ailenin kızıydı. 1906 yılında annesi öldüğü zaman hayatının en büyük yıkıntısına uğradı. Ona öyle geliyordu ki, annesinin ölümünden sonra dünyanın bütün düzeni bozulacaktır. Kendisini bu karanlık düşünceye kaptıran genç kız, bütün bir yılı üzüntü içinde geçirdi. Annesi 1906 yılının 6 mayıs günü ölmüştü. Jarvis 1907 yılının 6 mayısında bütün yakın arkadaşlarını toplayarak annesini andı ve her yılın 6 mayısını annesinin günü olarak kutlamayı arkadaşlarına teklif etti. Arkadaşları bu düşünceyi kabul ettiler. Derken o çevrede Jarvis'in propagandası sonucu, her mayıs ayının ikinci pazarı anneler günü olarak kabul edildi. Bu akım kısa bir süre içinde haklı taraftarlar buldu. 1912 yılında Teksas valisi, bu akımı resmî bir niteliğe ulaştırdı. Her yılın mayıs ayının ikinci pazar günü anneler günü olarak kabul edildi. Böylece anneler günü doğmuş oldu. Kısa süre içinde bütün Amerika eyaletleri, her yılın mayısının ikinci pazar gününü Anneler Günü olarak kabul ve ilân ettiler. Anneler Günü düşüncesi, kısa zamanda, Avrupa'ya ve Uzak Doğu'ya geçti. 1923 yılında, başta Almanya olmak üze re, birçok Avrupa ülkeleri, anneler için yılın bir gününü adamayı uygun gördüler. Böylelikle duygulu bir genç kız olan Jarvis'in ve fakarlığı, aradan yirmi yıl geçmeden, birçok ülkede de bir gelenek halini aldı

                           Anneler Günü dünyada farklı günlerde kutlanır. En geniş şekilde Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanır.

                         Türkiye'de  ise; 1956'da yayınlanan bir kararname ile her yılın mayıs ayının ikinci pazar günü Türkiye'de de Anneler Günü olarak kabul edildi. Bu kararnamenin bir hatırası olarak o yıl, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın resmini taşıyan bir hatıra pulu çıkarıldı. Anneler Günü'nün en büyük özelliği, o gün, millet, aile ve insan olarak, annenin değerini belirtmektir.  Anneler gününde, her çocuğun, annesine, gücü yettiği ölçüde, bir armağan vermesi, o günün yerleşmiş ve çok güzel bir geleneğidir."""""

                        ,
                           
                          İşte böyle !!!  Entrasan,ibretlik,gülünesice bir literatür masal okudunuz !!!  Her malum ve kutlana gelen uyduruk günlerin ki gibi  benzer senaryolar !!! Traji komik  !!!

                          Mitolojik ; Tanrı ve Tanrıçaların anası " RHEA ANA" ve tanrıça KİBELE için uydurma kutlamalar ; peşi sıra  A.B.D.anasını kaybeden matmazel JARVİS'in ortaya çıkışı ile üzerine atılı kalan "ANNELER GÜNÜ" nün doğurulması... 
                    
                   Her zaman olduğu gibi hooppp !! bizde.. Ve birde yetmezmiş gibi 1956 yılında kararnameleştirme !! Pes vallahi billahi pes be !!!!
Dışarıdakileri ithal edip; topluma monte etmek bizimkisi..

                  Her montaja; tarihsel hikayeler litaratürlerde..İyi de; yunan mitalojilerindeki Eros,Meros, Zeüs,Meüs.. Falan Papaz Valentin, mapaz Malentin !!! Yok Kibele,yok efendim Jarvis !! Bizim toplumumuzun kültürü ile ne alaka !! 

                 Belli bir düzenin tüketime özendirmesi.. Bakınız ne zamandır indirim ve cafcaflı reklam afişleri ile dolu vitrinler; her taraf.. TV de o reklamlarsa çekilir gibi değiller.. İndirim aldatmacası ile bindirme üzerine bindirmeler.. Piyasa canlandırmaca..Ve kutsal duyguları maddiyata,alışverişlere dönüştürme; asl olan duyguları dumura uğratma.!!!.

                Şayet böyle abes günleri ithal edip; yılın bir gününe yapıştırırsanız ;normaldir bu hengameler !’!. Ne yapsınlar fırsat bu !!!  Hediyeler alacaklardır metazori. Vur etikete !!! Al bir gün canlansın piyasa !!! Ya bu  gün yerine; bütün yıl ANNELER GÜNÜ olsada; yıl boyunca sevgide yüzülse; daha çok canlanmaca olmaz mı yani !!!

              Hayatımıza iyiden iyiye girmiş bu tür aldatmaca günlerin; o günlerde bu sıfatları taşımayanlarda ne kadar çok ruhsal yıpranmalara ve bölünmelere sebebiyet vermektedir diye düşünmek gerekir bence.. Anne  olmayanlar,olamayanlar !!! Sırf bu günü geçiştirmek adına yapay çocuklarmı edinsinler !!!
               
