UNUTULMUŞ YAZILAR;


Bu kitapta Mehmet Fuat'ın 1951-1960 yıllarında yayımlanan, ama Düşünceye Saygı adlı kitabında yer almayan yazıları bulunuyor. İlk denemeler, ilk eleştiriler, ilk tartışmalar, ilk incelemeler, Mehmet Fuat'ın tüm eserlerinin toplanmasında önemli bir çalışma olmuştur.

Eski dönem edebiyat yazılarını okumak keyiflidir.Neler yazmışlar neler tartışmışlar.Bu konuda fikir veren bir deneme yazılarından bir demet.Eleştiri,dil,halkla yaklaşmak,öldükten sonra ünlü olan yazarlar,konular alabildiğine zengin.

En çok dikkatimi çeken konulardan biri,Atilla İlhan'ın eleştiri yazaması.Edebiyat çevresi bu konuyu yadırgıyor.O zaman diliminde ünlü eleştirmenler var.Onlardan birkaçı,Salah Birsel,Nurulllah ATAÇ,gibi niceleri.Ama Atila İlhan Türk Edebiyatına en çok eser verenlerden biri.Ve ekmeğini sadece edebiyat yazılarından kazanır..Durum böyle olunca Atilla İlhan 'ın tenkid yazması garibsenmemeli

Çok önemli bir konu;Mahmut Esat Bozkurt'un O dönemdem Said Faik den ünlü olması.Edebiyat çevrelerince daha iyi tanınması.Ama ilerleyen yıllarda Öykücülük de Said Faik isimi kalır.Bozkurt unutulur.

Diğer önemli konu;Yazarların eserlerini kimlerin okuduğu.Yazarların okur kitlesinin aslında çok az olduğu,bu yazılan eserleri diğer yazarların okuduğu vurgulanıyordu.

Günümüze gelirsek,Elif ŞAFAK,Ve Orhan Pamuk romanaları ,korsan baskılarıda düşünürsek çok sayıya ulaşıyor.Ama kitabı her alan okuyor mu?Bu tartışılır konu.Edebiyat dünyamıza yeni okuyucu getirmiyorsa bu popüler eserler okunmuyor,sadece alınıyor demektir.

Her zaman tartışılan yenileşme,yine edebiyat çevrelerinin ilgisini çekmekte.Eskinin üzerine yeni birşey yapma.Yeni bir söylemle eserler vermek gerektiğinde hem fikirler.

Sebahattin Ali ve Orhan Veli  bu konuda bir akım başlatmışlar ama yeterli olmamışlar.

Mevlana'nın dediği gibi "Dün dünde kaldı,bugün yeni şeyler söylemek gerek cancağızım"

Zaman zaman eski yazılara dönmekte fayda var.Ne demişler ne olmuş.Maziyi bilmeden geleceği inşa edemeyiz.

( Unutulmuş Yazılar; başlıklı yazı M.Filizman tarafından 6/8/2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.