AZERBAYCAN GEZİMİZDEN İZLENİMLER -1

15-18 haziran tarihleri arasında, 9. Kapadokya Şiir ve Sanat şölenini Azarbeycan’da gerçekleştirdik. Değerli arkadaşım sayın Ayşe Paslanmaz başkanlığındaki heyetimizle, Azerbaycan Milletvekilimiz Sayın Ganire PAŞAYEVA’nın ve ekibinin  konuğu olduk. Kültür bakanlığı halk şairi ve Ürgüp FM yönetim kurulu başkanı sayın Ayşe Paslanmaz, ilk sekizini Nevşehir Kapadokya’da gerçekleştirdiği başarılı şölenlerinin 9. sunu Azerbaycan Milletvekilimiz Sayın Ganire PAŞAYEVA’ nın ev sahipliğinde Bakü-Gence ve Tovuz’a taşıdı.

Ekibimizde çok değerli şair ve yazarlarımız vardı. Heyet başkanımız Ayşe Paslanmaz (Nevşehir), Ünlü şairimiz: Cemal Safi (Ankara), Cemal abinin asistanı Gül Demirbilek hanım, Dr. Nedim Uçar (Eskişehir),  Harika Ufuk (Adana), Gülten Ertürk (Ankara), Mehmet Metin Baş (Soma), İbrahim Şaşma (Karaman), Bolat Ünsal (Antalya), Hüseyin Poyraz (Antalya), Yunus Kara (Düzce), Muhsin Durucan (İstanbul), Yusuf  Dursun (İstanbul), Kerkük’ten Dr. Şemseddin Kuzeci ve bendeniz Yrd. Doç Dr. Süleyman Coşkuner (Burdur).

Aynı gün öğleden sonra kafilemizi Bakü Havalimanında Azerbaycanlı kardeşlerimiz sıcak bir şekilde karşıladılar. Önceden planlanmış olan New Bakü adlı otelimize geçtik. Yerleşmemizi tamamlamamızın arkasından Ganire hanım tarafından özenle hazırlanmış yoğun bir programa başladık.

Öğle yemeği için Sungayıt’ ta TURAN restoranta geçtik. Ganire hanım ve ekibinin de katılımıyla, hoşsohbetler içerisinde ilk yemeğimizi afiyetle yedik. Yemek konusunda hiç yabancılık çekmedik. Adeta kendi memleketimizde gibiydik.

Yemekten hemen sonra İlk proğramın yapılacağı, Bakü’deki oldukça görkemli olan kültür sarayına geçtik. Tıklım tıklım vatandaşlarımızla dolu ve coşkulu bir şekilde proğramımızı  gerçekleştirmeye başladık.  Başkanımız sayın Ayşe Paslanmaz ve Azerbaycanlı bir kardeşimizin sunumu ile, hem bizler hem de Azerbaycanlı kardeş şair, yazar ve sanatçı kardeşlerimiz sahne aldık. Azerbaycan’ın ünlü şair, sanatçı ve edebiyatçılarıyla birlikte, ekibimizin tüm katılımcıları  tarafından sunulan çok  anlamlı eserlere ve güzelliklere şahit olduk.

Azerbaycan’ın ünlü sanatçısı Sayın AZERİN, Sayın İlham ASKEROĞLU ve Nuriye Hüseyinoğlu hanımın başta oldukları, birçok sanatçının sunum yaptığı, güzel ve anlamlı müziklerini dinlemek bizleri ve katılan herkesi mest etmişti. Ekibimizdeki bütün arkadaşlarımız, Azerbaycan’lı sanatçı kardeşlerimizle dönüşümlü olarak sahne aldılar ve sunumlarını başarı ile gerçekleştirdiler. Bu güzel mekandaki birlikte ortaya koyduğumuz, şiir, edebiyat, müzik ve sanat gösterilerinden alınan memnuniyet, izleyicilerin yakın ilgisi, desteği ve alkışı ile ortaya konulmuştu.

