Sıcak  ve bunaltıcı bir günde dışarı çıkmak çok zor olsa da bunu başarmıştım. Üstelik evden çarşıya kadar süren bir saatlik otobüs yolculuğuna rağmen. 


Mağaza mağaza dolaşmayalı hemen hemen üç ay olmuştu. Yeni açılan bir mağazadan kendime iki tane penye aldıktan sonra her zaman son durağım olan kitapçıya geldim. Gözlerim, kitapçı dükkanının dışında yer alan, tezgahlarda satılan, ucuz kitapları aradı. O da ne? Kitapların fiyatı bir liraya kadar düşmüş. 

Bir an evde okunmak için beni bekleyen kitapların olduğunu, kitap almamam gerektiğini düşündüm.Tabii ki bu sözümü tutamadım. Kucağım on kitapla dolmuştu bile. O an yavrusunu kucaklayan bir anne gibiydim. 

Neydi insanları kitaplara çeken? İnsanlar neden okumak ister? Tabii ben de.
  
Her bireyin kitap okuma amacı farklı olabilir. Bazı bireyler bilgi, bazıları dil becerilerini geliştirmek veya zevk için kitap okur. Amaç ne olursa olsun, kitap okumak alışkanlık haline dönüşürse, bireyin birçok yönden kendini geliştirmesi de mümkündür. 

Kitap okumanın pek çok yararı var. Bunlar; 

  • *Kitap okurken yeni sözcüklerle tanışırken, dilbilgisi yapılarını anlayıp kullanabilme becerimiz de artar. Akıcı bir konuşmaya sahip olabiliriz. Bu özellikler insanlarla iletişim kurmamızı olumlu etkiler.

  • *Kitap, günlük hayatta yaşadığımız sıkıntılardan bir süreliğine de olsa  uzak kaldığımız, bizi rahatlatan bir sığınaktır. 


  • *Kitapla kültürlerarası bir yolculuğa yelken açarak hiç gitmediğimiz şehirlere, ülkelere giderek, bu yerler ve orada yaşayan insanlar hakkında bilgi sahibi oluruz.

  • *Kitap okuma zihinsel bir süreçtir. Okuma sırasında dikkatimizi okuduğumuz kitaba vermek, konsantre yeteneğimizi geliştirebilir.

  • *Çok kitap okuma, yeni ve daha kapsamlı bilgiye ulaştıracağı için, karşılaşılan sorunlarda, yaratıcı çözümler geliştirmede yardımcı olabilir. 

Kitap okumanın o kadar çok yararı var ki, bu sayılanlar sadece bir kısmı.

Kucağımda kitaplarla bir türlü kitap tezgahının önünden ayrılamıyordum. Kitapların arasında  cicili bicili bir kapağı olan, çocuk şiirlerinden oluşan bir kitaba gözlerim takıldı. Öğrencilerimin şiiri ne kadar çok sevdiği aklıma geldi.
 
Bu kitabı alıp bir çocuğa armağan etsem kim bilir ne kadar da sevinirdi? 

Neden olmasın? 

Çocukların en sevdiği bayram, şeker bayramıdır. Ben de bu bayram kapımı çalan çocuklara, şeker ve bir kitap armağan etmeliydim. 

Kitapçıda ödemeyi yapıp, çıktığımda, elimdeki poşette otuz kitap vardı. Bu kitapların on tanesi benim, yirmi tanesi ise çocuklarındı.

Güldüm ve kendi kendime mırıldandım :

“ Ya Feride, hani sen hiç kitap almayacaktın? “
“ Aman kızım yarın bayram, hem kendin hem de kapını çalan çocuklar bu bayram sevinsin.” 

Bayramlık kitaplarımla otobüsle eve dönerken, artık ne sıcak hava ne de yolun uzunluğu umrumdaydı. Çünkü yarın bayram...




feride serin


( Bayramlık Kitaplar başlıklı yazı f... tarafından 18.07.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.