RAMAZAN AYINDA RAMAZAN ÖYKÜSÜ-2-

Ahmet içeriye girdiğinde şaşırdı. Odanın içinde eski bir kanepe yırtık eski bir yorgan, yerde tabağın içinde kurumuş bir ekmek ve bir parça soğan vardı. Tabaklar kurumak üzer üzerinde sinekler uçuşuyordu.

Neriman teyze

-Evladım kusura bakma ortalık dağınık, halim belirli hastayım.

Ahmet üzüntü dolu bir ses içinde

-Kusuru olur mu teyzeciğim, sen kusurumuza bakma bu zamana kadar kapını çalamadım hakkını helal et.

Gözlerinde yaşlar boşanmaya başlar iken, Neriman teyzeye belirli etmeden cebinden çıkardığı mendil ile sildi. İçinden

Ramazan da Oruçla anla aç toku
Aç biraz ilmihali ile kuran oku
Koca ömrün boşa geçmeden
İyilik merhametle Ramazanlıkta İnsanlıktan al biraz pay

Ahmet cep telefonunu çıkardı evi aradı. Eşine Neriman teyzeler de olduğunu gelmesini söyledi. Eşi gülden şaşırdı, fazla soru sormadan telefonu kapayarak Neriman teyzenin evine doğru yürüdü. Kapıyı çaldı. Kapıyı Ahmet açtı.

-Hoş geldin hayatım

Lafını bitirmeden gözlerinde yaşlar boşandı. Eşinin omuzuna yaslanarak ağladı, ağladı.

Gülden sesini çıkarmadı, onunda gönlü nemlenmeye başladı.. Ahmet gözyaşlarını sildi.

Neriman teyze

-Ahmet oğlum kim geldi diye seslendi.

Gülden

-Ben geldim Neriman teyze

Gülden’in sesini duyan Neriman teyze sevinç içinde
-Hoş geldim kızım

Ahmet Gülden’e sessizce evin halini göstererek biraz temizlik yapmasını sıcak bir yemek hazırlamasını söyledi. Aslında gülden her gün uğrardı Neriman teyzeye, iki gündür şiddetli baş ağrısı nedeni ile gelememişti. Ahmet telefon etmeden önce aklında geçmişti Neriman teyze, kalkıp gitmek üzere iken Ahmet aramıştı.

Neriman teyzenin yanına yaklaştı gülden

-Nasılsın Neriman teyze kusuruma bakma iki gündür gelemedim, baş ağrım vardı. Hakkını helal et. Aklım da idin eşim Ahmet telefon edince geldim.
Neriman teyze şaşırdı.

-Hoş geldin kızım, Ahmet eşin mi senin?

Gülden

-Evet, Neriman teyze evet eşim.

-Eşinde senin gibi merhametli imiş kızım.

Ahmet konuşanları duyunca, eşinin ara sıra uğradığını anlayınca derin bir oh çekerek rahatladı. Minnet dolu gözleri ile eşine teşekkürler etti.

Neriman teyze

-Gelin oturun yanıma evlatlarım, size anlatacaklarım var az dinleyin. Sizi bulmuş iken yalnızlığım biraz şenlensin.

Gülden ve Ahmet Neriman teyzenin önüne oturdular. Neriman teyze

-Biliyorsunuz yarın ramazanlık başlıyor. Allah sizden razı olsun sahura yiyecek bir lokmam yoktu, Hızır gibi yetiştiniz. Ramazanın ”Ramda” kelimesinden türediğini söyler âlimler. Ramda, yaz mevsiminden sonra, güzden önce yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur demektir
Ramazan da tıpkı o yağmur gibi, müminleri günahlardan yıkayıp, tertemiz ettiği aydır. Bu sebeple ramazan ayı tüm kirleri ve kalplerini de öylece temizler. Kıymetini bilmek gerek bu ayın.

Hz. Peygamber (s.a.v); “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur. Yine; “İnsanın her ameline kat kat sevap verilir. Bir iyilik on mislinden yedi yüz misline kadar katlanır. Allah-u Teâlâ; “Ama oruç başka. O Benim içindir, mükâfatını da Ben veririm. Oruçlu şehvetini ve yeme içmesini Benim için bırakır” buyurmuştur. Muhakkak ki diğer ibadetler de Allah (cc) için yapılır ancak, orucun belirli bir yapılış şekli olmadığı için, gerçekten oruç tutup tutmadığını kişi ve Allah (cc) bilebilir. Onun için de mükâfatı apayrıdır… 

Peygamber Efendimiz; “Nice oruç tutanlar vardır ki, onlara kalan sadece açlık ve susuzluktur. Nice gece kalkıp namaz kılanlar vardır ki, onlara kalan da sadece uykusuzluktur” diyerek kulun neyi niçin yaptığının farkında olarak yapmasını tavsiye etmiştir. 

“Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine sataşırsa ‘ben oruçluyum’ desin.” 

Bu ay cennet ve rahmet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların bağlandığı aydır. Fırsatlar ayıdır. Az hayır çoğalır; bir hediyedir müminlere. Hele bir de Kadir Gecesine denk gelinirse ne güzel bir müjde gönüllere müminler

Mehmet Aluç
Devam edecek inşAllah
( Ramazan Ayında Ramazan Öyküsü-2- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 2.07.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.