Bu esnada ekibimizden bazı arkadaşlarımızın, daha önceki yıllardan tanıştığı Azerbaycanlı kardeşlerimizle yeniden görüşmelerindeki heyecan, coşku,  lezzet ve muhabbet  görülmeye değerdi.

Proğram sonrası, hiç vakit kaybetmeden güzel bir mekana akşam yemeğine geçildi. Yemekle birlikte sohbet ve muhabbete doyum olmuyordu. Zira sayın milletvekilimiz Ganire hanım ve onun ekibi bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor ve çok yakından ilgileniyorlardı. Hepsinden Allah razı olsun.

Akşam yemeğinden sonra geç vakitlerde otelimize döndük ve istirahate çekildik. Zira yarın yine dopdolu ve yoğun bir proğram bizi bekliyordu.

İkinci gün oteldeki sohbet ve muhabbet dolu neşeli kahvaltımızdan sonra, Ganire hanım ve ekibinin eşliğinde Bakü’nün gezilmeye değer milli ve manevi konularda ağırlığı olan devlet mezarlığı, Türk Şehitliği, önemli sanat eserleri, Azerbaycan yazıcılar birliği vb. yerler ziyaret edildi. Bu ziyaretler sırasında ev sahipleri tarafından ekibimize gösterilen ilgi ve sevgi görülmeye değerdi doğrusu…

Öğlen yemeği için şehrin güzel bir restoranında mola verdik. Yöresel yemeklerin ağırlıkta olduğu, coşkulu ve bol sohbetli yemek molamızdan sonra, Azerbaycan sanat ve edebiyatı için büyük önem arz eden 80’li yaşlardaki emekli milletvekili ve sanatkar şahsiyet Vagıf SAMEDOV’u evinde ziyaret ettik. Değerli büyüğümüz ve ünlü şairimiz sayın Cemal SAFİ        ile sayın Samedov’un muhabbeti, bilgi alışverişi, sanat ve kültür alanında yapılan sohbet ve muhabbetin bitmesini hiç birimiz istemedik. Aynı zamanda evin sahibesi tarafından ekibimize gösterilen izzet ve ikramdan bahsetmemek haksızlık olurdu. 

Akşam proğramımızın hazırlığı için otelimize geçtik. Zira çok lüks bir otelin özel bir restoranında akşam yemeği, ardından kültür ve sanat proğramının icrası bizleri bekliyordu.

İkinci akşamdaki proğramımızın sunuculuğunu yine ekip başkanımız Sayın Ayşe PASLANMAZ hanımefendi gerçekleştirdi. Şiirler okundu, müzikler yapıldı, dost ve arkadaşlıklar ilerletildi. Sayın milletvekilimiz ve ekip başkanımız tarafından hazırlanan plaketler, onur belgeleri ve hediyeler ilgili katılımcı ve sunumculara takdim edildi. İlham Askeroğlu yönetiminde topluca söylenen Ahmet CEVAT tarafından çok anlamlı ve değerli bir şekilde kaleme alınmış olan “ÇIRPINIRDIN KARADENİZ” türküsünün yansımalarını herkesin görebilmesini çok isterdim.

Oldukça yoğun geçen bir günün geç saatleri olmasına rağmen, her nedense hiç yorgunluk hissetmemiştik. Ertesi günü kahvaltıdan sonra 500 km. mesafedeki Gazi şehir Gence’ye karayolu ile hareket vardı. Buraların düşman cephesine yakın olması, milli ve manevi hassasiyetlerinin daha çok olması sebebiyle, daha büyük bir önem arz ediyordu. Üstelik, milletvekilimiz Ganire Paşayeva’nın memleketi Tovuz, Genceye 70 km. mesafede idi.

Dilerseniz, son iki günlük ve daha önemli olan ziyaretimizi ve yansımalarını diğer bir yazımızda ele alalım.

Selam sevgi ve dualarımla… Allah’a emanet olunuz…

22 Haziran 2014. Pazar saat: 14.00. Antalya

Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER

 

 

 

 

 

( Azerbaycan Gezimizden Notlar -1 başlıklı yazı S. COŞKUNER tarafından 22.06.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.