              Ama ben diyorum ki :

**** Bir kadının anne sıfatı alması için illa doğum yapması gerekmez !!!

**** Bir kadının biyolojik anne olması takdir-i ilahidir !!! Manevi annelik ise; kendi erdemidir !!

**** Manevi annelik ; dünyanın en gurur verici haslet ve erdemidir !!

**** Kızlar; dünyaya geldikleri andan itibaren ölene kadar annedirler !!!

******** Öz.. Üvey...Manevi ...ve eki : ANNE !!!!!! Ulan ne hikmetse her şey de tefrik,gruplama,tasnifçilik,ayırımcılık !!!! Kardeşim sıfat tamlamasına ne gerek !!! Nasılsa ,nasıl .... ANNE ; ANNE'DİR !!!!! Evlenmiş,evlenmemiş,doğurmuş ,doğurmamış; doğan kız çocuğu ise o ölene kadar ANNE dir... Lamı, cimi yok...
 
                Neden mi ??? Bu sorunun cevabı çok geniştir.. Ama bir kaç örnek vermek gerekirse :

                Eşim ; beni doğuran değildir elbette ki '!!! Anam vardı ve öldü!! Ama o varken de; beni eşim eğitti,öğretti,adam etti..Yedirdi ,içirdi,baş ucumda bekledi.. Bırakmadı ellerimi, saçımı okşadı, benimle ağladı,güldü !!! İşte doğurmadığı halde manen annem oldu... Anne bu !!!

               Kız hiç evlenmedi.. Kaderi,nasibi işte !!! Ama hep bu topluma hizmet etti. Yoksul,yetim,kimsesizlere kucak açtı. Anne oldu çoğuna.. İşte anne bu !! Ama hiç doğurmazken, doğurulmuşlara kol kanat oldu !!!

              Doğurmaktan öte değerler kattı topluma !! Önder oldu,rehber oldu,iyiyi güzeli öğretti.. Mücadele etti !!! İşte ANNE onlar da !!!!

             Sokaklar çocuk dolu.. Kimsesiz ,sahipsiz... Yurtlar dolu tıklım tıklım !! Himaye altında olan,olmayan  onlarcası !!! Var dimi bunların da
anaları !!! Doğurdun.. Ana oldun !!!! Kutsalsın !!! Ya bu çöp kutusuna attığın ,camii avlusuna bıraktığın senin doğurduğun değil mi ??? Anasın ha.. ANA !!!! Hadi ordan be hadi !!!!

              İlla ana olacağım diye ; her tıbbi yola başvuran, yatır,tekke hacı,hoca'dan medet umanlar !!! Üzülmeyiniz... Siz bu halinizle kadınımız,kızımız,analarımızsınız !!! Unutmayın ne olur !!!
            
              Sadece doğurmakla aldığınız sıfatın hakkını veremeyen zavallı anne müsveddeleri de var unutmayınız...
             
              Başında kavak yelleri,eteğinde şehvet ateşi ile ihanete düşen,hayvani dürtülerinin esiri olan onlarca 2-3 çocuğunu ve eşini terk edenler !!! Sonu hüsran olacaklar tüh olsun.. Bu gün size haram olsun !!!

              Anne, ah anneler,ah canım annelerimiz !! Bakın kaç çeşitsiniz !!

süt anne , cici anne , normal anne ,çalışan anne , ev hanımı anne ,emekli anne ,anne anneanne,babaanne...manevi anne,

Pimpirik Anneler,..Başarısızlığa Katlanamayan Anneler..Çocuklar Arasında Ayrımcılık Yapan Anneler..Oğluşunu Çok Seven Anneler..Oğluşuna Hiçbir Türk Kızını Beğenmeyip,Oğluşunun Getirdiği Yabancı Gelinin Gözlerinin İçine Bakanlar..Çocuklarına Doğumdan İtibaren Plan Yapan Anneler...Bencil Anneler...Çocuğu Babaya Karşı Dolduran Anneler..Olması Gereken Anne
.. (Bu sıralama literatürseldir)

                   Benim derdim; yılda bir güne sığdırılan,sembolize edilen günlere ve bu sıfatı asla hak edemeyen çizgiden çıkmış anne müsveddelerinedir !!!  

                    Başına ne gelirse gelsin; dünyaya gelmesine vesile oldukları yavrularına canı pahasına tek başına dahi sahip çıkan,bu topluma en üst seviyede karekterle mücehhez evlatlar armağan eden canımız,varlığımız nedeni  annelere,annemizlere değil.. 

                    Onları; bu gün vesilesi ile ( Aha bende uydum imama !!!!) kutluyor,ellerinden öpüyorum !!!

                     Sizler sadece yılda bir gün değil , yılın her günü ; son nefeslere kadar el üstünde tutulması ,baş tacı yapılasıcalarsınız  !!!!





***

( Nedir Bu Annelerin Günü Masalı başlıklı yazı KENAN KOÇ tarafından 11.05.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.